Свет

Амстердам поручио пијаним Британцима: Клоните се!

Људи су се годинама жалили на пијане Британце који уринирају у јавности, повраћају у канале, скидају се и упуштају у пијане туче
Амстердам поручио пијаним Британцима: Клоните се!www.globallookpress.com © Velar Grant

Градске власти Амстердама упозориле су британске туристе који у главни град Холандије долазе због секса и дроге да се "клоне" тог града и то путем дигиталне кампање усмерене на мушкарце старости од 18 до 35 година.

Кампања се спроводи због настојања да се Амстердам ослободи репутације "развратног" града, као најлибералније престонице Европе.

На видео-снимцима који се приказују у оквиру кампање виде се младићи како се тетурају на улици, како им полиција ставља лисице на руке и како им узима отиске прстију и фотографише их, преноси Би-Би-Си.

Они који на интернету буду укуцали речи или термине као што "момачко вече у Амстердаму", "јефтин хотел у Амстердам" и "турнеја по баровима Амстердама", добиће поруке упозорења.

"Те поруке ће указати на ризике и последице неприкладног понашања и прекомерне употребе дроге и алкохола, а то су - новчана казна, полицијско хапшење, кривични досије, хоспитализација и штетност по здравље", навеле су градске власти.

Порука је да дуги викенд у Амстердаму може да створи "погрешну врсту успомена", као и да бекство за којим посетиоци жуде у престоници журки може да резултира судским пресудама.

Туристичке агенције са седиштем у Великој Британији нуде викенд туре у Амстердаму, које укључују крстарења чамцем по каналима са бесплатним пићем у неограниченим количинама, стриптиз и обилажење пабова Црвених фењера.

Људи су се годинама жалили на пијане Британце који уринирају у јавности, повраћају у канале, скидају се и упуштају у пијане туче.

Пре скоро деценију, тадашњи градоначелник Амстердама Еберхард ван дер Лан позвао је лондонског колегу Бориса Џонсона, који је град описао као "љигав", да лично види шта Британци раде.

"Они не носе капут док изводе слалом кроз кварт Црвених фењера, певају 'Никад нећеш ходати сам'. Обучени су као зечеви или свештеници, а понекад уопште нису обучени. Волео бих да га позовем да то види", рекао је тада Еберхард ван дер Лан.

Критичари тврде да је кампања дискриминаторна и заснована на "неправедним стереотипима".

image