Магазин

Са звезде на раме: Торба направљена од метеорита старог више од педесет хиљада година

Замислите да носите комад универзума са собом где год да кренете - ово више није само фантазија! Необична торбица је цела израђена од делова метеорита, који је пао на земљу пре педесет пет хиљада година. Висине је око двадесет центиметара, тешка око два килограма и кошта више од четрдесет хиљада евра.
Са звезде на раме: Торба направљена од метеорита старог више од педесет хиљада годинаGetty © Franocis Durand, Pexels/Markus Spiske

Метеорит је пронађен на југу Француске пре педесет пет година и исклесан је пре неколико недеља. Представља главни материјал новог аксесоара париске модне куће "Коперни". Није познато колико комада је произведено у овој колекцији, али наводно ће се свака торбица суптилно разликовати друге, и сваки ће купац добити сертификат о аутентичности. Повраћај новца неће бити могућ због "јединствене природе поручивања" производа.

"Торбица је спој археологије, дизајна, класичне и примитивне уметности. Сваки комад је ручно прављен, тако да изглед варира од једне до друге. Метеорит за израду ће бити примењен у зависности од врсте поруџбине, као и од места са ког се ископавања," изјавили су представици бренда за јавност.

Није познато на који начин су дизајнери модне куће Себастијан Мејер и Арно Вајон дошли до овог јединственог материјала, као ни где се метеорит чувао протеклих пет деценија. Многи верују да је се купљен од приватног колекционара или музеја.

Метеоритом се називају делови метеорита који нису сагорели у Земљиној атмосфери приликом падања из свемира и најчешће су стеновитог или гвозденог састава. Реакције корисника друштвених мрежа на торбицу су подељене, али јавност је већином фасцинирана дизајном. Испрва су многи мислили да је у питању текстил или кожа манипулисана како би само деловала као камен.

'Супер је. Може да служи и као оружје, ако неко покуша да те опљачка,' пише један корисник на Инстаграму.

"Коперни" је бренд познат по својим иновативним приступом модном дизајну и применом неконвенционалних текстилних материјала. Осим метеорита, недавно су приказали потпуно провидне торбе, направљене од стакла. Прошле године су имали успешну ревију која је брзо постала вирална, након што су користили текстил у спреју и креирали хаљину на моделу као део перформанса.

image