Магазин

Aлкохолизам - лоша навика или зависност

Након што се певачица Кети Пери пријавила на одвикавање од алкохола, поново је почела прича о пићу као узроку зависности. Све већа употреба опијата деловало је да је потпуно потиснула злоупотребу алкохола.
Aлкохолизам - лоша навика или зависност© pexels/cottonbro studio

"Трезна сам већ пет недеља. Опкладила сам се са мојим партнером и желим да престанем да пијем", рекла је Кети Пери за магазин "Пипл". 

Након што је Џејн Фонда, шокирала јавност са, како неки кажу, закаснелим исповестима из своје младости током које је неумерено пила алкохол, потврдила је да је алкохолизам присутан у свим временима.  

Алкохолизам има дугу и сложену историју која се протеже кроз неколико векова. Алкохол су људи конзумирали хиљадама година, а његова употреба је документована у многим древним цивилизацијама. Током историје, конзумирање пића је било уобичајен део свакодневног живота и друштвених интеракција. Коришћен је у медицинске сврхе и био је део верских и културних ритуала. У неким друштвима, пијење алкохола се сматрало знаком богатства, моћи и статуса, што је довело до прекомерне конзумације.

Доласком индустријске револуције у 18. и 19. веку, дошло је до је промене у производњи и дистрибуцији алкохола, што је довело до његове повећане доступности и приступачности а самим тим и пораста конзумације и проблема повезаних са алкохолом, као што су зависност, сиромаштво и криминал.

Узроци алкохолизма 

Како се последњих деценија фокус помера ка све већем проблему коришћења наркотика, можда је деловало као да је алкохолизам мање заступљен, осносно да се о њему мање говорило. И док су зависност од алкохола и дрога различити поремећаји, за алкохол се може рећи да је "улазница" у свет дроге, будући да је ова супстанца једна од првих коју зависници узимају. Неке студије показују и да се често јављају заједно, а људи који се боре са злоупотребом супстанци могу користити истовремено дроге и алкохол како би задовољили своје зависничко понашање. Поред тога, узроци и фактори ризика који доприносе алкохолизму и зависности од дрога су слични, укључујући генетску предиспозицију, нека стања менталног здравља као што су анксиозност и депресија, утицај животне средине и друштвени и културни фактори.

Додатно, као један од узрока, многи стручњаци наводе, је доступност алкохола у свету. Само на славама и прославама у Србији, сасвим је нормално да и млађе особе "наздраве", а уколико појединци то не учине приликом обележавања важних датума са својим друштвом, нису благонаклоно посматрани. Такав тренд примећен је свуда у свету, а неки народи су проглашени највећим пијанцима на свету. Недавно су градске власти Амстердама упозориле британске туристе да се "клоне" тог града, зато што су се људи годинама жалили на пијане Британце који уринирају у јавности, повраћају у канале, скидају се и упуштају у пијане туче. Али, нису само припадници ове нације склони опијању, модеран начин живота под стресом, довео је до нагле потребе за опуштањем и "анестезијом", са којом се лакше подноси стварност.

Хорде полупијаних људи 21. века хода око нас. Али, већина никада неће као Кети Пери отићи на одвикавање, а њихов проблем неће ни бити препознат јер ће се стопити са милионима сличних. 

10 критеријума који указују на то да је особа зависник:

  • Нема контролу конзумације алкохола
  • Одбија бављење активностима или хобијима у којима је некада уживала
  • Не може да престане са испијањем алкохола иако жели да престане
  • Користи алкохол у високоризичним ситуацијама попут вожње 
  • Троши много времена на конзумацију алкохола 
  • Развила је толеранцију на алкохол
  • Има жељу за пићем
  • Жудња, немир, дрхтавица и знојење уколико се не конзумира алкохолно пиће 
  • Одбија да се суочи са проблемом и не признаје да га има 
  • Наставља да конзумира алкохол чак иако је свесна свих лоших фактора 

Ипак, као резултат повећања свесности о негативним ефектима алкохола, многе земље су спровеле политике за смањење потрошње алкохола. Ово укључује строжије законе о продаји и рекламирању алкохола, образовне кампање и повећане порезе на алкохол. У Турској, на пример, кафићи који служе алкохол плаћају већи порез од оних који немају пиће у својој понуди. Такође, многе организације пружају подршку онима који се боре са зависношћу од алкохола. 

Сада је алкохолизам препознат као хронична болест, а људима који се боре са зависношћу на располагању су многи ресурси. Опције лечења укључују саветовање, групе за подршку и лекове. Међутим, упркос овим напорима, алкохолизам остаје значајан проблем и даље. На жалост, алкохолизам је прогресивна болест која се не развија преко ноћи. Оно што почиње као необавезно испијање понеке чашице, релативно брзо се може претворити у ноћну мору за конзумента али и за чланове његове породице.

image