Магазин

Цар-звоно и Цар-топ - Највеће звоно на свету и оружје највећег калибра на свету у музеју Кремља

Списак знаменитости Москве са којима туристи треба да се упознају је огроман. Посебно место на овом списку заузимају Цар-топ и Цар-звоно а уједно су и међу најупечатљивијим експонатима московског Кремља, који се налазе одмах поред звоника Ивана Великог. Историја појављивања ових историјских споменика окружена је великим бројем легенди што привлачи још већу пажњу туриста.
Цар-звоно и Цар-топ - Највеће звоно на свету и оружје највећег калибра на свету у музеју Кремља© wikimedia/Дмитрий Cкляренко

Цар-звоно - гигант који никада није зазвонио

Цар-звоно, које се налази унутар Московског кремља, највеће је изливено звоно на свету. Наручила га је царица Ана Ивановна, братаница цара Петра Великог. Цар-звоно је тешко 201 тону и 924 килограма, а високо чак 6 метара и 14 центиметара.

Русија је позната по црквеним звонима. Испрва, звона су била осмишљена ради бржег и лакшег преношења вести и порука на растојању, а током ратова приближавање непријатеља оглашавало се управо звонима. И још од тада, изливање звона постала је нека врста уметности. Касније, звона су се користила и да вернике позову на молитву и богослужење, а за време црквених празника оглашавала се посебна мелодија. Будући да се у православном богослужењу музички инструменти никада нису користили, звона су имала посебну улогу. Тако су у 18. веку руски мајстори заната решили да излију највеће на свету звоно - цара свих звона.

Када би Цар-звоно зазвонило, без претеривања, чуло би се сигурно по читавој Москви. Ипак, његов "глас" нико никада није чуо. Због чега? Теорија је више, али најраспрострањенија, и највероватније јесте да је узрок томе оштећење које се догодило током пожара у Кремљу у мају 1737. године. Тада је основни облик већ изливен, а само звоно украшавали су и резбарили уметници, у јами дубокој десет метара и обложеној дрвеним грађевинским скелама. Када је пожар кренуо да се разбуктава, уплашени радници желећи да потпомогну гашење пожара и спрече да се звоно отопи, почели су га поливати водом, али је оно, због разлика у температури, напукло. Према другој верзији, звоно је пукло још током израде, а пожар је служио да се случај заташка. Било како било, Цар-звоно је чамило у својој јами до средине 19. века, када је из ње извучен и постављен на постамент који је испројектовао архитекта Огист Монферан.

Цар-топ - напуњен прахом покојног цара и испаљен само једном

Топ је оружје које се сматра симболом моћи, а онај који стоји у московском Кремљу у свету је познат као топ са највећим калибром у историји - 890 милиметара. Изливен у бронзи још за време владавине руског цара Фјодора Ивановича (сина Ивана Грозног), 1586. године, са циљем заштите Кремља, ова громада тешка је 40 тона и дуга преко пет метара. Оно због чега је Цар-топ још посебан јесте и гравура: на њему је приказан и сам цар Фјодор Иванович који јаше коња и у руци држао жезло.

Сматра се да се из Цар-топа пуцало само једном - прахом свргнутог цара Лжедмитрија, који је себе представљао као сина Ивана Четвртог: 1606. године он је убијен и сахрањен недалеко од Серпуховских капија, након чега су у мају, Русију оковали неочекивани мразеви који су уништили све усеве. Непогоду су Руси повезали са његовим "злим духом", па је одлучено да се његови остаци откопају и спале, а прах помешан са барутом испали из Цар-топа. Постоји и друго  веровање: да је овај топ изливен само како би служио за декорацију и застрашивање страних изасланика, а да је пуцање из њега било категорички забрањено.

Ипак, лафет и једра топа нису оригинални, већ су настали у 19. веку. Једра је забрањено испаљивати, док се за лафет не може са сигурношћу рећи ни да ли је потребан, будући да се оружје таквог типа (бомбард) најчешће само монтира на земљи.

image