Магазин

Топ 10 најтраженијих послова у 2023. години

Кореографи, кувари, шетачи паса? И док су и даље послови у области ИТ-а најпопуларни и најтраженији, најновији подаци показују повећану потребу за услужним делатностима које су диктиране променом животних услова и околности.
Топ 10 најтраженијих послова у 2023. години© freepik/KamranAydinov

Пандемија је утицала је на многе сфере наших живота, укључујући и послове. Већина запослених је управо током затварања због короне, била усмерена на рад од куће. Многе компаније прешле су на овај систем рада, а посебно области везане за рад на интернету. Управо је рад у ИТ сектору и даље најтраженији, а према најновијим подацима, стране компаније све више траже запослене у овој бранши из наше земље. 

1. Дата сајентист (Data Scientist)

Од компанија за изнајмљивање аутомобила, до телекомуникационих предузећа, дата сајентист анализирају бројке и друге информације како би открили који су најбољи начини да њихове фирме биле успешније. Дужности посла укључују идентификовање које врсте пословних података и података о клијентима вреди прикупити, а затим проверу тачности тих информација. За овако велики посао, потребно је минимум имати диплому из области статистике или математике. 

2. Аналитичар безбедности информација 

Хакери увек траже нове начине да дођу до вредних компанијских информација, пре свега до личних података корисника њихових услуга. Аналитичари безбедности информација раде на спречавању свих повреда безбедности.

3. Веб девелопер (Web developer)

Већина људи се ослања на интернет како би остали информисани и повезани. Веб девелопери се старају да све правилно функционише у онлајн свету, а истовремено додају нове функције које ће сајтове за претраге учинити лакшим за коришћење. Многе од ових позиција се могу обављати на даљину.

4. Кореографи или плесачи

Можда велика популарност виралних плесних видео записа на ТикТоку заслужна за повећаном потражњом за плесачима и кореографима, последњих година. Осим што могу да помажу клијентима да праве видео клипове за друштвене мреже, могу помоћи и око наступа на сцени или на филму. У последње време, плесачи и кореографи раде на мањим догађајима као што су венчања или прославе фиме. За рад у овој области није потребна диплома, али је потребно искуство.

5. Здравствена помоћ у кући - геронтолошке и медицинске сестре, медицински техничари

Породични неговатељ, посао кућне здравствене помоћи може бити добра прилика за каријеру. Пошто људи живе све дуже, дошло је до вртоглавог пораста потражње за радницима који могу помоћи одраслима са здравственим проблемима или старијим особама у њиховим свакодневним животним активностима. Медицинске вештине и емпатија су неке од кључних квалификација за ове послове, који обично захтевају само диплому средње школе. Ови послови могу бити и физички захтевни, па је потребно бити довољно здрав и јак.

6. Туристички агенти

Иако се чинило да ће ова професија да постане жртва пораста веб сајтова који помажу људима да сами резервишу путовања, очекује се да ће послови у овој индустрији порасти како ове године, тако и у наредној деценији. Све већи број људи жели да поново крене у лутање по свету, након година везаних за кућу. Често многе компаније, пре свега хотели, ангажују додатну помоћ око послова везаних за резервације.

7. Ветеринари и неговатељи паса

Иако постоји одређена дебата о томе да ли је "пандемијско штене" био стварни процват или мит, потражња за чуварима животиња свакако је порасла. Послови укључују улоге које се крећу од шетње паса и дневне бриге за кућне љубимце до рада са склоништима, па чак и потребе за ветеринарима, у неким случајевима.

8. Аналитичар за истраживање тржишта 

Послодавци у многим индустријама од јавног превоза, преко здравствене заштите до опреме за кућне љубимце, траже раднике који им могу помоћи да пронађу најбоље прилике за успех. Ова улога захтева вештину да се схвати шта подаци и друге врсте информација заиста значе. Поглед на нове пословне могућности је такође драгоцен у овој професији.

9. Кувар

Многи људи су провели време током пандемије савладавајући вештине печења и кувања. Након пандемије, овај посао постаје све траженији јер се отварају нови ресторани. Већина успешних кувара обично добија обуку у кулинарској школи, која може трајати од неколико месеци или чак четири године. 

10. Возач камиона

Процват онлајн куповине изазвао је накнадни пораст потражње за возачима камиона за доставу. Ове улоге често нуде флексибилно радно време које неки старији радници сматрају привлачним. Иако подизање пакета може бити део посла, многи возачи у овој професији нису обавезни да утоварују или истоварају камионе.

image