Магазин

Пет знакова да сте под стресом и да је време да потражите помоћ

Необјашњив умор, безвољност, несаница, само су неки од знакова да сте под стресом и да је можда време да потражите савет или помоћ. Током тешког периода, скривање емоција никада није добро решење. Негативне последице се често могу приметити анализом здравља тела, ума и односа с другима. Због тога је важно препознати их на време и донети одговорну одлуку.
Пет знакова да сте под стресом и да је време да потражите помоћ© Pexels/Lena Shekhovtsova

У тренуцима прекомерног стреса, фрустрације, депресије и сличних проблема, многи се осећају усамљено. Често делује као да проблемима нема краја и да не постоји решење које би преокренуло ситуацију.

Када негативне мисли преовлађују, добро је одвојити се од њих и тражити савет од других. Ипак, многи се устручавају, јер се данас углавном вреднује, односно форсира само несаломиво самопоуздање, стабилан успон у каријери и постизање циљева, без обзира на препреке и изазове.

Због великог друштвеног притиска, многи људи пате "у тишини", све док симптоми не постану превише очигледни. Потискивање негативних осећања може имати озбиљне последице на физичко и ментално здравље, међуљудске односе и генерални квалитет живота.

Тражење помоћи није знак пораза, већ неопходан поступак за решавање проблема. Било је да партнер, пријатељ или стручњак, делити проблеме с другима, тражење подршке и савета могу имати само позитиван ефекат и "убрзати" процес решавања проблема. Тело и ум могу слати следеће знаке, који могу бити коначни знакови да је време за тражење и прихватање помоћи:

Преоптерећеност или велики напор због свакодневних обавеза

Често постоји подсвесно упозорење или интуитивни знак који се појављује пре очигледнијих или физичких индикација стреса. Многи игноришу овај осећај из многих разлога - не верују да је довољно убедљив, сматрају да немају времена да обраћају пажњу на њега или је само у питању понос. Ипак, када обављање чак и свакодневних обавеза, које су прешле у навику, представља изазов, можда је време за менталну и физичку паузу.

Недостатак мотивације и безвољност

Још један велики показатељ да је можда време за активно тражење помоћи је осећај безвољности. Обавезе не само на послу, већ и у приватном животу делују као велики изазов, чак и најмање свакодневне навике које многи обављају по аутоматизму. Необјашњив умор може бити последица превеликог стреса.

Нагле промене у расположењу

Раздражљивост је још један знак да постоји емотивни дисбаланс. Константно бити напет, потиштен, нервозан и сл. је још један показатељ премора и стреса. Губити контролу над емоцијама и реакцијама, чак и због малих неспоразума, значи да је време за анализирање могућих узрока проблема и поверавање блиској особи.

Погоршање односа с другима

Може се повезати с претходном ставком о наглим променама расположења. Проблеми у комуникацији са пријатељима, партнером, породицом или колегама могу бити показатељ личних проблема и фрустрација. Уместо повећања напетости у односима, поготово у оним који немају озбиљне проблеме, боље је отворено и искрено поделити проблем са особом од поверења. Признати себи и другима да "није до њих" није свакоме лако, поготово код особа које вреднују свој понос. Ипак, важно је оставити его по страни и зрело се опходити према ситуацији. Правити додатну дистанцу може имати само негативне последице.

Физички знакови

Нагли пораст или смањење телесне тежине, главобоље, несаница, губитак апетита или снаге су неки од физичких симптома нестабилног менталног здравља и емотивног живота. Нажалост, многи чекају да проблеми постану видљиви на телу да би затражили помоћ. Најбоље је што пре препознати знакове психичког стреса, пре него што постане много већи проблем.

image
VV inauguration
banner