Спорт

Дел Потро се поклонио највећима: Новак и Рафа су исписали историју, само због њих гледам тенис

Аргентинац је један од ретких играча који је током владавине "Велике тројке" успео да освоји гренд слем трофеј
Дел Потро се поклонио највећима: Новак и Рафа су исписали историју, само због њих гледам тенис© Richard Callis/ATPImages/Contributor

Хуан Мартин дел Потро, некадашњи аргентински тенисер, тренутно се налази у Мадриду где је гост на мастерсу на којем наступају најбољи играчи.

Дел Потро је током каријере био трећи играч света, освојио је Ју-Ес опен 2009. године победом над Роџером Федерером и, због честих повреда, нажалост није успео да оствари више таквих успеха.

Баш због тога је и завршио каријеру раније него што се очекивало, а како сам каже, више не гледа тенис – осим када су на терену двојица његових великих ривала.

"Много се прича о непоновљивој генерацији (велика тројка), после толико година. Сада млади лавови почињу своју еру, морамо да схватимо да Новаково и Рафино време неће трајати заувек", почео је Дел Потро.

"Урадили су све – исписали историју, оставили наслеђе.  Надал покушава да продужи каријеру, очигледно је пронашао начин. Био је солидан на старту мадридског мастерса, поготово против Алекса де Минора. Још има такмичарски дух и жељу за борбу до последњег атома снаге – то је невероватно. Признајем, не гледам тенис откад не играм. Ако Ноле и Рафа изађу на терен, с задовољством бих гледао."

Добри "див из Тандила" присетио се највећег успеха у каријери.

"Највећи трофеј у Њујорку има посебну вредност, значај и место, јер је освојен у време велике тројке или четворке, јер је Енди Мари је био раме уз раме с њима. Свака победа над Ђоковићем, Надалом, Федерером била је посебна.  Имао сам част што сам играо тада."

Евоцирао је успомене и на наступе у "Магичној кутији" у главном греду Шпаније.

"Сећам се те сезоне кад је шљака у Мадриду била плава. Било је веома тешко играти, терен је био доста клизав. На крају је трофеј освојио Роџер Федерер. За Аргентинце је долазак у Мадрид био велико задовољство. Познати фудбалери одувек су пратили мечеве у популарној 'кутији'."

И њему је јасно ко ће бити предводници "белог спорта" у будућности – у питању су Јаник Синер и Карлос Алкараз.

"То је ривалство које очекујемо. После Агасија и Сампраса појавили су се Федерер и Надал, онда је дошао и Новак", закључио је Дел Потро.

image