Магазин

Уметност у дому - повезује људе, подстиче дечју машту и креативност

Омиљена слика на зиду није само декорација, већ може бити корисна у развијању сопствене маште, интересантних дискусија са другима или чак имати значајну улогу у развоју деце.
Уметност у дому - повезује људе, подстиче дечју машту и креативност© Unsplash/Spacejoy

Уметничко дело у дому нема само естетску функцију. Може бити повод за страствене разговоре, дубоко размишљање, истраживање сопственог укуса... Важно је одабрати дела која иду уз простор, али такође проузрокују одређене емоције. Визуелно обогаћивање животног простора је непроцењиво, поготово када доноси још неколико добробити:

Дискусије кроз уметност

Уметност може повезивати људе на различите начине. Интересантно дело може покренути разговор међу пријатељима, познаницима или чак странцима. Без обзира на образовање и уметничко искуство појединца, разговор увек може бити занимљив. Размењивање утисака о делу, мишљења, претпоставки о значењу рада или само описивање његовог изгледа може бити добра тема за разговор.

Наведени ефекат који се најчешће добија и у музеју може бити креиран и у дому. Интригантна слика, намештај, декорација и сл. може бити покретач различитих дискусија и открити много више од само нечијег личног укуса. У зависности од поруке и контекста дела, може доћи до размењивања различитих перспектива и мишљења. Разговор се тада може наставити у интересантним правцима, који чак могу бити невезани за само дело.

Развија и негује креативност

Креативност се може неговати на индиректан начин и довољно је имати неколико визуелних "подсетника" у дому, који ће бити од помоћи. На пример, постављање вољене слике на зид у спаваћој или радној соби увек може знатно поправити расположење. Гледати омиљену скулптуру локалног уметника у дневној соби је тема за разговор, али може да служи и као инспирација и надахнуће током монотоних дана.

Уметност у дому може бити корисна не само за професионалне креативце (дизајнере, илустраторе, скулпторе, сликаре...), већ и за љубитеље уметности и оне који имају различите креативне хобије.

Интроспекција

Осим развијања хобија и маште, уметничко дело у дому може бити окидач за интроспекцију. Најчешће су то дела која имају дубље значење, политичке/друштвене поруке или приказ веома личних осећања уметника.

Ипак, уметнички рад не мора бити "тежак" да би појединца навео на размишљање, поготово када већина људи воли да у сосму има уметност која подиже расположење. "Ведрија" дела или чак забавни дечији цртеж могу бити повод за контемплацију - уметност више не обогаћује само простор, већ и ум.

Добро за развој деце

Околина утиче на све нас, а поготово на малишане. Деца која одрастају у кући пуној уметности и визуелно занимљивих детаља ће временом лакше развијати машту, креативност и љубав према естетици и стваралаштву. Радозналост и жеља за развијањем сопствених идеја ће бити изражени.

 

image