Магазин

Јутарње навике које погоршавају продуктивност

Не доручкујете, прерано се будите? Поједине јутарње навике могу бити лоше за концентрацију и ефикасност обављања послова у току дана, па значајно могу утицати на нашу продуктивност. Малим променама се може доћи до једноставнијег, али и практичнијег распореда у животу.
Јутарње навике које погоршавају продуктивност© Pexels/Ivan Samkov

Лако је пронаћи на хиљаде савета о продуктивности од познатих личности, лајф коучева, инфлуенсера... Многи од њих описују шта све треба да се ради за постизање максималног успеха, али кључ није само у имплементирању нових навика, већ и у кориговању старих:

Буђење превише рано ујутру

Велики тренд међу инфлуенсерима али и милионерима који саветују како унапредити своју каријеру и живот је рано устајање. Неки чак сматрају да устајање пре изласка сунца (чак и током дана одмора) може максимално побољшати продуктивност. Ипак, тренд се постепено занемарује – устајање сатима раније, поготово за оне који немају такву навику, не мора гарантовати продуктиван и успешан дан.

Штавише, премор који може доћи касније током дана, ће учинити потпуно супротно. Бити поспан само неколико сати након буђења омета концентрацију, а недостатак правлног одмора ће лоше утицати на тело и ум. На пример, онај ко се викендом пробуди у десет ујутру може имати исто продуктиван дан као и онај ко је устао у пет ујутру. Исто тако, током радне недеље, ако устајање превише рано доводи до премора, боље је себи приуштити мало више сна.

Прескакање доручка и хидратације пред почетак посла

Многи из навике прескоче доручак или га замене кафом, тако да први оброк у дану буде тек сатима након буђења. Међутим, многи нутриционисти сматрају да, иако се људи постепену навикну на такав систем, није мудро занемарити храну и хидратацију у преподневним часовима.

Храњиве материје и хидратација су важне за правилан рад тела и мозга. Иако многи имају заузете дане, то јест јутра у недељи, препоручљиво је пронаћи време за кратак доручак – не мора бити компликован и превелики оброк, али је важно да буде извор енергије.

Уз то, напитак не мора бити само кофеински – уношење воде и одржавање стабилног нивоа хидратације је важно за когнитивне способности и спречава главобоље и умор.

Рад у пиџами

Данима када је потребно радити од куће или завршавати одређене обавезе током одмора, велики фактор у продуктивности је одећа.Многи воле рад од куће јер не постоји притисак за дотеривањем и радни дан може почети у пиџами, али то може имати и негативну страну.

Одећа која је намењена за спавање и друге врсте одмора ће подсвесно опуштати ум и тело, тако да концентрисање на одређен задатак може бити теже. Пресвлачење у нешто ''професионалније'' ће мозгу слати сигнал да је време за рад. За оне којима рад од куће представља изазов, а не постоји прави разлог, можда је добро променити лежерну одевну комбинацију и осетити разлику.

Без припреме унапред

Време у току дана може бити потрошено на многе активности које се могу обавити на ефикаснији начин. На пример, припремање одевне комбинације, хране и паковање торбе за следећи дан су обавезе које ујутру одузимају време, а могу се обавити вече пре. На тај начин се може уштедети макар неколико минута дуже за сан, паузу у току дана или брже завршавање сутрашњег задатка.

Осим тога, доношење одлука одмах након буђења може бити велики извор стреса. Иако нису у питању ''превише озбиљне'' ствари, важно је дозволити мозгу да се ''пробуди'' пре бирања различитих опција и обављања задатака.

image