Магазин

Баке и деке - чаробњаци нашег детињства

Баке и деде су важни у животу своје деце и унука. Они саветују, брину, негују и хране, а највише дају љубав помажући својим унуцима да одрасту у срећне људе.
Баке и деке - чаробњаци нашег детињства© freepik/Drazen Zigic

Баке и деке играjу важне улоге у животима својих унука а у зависности од тога колико далеко живе и других околности, могу бити неговатељи, учитељи и пријатељи. Без обзира да ли живе у близини или су у контакту издалека, љубав и емоционална блискост коју бака и деда пружају имају велики, позитиван утицај на здрав развој њиховог унука.

Бити родитељ бебе или малог детета је радост, али није увек лако, посебно за нове родитеље. У недоумици они често траже одговоре на интернету, али извори информација о родитељству којима највише верују су њихови родитељи (обично њихове мајке или свекрве), више него пријатељи, педијатри или интернет странице.

Проживљено искуство и мудрост баке и деке могу бити посебно корисни у тренуцима родитељске фрустрације или панике. Наравно, неки савети се можда не подударају са оним што сада знамо о развоју детета, али њихово искуство је утешно у умурујуће за родитеља који понекад није сигуран шта да ради, а не жели да погреши. Баке и деке знају да не постоји савршен родитељ.

A дете ће имати савршеног саветника у "борби за своја права". Чувено "нека га, пусти га", многе родитеље некада наљути, али прећутно или гласно, бака и дека су увек на страни својих унука.

Баке и деке могу да унесу посебан ентузијазам у време које проводе са својим малишанима, а то помаже детету да учи и расте. Помажу деци да уче, играјући се, причајући и читајући заједно, док им фокусирано посвећују пажњу.

Пажња коју баке и деке пружају деци, може помоћи да деца учврсте ограничења и поуке која су им дали родитељи, док истовремено слушају, бришу сузе и показују свом унучету да их разумеју. Истраживања су показала да активно ангажовање баке и деде може помоћи деци да повећају самопоуздање, да се носе са стресом и имају мање проблема у понашању како одрастају.

Посебно је позната пажња којом баке хране своје малишане. Наше жене су се одувек довијале и сналазиле како да нахране "мале главице у развоју", јер смо одувек живели на нестабилном поднебљу, ратови и немаштина погодили су многе генерације. И док су са једне стране вечито забринуте да ли су деца гладна, са друге стране баке знају да са мало намирница направе гозбу. Зато не чуди да за унуке баке најбоље и најукусније кувају и да их нико неће моћи заменити, јер ће се укуси и мирис детињства дубоко усећи у свест малог бића и пратити га деценијама које следе.

Урбана легенда каже да је била једном једна бака у Србији која је била задовољна колико је унуче појело.

Најстарији чланови породице су и најстрпљивији, јер су прошли периоде јурење за пословима, каријерама, имали су времена да се докажу и освоје признања. Они ће на прави начин, смирено и практично учити своје унуке како да смирено и сталожено решавају проблеме.  

Некада је чувања унука, више од повремене помоћи, јер се многе породице ослањају на баке и деке за редовну бригу о деци. 

Баке и деке знају све о свакоме из фамилије, ко где студира, ко се оженио и то ће вам испричати. На овај начин помажу унуцима да сазнају више о својој фамилији. А деца ће уживати у анегдотама из старијих времена или важним епизодама из одрастања својих родитеља.

Не само да ће баке и деке децу научити све о рођацима, већ ће им усадити и породичне вредности на чијим темељима ће касније унуци васпитавати и своју децу и преносити породичне вредности. 

Ипак, најважнија ствар коју баке и деке доносе својим малишанима је љубав. Бебе, мала деца и предшколци уче и расту кроз блиске, брижне односе са одраслима у свом животу. Пажња, интеракција и безусловна љубав баке и деке (и родитеља, наравно) помажу малом детету да се осећа безбедно и сигурно. А то им је потребно за здрав развој мозга.

Дакле, љубав баке и деде има стваран, трајан утицај на будућност малог детета. Истраживања такође показују да је ова блиска веза добра и за баке и деке и да  доприноси здравијем, срећнијем а често и дужем животу.

image