Магазин

Како да медитирамо када не волимо медитацију

Све чешће се људи жале да им је у данашње време тешко да се фокусирају. Док им тело ради једну ствар - седе на састанку, једу вечеру са породицом - мисли су далеко. Како постићи свесност о садашњем тренутку када су мисли расуте на хиљаде страна а није нам блиска медитација?
Како да медитирамо када не волимо медитацију© pixabay/johnhain

Дозволити нашим мислима да иду са једне теме на другу, док обављамо неке од свакодневних активности, некима можда звучи као мултитаскинг, али стручњаци за ментално здравље кажу да то није добра пракса. Недостатак свесности може да нас лиши дубоке везе са нашим најзначајнијим искуствима. То је зато што људски мозак има склоност да се фокусира на бриге о будућности или узнемирености из прошлости, чак и када је тело на неутралном или пријатном месту. На овај начин мозак не дозвољава да се потпуно ужива овде и сада у стварима које су битне.

Један од начина постизања свесности и мира сам са собом, а који је постао популаран последњих година и дефинише се као скретање пажње ка унутра и одржавање свести о својим мислима, телесним сензацијама и окружењу, је медитација. Практиковањем медитације, долази до смањења стреса, анксиозности, повећава се капацитет особе да ужива у позитивним искуствима, заустави размишљање, подстакне концентрацију и још много тога. Медитација је најпознатији начин да се постигне свесност - али није привлачна и не функционише за свакога. Неки сматрају да је чудна или имају проблем да мирно седе. Срећом, особа може да вежба свесност док се бави буквално било којом активношћу, било када.

Ево како се може остварити потпуни фокус на "овде и сада", радећи свакодневне ствари и не трошећи додатно време, пренео је магазин "Тајм".

Слушати музику

"Изгубити" се у доброј песми сматра се ефикасним начином вежбања свесности. Бити усредсређен на своју листу песама може значити приметити мелодију, посматрати како се тело осећа и креће без сувишног размишљања, или се фокусирати на речи песме или звук инструмената. Уколико се усред песме примети да су размишљања отишла на листу намирница за недељну набавку, пустити ту мисао и вратити пажњу на пажљиво слушање ритма.


Прошетати пса

Уместо дозволити уму да одлута на радни дан који почиње или на задатке које треба обавити, остати фокусиран на садашњост тако што ће се обратити пажња на пса. Пратити да ли пас маше репом, које звукове производи, обратити пажњу на звук шапа по тротоару...Уколико ум одлута, преусмерити пажњу назад на пса, чак и ако је то сваке секунде или две.


Фокусирање на покрете

Док се ујутру креће на посао, пролази омиљеним парком или улази у најдражу пекару, усредсредити се само на покрете. Обратити посебну пажњу на спајање стопала са земљом и понављати речи - подизање, кретање, постављање, померање. Док се подиже десна нога извговорити то у себи - подизање, и тако за сваки покрет који се прави. Ово вербално понављате за покретима помаже да се фокус пребаци на овде и сада, скрећући мисли од лутања и помаже да се одагнају нежељене бриге.

"Упијати" природу

Истраживања сугеришу да провођење чак и кратког времена у природи промовише благостање, пријатно расположење и будност. Како би се свесност вежбала у природи, за почетак отићи у омиљени парк и изабрати једно чуло на које се фокусирати. Уколико се изабере чуло вида, постављати себи питања - Шта видим, које боје се истичу и које текстуре могу да приметим? Колико има белих ствари? Уколико се изабере чуло слуха - обратите пажњу на оно што се чује - на звукове из даљине, као и на оне изнад главе. Сваки пут када вам ум одлута, вратити се на осећај на који је био потребан фокус или га уколико досади, променити. 

Направите паузу за омиљени напитак

Некада делује као да је кафа просто нестала из шоље пред нама, нисмо ни приметили да смо је попили, најчешће када су неки стресни догађаји у питању. Стручњаци предлажу да се одвоји неколико минута како би се заиста уживало у топлом напитку по избору. Опипати своју шољу рукама и помирисати напитак, какав је осећај када пиће прође преко усана, преврне се преко језика, уђе у грло? Размишљање о овим питањима помоћи ће да се развије свесност на "сада" и да се позитивно почне дан. 


Користити метод 5-4-3-2-1

Метода 5-4-3-2-1, како се често назива, укључује коришћење свих пет чула. Идентифукује се пет ствари које се могу видети и четири ствари које се могу додирнути. Затим слушати три ствари, пронаћи две ствари које се могу помирисати и једну ствар која можете да осетите - или на којој смо захвални. Вежба помаже људима да се осећају сигурно и у миру, а пре свега је намењена као помоћна техника у борби са нападима панике.


Слагање слагалице

Поред тога што је ово забавна активност за све узрасте, стручњаци наводе и да оне вежбају мозак, подстичу креативност и усмеравају пажњу. Током ове активности постављати питања - Какав је осећај слагалице у рукама? Како изгледа слика на кутији? Сврха питања је усредсредити се на садашњост, потискујући мисли о томе шта ће се догодити или шта се већ догодило.

Писање дневника

Писање дневника може смањити стрес, помоћи у неговању позитивног расположења и побољшању краткорочног памћења. Стручњаци кажу да је вођење дневника два или три пута недељно одличан начин да се стекне увид о свакодневном животу. Како почети? Нема правила, бележите мисли које долазе, било шта што примећујете у околини, све што приметите у свом телу - само то записати. Не бринути о граматици или одабиру софистицираних речи; уместо тога, замислити вежбу као неговање радозналости о томе шта се дешава у телу и уму у том тренутку. Такође корисно је писати и дневник снова који може помоћи да се освести важност одређених тренутака у животу и подсвесних емоција и жеља.

image