Магазин

Пет начина да савладамо страх од напуштања

"Досадићу му", "Престаће да ме воли", "Оставиће ме" - овакве и сличне мисли понекад се јаве у главама многих људи, и иако често без икаквог повода и наговештаја, посеју страх који ма колико био ирационалан. Овај страх, који не престаје да прогања, кочи нас у томе да будемо срећни.
Пет начина да савладамо страх од напуштања© freepik/freepik

Дође тако тренутак када у емотивном односу једна, или чак обе стране поставе себи питање "А шта ако престане да ме воли?" Шта радити када такве мисли преплаве свест и на које начине себе умирити? На срећу, постоји неколико начина који нам могу помоћи да освестимо и савладамо страх.

Да бисте објективно сагледали однос са партнером, потребно је да искључите емотивни елемент односа и трезвено анализирате шта је темељ заједнице. Уколико сте ви неко ко тај однос "вуче" и на себи носи сву иницијативу, одговорност и одлуке, притом се трудећи да угодите партнеру и испуните све прохтеве и жеље, то значи само једно - да сте свесно изабрали да будете у улози жртве. У таквој поставци ствари, срећан крај мало је вероватан, а оно на шта треба посебно обратити пажњу јесте развој сопствене личности и постављање јасних граница, како бисте били добри првенствено себи, па и другима.

У емотивним односима често може доћи и до спајања свих сфера живота, што за последицу има нездрав однос где партнери немају сопствена интересовања, хобије и време за себе. У случају окончања таквог односа, партнер има доживљај да је изгубио себе. Зато је задржавање личних интересовања, друштва и хобија од велике важности за здрав партнерски однос који у перспективи неће бити обележен страхом од напуштања.

Рационализација мисли такође је важна. Мисли попут "А шта ако ме остави?" доводе до креирања најгорих сценарија и до повишене драматизације те ситуације. Овакво размишљање бива испраћено и мислима попут "Умрећу без ње/њега" или "Мој живот више неће имати смисла". Нећете умрети и имаће смисла, али то није једино што треба да знате. Треба да освестите и шта је то што вас можда плаши и више од самог остављања - некада је то осуда окружења и породице, у неким ситуацијама и финансијска зависност од партнера, а по среди може бити и нешто сасвим треће. Шта год да је разлог, покушајте да га освестите и поразговарате са неким чије мишљење цените, или са терапеутом.

Саставите акциони план - иако ово звучи као да се већ унапред припремате за нешто, састављање акционог плана заправо значи стављање на папир свих могућности које ће вам се отворити у случају да се емотивни однос заврши. И то не у контексту нових емотивних партнера. На пример, моћи ћете несметано да путујете, нећете морати да узимате у разматрање предлоге партнера или његове финансијске (не)могућности, имаћете више времена да се посветите себи, идете у теретану или на пилатес или уживате у хобијима које сте можда звог недостатка слободног времена занемарили, па чак и да упишете мастер студије или неки курс, који су били у другом плану. Састављање таквог плана, помоћи ће вам да се у случају да до прекида дође, не фокусирате на тренутни губитак, већ сагледате све позитивне аспекте одједном добијене слободе.

И за крај, склоните фокус са контролисања партнера и труду да га свим силама задржите, већ нека вам фокус буде на себи. Освешћивање чињенице да не можете променити другу особу, али можете променити себе и постати боља особа и занимљивији саговорник важно је у сваком односу. Оног момента када почнете да улажете у себе и свој живот, бавите се ониме што волите и што вам пружа задовољство, ваш живот постаће толико занимљив, да ће све остало врло брзо пасти у други план.

image