Магазин

Како држати дијету када ваши укућани једу шта год желе

Дељење фрижидера с другима није једноставна ствар, али уз неколико "превентивних мера" и вежби дисциплине, усклађивање сопствене дијете са исхраном укућана ће постати лакше.
Како држати дијету када ваши укућани једу шта год желе© Unsplash/Jessica Ruscello

Праћење новог режима исхране никада није лако, поготово када је у питању строга дијета из здравствених ралога или неопходна промена на путу до личног фитнес циља. Мотивација се мора изнова 'освежавати', како би се исхрана кориговала и правилно примењивала.  

Један од великих узрока брзог одустајања од дијете није лењост, већ искушење - када више људи живи под једним кровом, сигурно је да ће се различите преференце за храну преклапати. Тешко је одолети брзим калоријама, као што су различите грицкалице, слаткиши и инстант оброци, јер су увек на приступачном месту у кухињи.

Изазов је још већи када смо гладни, а није нам до спремања својих засебних оброка, што захтева време и енергију. Лакше је определити се за брз извор енергије, то јест нездраве опције које не одузимају много времена и напора за спремање. Најчешће се тада дешава "кршење" дијете, што доводи до осећаја кривице, разочарења у себе или чак поптуног одустајања од првобино постављеног режима.

Како се изборити са искушењем када већина укућана не мора да прати строго здраву исхрану? За почетак је добро предузети превентивне мере, како би се избегла ситуација у којој смо принуђени да прекршимо дијету.

Спремање оброка унапред,поред избегавања брзих калорија, може имати више бенефита. Припремање различитих јела коришћењем препоручених намирица и експериментисање са кувањем може бити нов, занимљив хоби, којим се може проширити знање о храни, али и сопственом укусу. Здрави оброци који су увек доступни ће постати приоритет и избегавање хране која није у складу са режимом неће бити толико незгодно. Важно је одабрати намирнице које могу остати свеже и до неколико дана.

Тражење и примењивање интересантних рецепата може бити корисно за мотивацију и дисциплину. Здрава исхрана више није "казна" на коју смо осуђени, док сви други једу шта желе, већ ново искуство и упознавање са разноврсним јелима која су пуна витамина, протеина, антиоксиданта...

Следећи корак је комуникација са укућанима. Објаснити свима да нам је заиста стало до поштовања режима и да би нам значила подршка може бити од велике помоћи током успостављања новог режима. Правилном комуникацијом се такође избегавају неспоразуми око складиштења и куповања намирница.

Режим исхране који се разликује од других може довести и до одређеног осећаја усамљености, јер је храна изузетно важан фактор у друштвеним ситуацијама. Због тога је добро поделити искуство са другима - смишљање нових оброка са укућанима (породицом или цимерима) и заједничко припремање може бити забавно. Дијета више није напорна ментална и физичка обавеза, већ прилика за побољшање здравља и повезивање са драгим особама кроз храну.

image