Магазин

Омиљена јела Мерилин Монро, Одри Хепберн и Софије Лорен

Да ли је тајна лепоте Мерилин Монро била у сировим јајима умућеним са млеком за доручак и да ли је Софија Лорен могла на виткој линији захвалити нискокалоричној вечери са патлиџаном?
Омиљена јела Мерилин Монро, Одри Хепберн и Софије Лорен© Youtube / Golden Era Bookworm

Холивудске диве одувек су важиле за најлепше жене света, чији су пример следиле многе припаднице лепшег пола, од исхране и неге, преко тренинга, па све то облачења, диве педесетих година прошлог века поставиле су неке "стандарде". Данас доносимо три занимљива предлога једноставних, а укусних оброка у којима су уживале легендарне филмске иконе Мерилин Монро, Одри Хепберн и Софија Лорен.

Доручак Мерилин Монро

Угодни јутарњи ритуали помажу нам да се расанимо и започнемо дан на најбољи могући начин, угађајући свим чулима, а ову традицију поштовала је и чувена Мерилин. За њу је доручак био незаобилазна јутарња рутина. Одмах по устајању филмска дива би на шпорету грејала шољу млека, а у загрејано млеко додавала два јајета која би само промешала и пила док бира одевну комбинацију за тај дан. Иако можда звучи помало чудно, сирова јаја заправо се налазе у основи многобројних млечних коктела, попут популарног шкотског "Егнога" (Еggnogg), који уз додатак шећера укусом подсећају на сладолед.

Могуће да је управо по узору на такве коктеле Мерилин и припремала своје оброке, будући да бројна снимања и путовања са једног на други крај земље, диви нису остављала много простора да припрема доручак и у њему ужива листајући часописе. Без обзира на то, она није одустајала од идеје да има хранљив доручак - овакав напитак садржи чак 10 пута више протеина од уобичајених пахуљица или муслија на који је већина навикла.

Уколико вам се пак предлог доручка холивудске звезде чини недовољно примамљивим да бисте га пробали, можете покушати са класичним рецептом за безалкохолни коктел "Егног", за чију припрему вам треба:

  • 2 јаја
  • 150 милилитара топлог млека
  • кафена кашичица шећера

Све састојке у блендеру умутите до потпуног сједињавања и добијања кремасте структуре и уживајте у доручку као што је то радила Мерилин.

Ручак Одри Хепберн

Шармантна Одри Хепберн обожавала је италијанску кухињу и често су на њеној трпези могле да се нађу шпагете са њеним омиљеним парадајз сосом, а чињеницу колико га је волела потврдио је и њен син који је новинарима рекао да је Одри имала моменте када би јела само сос - кашиком, право из шерпе.

Италијанска паста са парадајзом сјајна је идеја за једноставан и укусан ручак за чију вам припрему треба свега пар састојака:

  • Пола главице црног лука
  • Један чен белог лука
  • 400 грама ситно сецканог парадајза
  • Пола паковања шпагета
  • Свежи листови босиљка

Једино је потребно да скувате шпагете до стања "алденте", у дубоком тигању пропржите црни и бели лук, зачините и додате сецкани парадајз. Босиљак користите за декорацију – да оброк буде угођај и за непце и за очи.

Вечера Софије Лорен

Холивудске звезде готово увек изгледају фантастично, а познато је и да своју линију одржавају витком и затегнутом захваљујући здравој и избалансираној исхрани, а не само вежбама и третманима. Последњи оброк током дана требало би да буде мање калоричан и лаган како не би нарушавао сан, а овог правила придржавала се и дива Софија Лорен, која је за вечеру преферирала да спрема патлиџан "Пармиђано".

За вечеру за двоје потребно је:

  • Пола килограма патлиџана исецканог на колутове
  • Пола главице црног лука
  • Око 350 милилитара парадајз пасте
  • 60 грама ренданог пармезана
  • 100 грама моцареле
  • Уситњен босиљак
  • Мало соли и бибера по укусу и мало маслиновог уља

Читава припрема заузима десетак до петнаест минута: посољене колутове потребно је пропржити на мало маслиновог уља, а затим додати парадајз пасту и динстати 5 минута. Поређајте у плех слој патлиџана, затим парадајз пасту преко, моцарелу и пармезан на крају, и убаците у загрејану рерну пола сата. Када извадите из рерне, додајте босиљак. "Et Voilà", како кажу Французи!

image
VV inauguration
banner