Магазин

Шта се десило са телом Григорија Распућина, надрилекарa руске царске породице

Лик Григорија Распућина је за живота код његових савременика изазивао бројна питања и недоумице, а ствари се нису промениле ни након његове смрти. Напротив, као да је питања постало још више. Једно од њих, које мучи бројне историчаре јесте шта се догодило са местом где је он сахрањен.
Шта се десило са телом Григорија Распућина, надрилекарa руске царске породице© Wikimedia Commons / Ninara

Григориј Распућин је био обичан човек сељачког порекла, који без обзира на свој специфичан изглед и упитно занимање надрилекара, ипак успео да придобије поверење царске породице. Многи кажу да му је то пошло за руком захваљујући урођеној харизми којом је пленио.

Блискост са императорком је Распућина коштала живота

Након што се довољно приближио императорки Александри Фјодоровној, Распућин је почео да утиче и на њене одлуке које су се тицале управљања Царском Русијом, што је у великој мери изазивало гнев не само императора Николаја II, Александриног супруга, већ и народа.

Због своје присности са царицом и утицајем на њено расуђивање, његов лик је постао предмет интрига и трачева, а он - жртва добро испланираног убиства које су у Јусуповском дворцу у децембру 1916. године организовали Феликс Јусупов и његов пријатељ, Дмитриј Павлович Романов. 

Строго чувана тајна је "процурела" у јавност

Смрт Григорија Распућина је све само не обична: њега су Феликс Јусупов и Дмитриј Романов прво покушали да отрују колачићима са калијум-цијанидом и вином, а пошто им то није успело, одлучили су да му пуцају право у срце. Међутим, ни четири испаљена хица га нису усмртила, па су га Јусупов и његов пријатељ везаног бацили у реку Неву.

Након што је тело извађено из реке, Романови су одлучили да Распућина сахране у Царском селу и то маскимално дискретно, будући да је покојника пратио лош глас. Међутим, убрзо су информације о томе где се налази његово тело "процуреле", те је гробница у којој је он сахрањен постала предмет сркнављења.

Постоје две верзије о томе шта се догодило са телом Распућина

Сагласно првој верзији, у марту 2017. године пијани војници пронашли су гробницу Григорија Распућина и ископали и спалили његове посмртне остатке. О овоме постоје чак и писани трагови који се и данас налазе на дрвећу које је окруживало гробно место старца.

Друга верзија је потпуно другачија: наводно су власти наредиле да се изврши ексхумација тела и да се оно кремира на Политехничком институту. О томе такође постоје записи које су потписали чак и поједини високопостављени руски чиновници и студенти поменутог института.

Поред "званичних", постоје и незваничне верзије

Поједини историчари су отишли корак даље и креирали споствене хипотезе о томе шта се догодило са телом Распућина. Они сматрају да обе "званичне" верзије падају у воду, будући да је приликом сахране тело старца замењено, и да је прави Распућин заправо сакрањен недалеко од Пулковске области под окриљем мрака.

Шта је од овога истина, нико са сигурношћу не може рећи, премда свака од ових верзија има и своје минусеве, односно неусаглашености. Стога, од 1916. године па до данас судбина Григорија Распућина остаје покривена велом мистерије, а његови посмртни остаци - несталим без трага.

image