Магазин

У којој земљи се пије највише алкохола у Европи?

Људи широм Европе конзумирају више алкохола него у било ком другом делу света. Сваке године становник овог континента старији од 15 година, у просеку потроши 9,5 литара чистог алкохола, што је еквивалентно 190 литара пива, 80 литара вина или 24 литара жестоког пића, наводи се у извештају Светске здравствене организације (СЗО) из 2021. године.
У којој земљи се пије највише алкохола у Европи?© pexels/Prem Pal Singh Tanwar

"Прави карактер човека се покаже у пијанству", давно је тврдио велики комичар и глумац Чарли Чаплин. 

Имајући у виду податке Светске здравствене организације (СЗО) за Европу, чини се да многи желе да покажу своју праву природу, јер се европљани сматрају највећим конзументима алкохола на свету. Међу водећим европским земљама са највећом потрошњом алкохола по глави становника пре короне, 2019. години, биле су Чешка, Летонија, Молдавија и Немачка. Током поменуте године, чак 8,4 посто популације старије од 15 година, конзумирало је алкохол сваки дан, преноси "Јуроњуз" (Euronews).

Ипак, постоје разлике у оквиру земаља Европе у конзумацији алкохола, али један тренд и даље преовладава: мушкарци пију више од жена. Највеће родне разлике у конзумирању алкохола су у Португалу (33,4 посто мушкараца пије свакодневно у односу на 9,7 посто жена) и Шпанији (20,2 посто наспрам 6,1 посто).

Земље у којима се најмање алкохола конзумира у Европи су између осталих Таџикистан, Азербејџан и Турска. Насупрот њима, унутар ЕУ, ниједна држава нема годишњу потрошњу по глави становника мању од пет литара чистог алкохола, у ствари, само пет земаља је испод наведене: Италија, Малта, Хрватска, Шведска и Холандија.

Европљани пуно пију, али колико често? Подаци показују да како људи старе, њихов дневни унос алкохола се такође повећава. Људи старости између 15 и 24 године су најмања група у дневној статистици оних који пију (који представљају само 1 посто), док они старији од 75 година чешће пију пиће сваки дан (16 посто). Међутим, у овој сениорској групи је и највећи удео људи који уопште не конзумирају алкохол или га нису конзумирали у последњих 12 месеци (40,3 посто).

У ЕУ, свакодневно се пије у Португалији, чак петина становништва конзумира алкохол дневно, а следе је Шпанија и Италија. Најмањи удео оних који свакодневно пију је око 1 одсто у Летонији и Литванији. На недељном нивоу највише алкохола се конзумира у Холандији, Луксембургу и Белгији.

У свим европским земљама очигледно је мање жена него мушкараца који потежу за чашицом. Жене су најтрезвеније у Италији, на Кипру и у Бугарској.
Међутим, насупрот повременом испијању алкохола у моментима прослава или важних догађаја, постоје и епизоде ​​обилног пијења. Тешка конзумација се дефинише као уношење више од отприлике шест стандардних алкохолних пића у једној прилици. Скоро сваки пети Европљанин (19 посто) пријавио је да је имао епизоде ​​обилног конзумирања алкохола најмање једном месечно.

А највише епизода тешког пијанства, најмање једном месечно, јављали се се у Данској, Румунији, Луксембургу, Немачкој и Белгији. Занимљиво је да су неке земље у којима значајан удео становништва пије алкохол сваки дан, као што су Шпанија и Италија, веома ниско рангиране на скали конзумирања алкохола, тј. немају тешка пијанства.

Еуростат (генерални директорат Европске комисије са седиштем у Луксембургу), каже да је редовна ризична конзумација алкохола несразмерно чешћа међу мушкарцима. 

Колико пића је безбедно

Не постоји безбедан ниво пијења, према СЗО. Једини начин да се избегну штетни ефекти алкохола је - да се не пије. Међутим, владе појединачних земаља су издале смернице о нискоризичној потрошњи.
Канађанима је, на пример, "Национални центар за употребу супстанци и зависности" издао саопштење да се ограниче на само два пића недељно. То је драматичан рез у односу на претходну препоруку која је дозвољавала 10 пића недељно за жене и 15 пића недељно за мушкарце.

Европа је попустљивија од Канаде, а смернице су релативно сличне од земље до земље ЕУ. Белгија, на пример, каже да је ограничење 21 стандардна чаша недељно за мушкарца и 14 за жену, било да су то пола литре пива или мале чаше вина.

Ирска, међутим, саветује највише 17 стандардних недељних пића за мушкарце и 11 за жене. 

Луксембург и Кипар саветују да се даје предност вину и пиву у односу на жестока пића. Норвешка каже да алкохол не би требало да прелази 5 одсто вашег укупног калоријског уноса.

Конзумација одређене количине алкохола, повезана је и са конституцијом. Будући да жене имају мање воде у телу од мушкараца сличне телесне тежине, оне различито апсорбују и метаболишу алкохол. То значи да, генерално, жене имају већу концентрацију алкохола у крви након узимања једнаке количине алкохола као мушкарац.

Пијење је такође повезано са небезбедним психолошким и социјалним последицама, укључујући друге супстанце и незаштићени секс, који играју значајну улогу у преношењу болести, као што су ХИВ и вирусни хепатитис.

СЗО износи податке да је алкохол у 30 посто случајева довео до смртних случајева од ненамерних повреда, као што су утапање и саобраћајне несреће, и са 39 посто смртних случајева од намерних повреда, као што су самоубиства и убиства. Процењује се да алкохол изазива скоро милион смртних случајева годишње широм европског региона и 3 милиона смрти широм света.

image