Магазин

Последице ковида: Негативан утицај пандемије на однос младих према будућности

Пандемија је променила животе великог броја младих људи и довела у питање њихове наде и поверење у будућност. Како је вирус утицао на комплетан живот младих од физичког и менталног здравља до образовања и каријере, сазнало се током два истраживања.
Последице ковида: Негативан утицај пандемије на однос младих према будућности© freepik/freepik

"Потпуно је јасно да пандемија наставља дубоко да утиче на животе младих људи. Иако многи виде да је пандемија готова, последице ће се још дуго осећати међу младима, посебно оним из сиромашнијих домаћинстава", сматра Сир Петер Лампл, из "Сатон Траста", добротворне организације која се бави образовањем.

Утицај последица ковида на живот младих, испитала су два истраживања, доказавши да су осећај среће и самопоуздања пали на најнижи ниво у историји. Скоро половина анкетираних младих људи сматра да нису "ухватили корак" са изгубљеним учењем током карантина.

"Пандемија и даље има утицај на планове младих људи, самопоуздање и наде у позитивну будућност", рекао је Џонатан Таунсенд, извршни директор "Принчевог фонда" у Великој Британији. Таунсенд је разговарао са 2.025 добровољаца старости од 16 до 25 година и дошао до закључка да су они након пандемије забринути за своје вештине и квалификације. Већина анкетираних има недостатак поверења у своје способност да обезбеде посао или остваре своје будуће циљеве у каријери. Таунсендово истраживање је показало да се скоро половина испитаника осећа безнадежно у погледу будућности. То је био најнижи резултат у 14 година колико се прате ставови ове групације. Половина испитаних је изјавила да су забринути да су трајно пропустили нека знања и вештине, која би им помогли да се запосле у будућности. Више од четвртине испитаника из сиромашнијих средина планира рано да заврши школовање како би могли да почну да зарађују.

Друго истраживање спровела је "Космо студија" (The Cosmo study - Covid Social Mobility and Opportunities), која је открила да је скоро половина млађе популације изјавила да нису успели да науче све што су пропустили током пандемије. Један од пет испитаника, укључујући и оне који нису били заражени, рекао је да су њихове оцене биле горе него што су очекивали, јер им је пандемија ослабила мотивацију за учење, показало је истраживање. Забринутост за будућност показало је 40 одсто испитаних, који сматрају да им је пандемија зауставила процес образовања и да су сада неспремни да предузму следеће кораке у наставку учења. Као резултат учења и самопоуздања које су изгубили због пандемије, две трећине испитаних у Космо анкети, рекло је да су променили своје планове за каријеру и будућност.

Обе студије описују потешкоће које укључују лошије ментално и физичко здравље, као и велики "јаз" у савладавању градива, за који стручњаци кажу да ће несумњиво утицати на будућност младих.

Несигурност младих у своје будуће каријере је чак 38 посто, а очекује се да ће економска криза додатно допринети стварању препрека на тржишту рада и продужити период преласка из школе на посао. Када се на све то дода и податак да су код 42 посто оних који су остали на својим радним местима током пандемије, смањена  примања, јасна је ова забринутост. Истраживање је показало да је 50 посто младих, због осећаја несигурности у своје образовање и академску будућност, подложно анксиозности или депресији.

image
VV inauguration
banner