Магазин

Вештачка интелигенција процењује кандидата на интервјуу за посао

Послодавци користе вештачку интелигенцију за процену видео интервјуа за посао, процењујући све, од става до комуникацијских вештина кандидата. Можда знате да вештачка интелигенција може скенирати ваш Си-Ви када се пријавите за посао, али да ли сте спремни да АИ процењује и ваш интервју?
Вештачка интелигенција процењује кандидата на интервјуу за посао© freepik/fullvector

У зависности од софтвера који се користи, АИ може да процени комуникацијске вештине кандидата, вештине решавања проблема, иницијативу, професионализам и став, преноси "Вашингтон пост". 

Послодавци углавном користе софтвере када отварају радна места која привлаче велики број заинтересованих или када желе да попуне стотине радних места истовремено. Неки га користе за особе које су на почетним нивоима, чијим биографијама можда недостаје релевантно искуство.

Иако неке компаније, често велики послодавци, годинама спроводе интервјуе уз помоћ вештачке интелигенције, оваква технологија још увек није широко прихваћена, сматра Ранија Стјуарт, аналитичар технологије за запошљавање у компанији за истраживање тржишта. Процењује се да између 20 и 50 посто организација широм света користи вештачку интелигенцију у неком делу процеса запошљавања, а да ће се усавршавањем технологије овај проценат повећати.

Како ови интервјуи функционишу

Кандидатима се постављају питања, било текстуална или у виду видео снимака које су направили регрутери. Систем снима видео одговоре канидата, често им даје временско ограничење (од минут или више), а неки послодавци им дозвољавају да поново сниме одговоре на нека питања. Када се интервју сними и пошаље компанији, АИ анализира видео тражећи одређене вештине или особине које је тражила компанија. 

Иако творци софтвера кажу да континуирано раде на побољшањима како би покушали да елиминишу потенцијалну дискриминацију, технологија није савршена. Стручњаци се брину да би вештачка интелигенција могла неправедно да елиминише кандидате или да их негативно оцени, уколико су неуродивергентни или имају неку говорну ману, као и када се пријављују на посао у компанијама у којима се не говори њихов матерњи језик. 

"Не дозволите да будете застрашени. Контрола је и даље у вашим рукама", каже Марси Кирк Холанд, извршна директорка Центра за стажирање и каријеру на Универзитету Калифорније.

Ево неколико савета како да се припремите и прођете добро на оваквом интервјуу за посао:

Проверити сва техничка подешавања пре почетка интервјуа

Технички проблеми не утичу само на процену вештачке интелигенције, већ могу да утичу на избор, уколико је човек тај који ће на крају гледати снимак. Зато би се требало уверити да је добра интернет веза, да је уређај прикључен на пуњач, да је добро осветљење које не баца сенку на лице. Обавезно проверити који ниво осветљења и угао је најбољи за лице, уложити у веб камеру доброг квалитета и микрофон, а иза себе поставити чисту, уредну позадину, у боји која ласка тену. Проверити подешавања за оперативни систем који се користи као и брзину интернет протока информација. 

Свакако би требало да се одговори на питања снимају у тишини без других ометајућих звукова, попут других људи, ТВ уређаја, музике итд. 

Обући се професионално и бити фокусиран

Ако АИ процењује интервју, онда не би требало да буде важно шта неко носи или ради, зар не? Погрешно. Неки софтвери такође узимају у обзир шта је кандидат обукао. Професионално облачење помаже да се направи видео који добро изгледа. Не заборавити да ће некада и људски фактор одлучивати, јер се дешава да неки послодавци гледају поново видео снимке након процене софтвера, како би одредили ко наставља даље.

Урадити домаћи, истражити компанију

Као и код сваког интервјуа, урадити истраживање унапред. Уверити се не само да овај посао и фирма одговарају, већ и да се сазна шта траже и шта може да се очекује. Ово ће помоћи да се стекне боља представа о томе како садашњи запослени, сарађују са компанијом. Такође би требало да пружи увид у то шта компанија цени и која су њихова очекивања од радника. Уколико се особа пријављује за неколико послова истовремено, истраживање ће помоћи да се меморише којој компанији се даје интервју, јер код више интервјуа постоји могућност да се информације помешају, па је потребно водити евиденцију. 

Припремити одговоре на питања

Стручњаци кажу да су у оваквим интрвјуима често понављају слична питања. Зато би требало припремити оно што се жели рећи. Једно од уобичајених питања је и описивање искуства у одређеном послу. Интервјуи често укључују и ситуациона питања, као што су - "Реците нам како сте решили тежак проблем?"

АИ тражи и пословне способности и вештине као што су комуникација, вештине решавања проблема, тимска оријентација и иницијатива, док се неки други системи могу више фокусирати на став, професионализам, комуникацију и друштвеност.

Урадити неколико пробних снимака

Док неки интервјуи са вештачком интелигенцијом омогућавају интервјуисанима да поправе своје одговоре, стручњаци сугеришу да се сними неколико проба интервјуа. Ово може помоћи да се уоче неке лоше навике, као на пример скретање погледа приликом разговора, врпољење од нервозе, коришћење сленга у говору, или превише приче пре конкретног одговора на питање. 

Обраћати се камери као особи 

Разговор са камером може бити неугодан, јер делује као да се прича "сам са собом". У помоћ може да послужи фотографија драге особе која се може поставити у висини камере и затим се снимати као да се разговара са том особом. Ово може помоћи да поглед не лута, да се добије осећај присуства друге особе, али и да се створи топлије расположење, контакт очима са камером и можда извуче и неки осмех на интерјуу, јер се све то процењује. Неки софтвери скенирају видео снимке пратећи говор тела, лице и контакт очима. 

Корпорације које користе вештачку интелигенцију сматрају да је најбоље о оваквим интервјуима размишљати као о још једном кораку у процесу запошљавања, али и о томе да на је на крају човек тај који бира колико ће се на њега ослонити. "АИ је корак филтрирања који помаже људима да донесу коначну одлуку о запошљавању", каже Линдзи Зулага, једна од особа које се баве оваквом врстом програма.  

 

image