Магазин

Очекујте неочекивано: Запањујуће и необичне занимљивости о трудноћи и порођају

Царски рез изведен моторном тестером делује као нешто у шта је тешко поверовати али да - ручна моторна тестера се некада користила током порођаја. И јавни порођај је нешто што изазива неверицу а био је резервисан само за припаднике краљевске породице. Трудноћа и порођај су природни процеси који су вековима фасцинирали људе, ипак, постоје неке необичне чињенице о овим процесима које би вас могле изненадити.
Очекујте неочекивано: Запањујуће и необичне занимљивости о трудноћи и порођају© Pexels/Matilda Wormwood

Доношење новог живота је један од најприроднијих (и за многе један од најлепших) догађаја. Историја човековог односа према трудницама и порођају је некада, као што видимо била бизарна. С друге стране, савремена медицина је довела до многих фасцинантих открића.

Процес трудноће и порођаја је прошао кроз многе промене у историји света. Поједине традиције могу звучати крајње непријатно за данашњег човека, али сигурно је да су интересантне, поготово када се упореде са данашњим, унапређеним медицинским захватима.

Поред следећих неколико занимљивих историјских чињеница, савремена медицина такође пружа прилику за нове перспективе и сазнања везана за овај природни процес.

Моторне тестере као помоћ

Данас су најпознатије као алати за за сечење стабала, али првобитна сврха моторних тестера је била веома другачија. Два шкотска хирурга из осамнаестог века су тражили решење за олакшавање тешких порођаја појединим женама, јер се за тадашњу верзију царског реза користио нож.

Искуство би било веома мучно, јер се ножем секла хрскавица и кост, тако да је коришћење моторне тестере заправо био бржи, ефикаснији и мање болан приступ. Ланац тестере би се усецао у карлицу и омогућио би се успешан порођај, без већих компликација, поготово ако би беба била "превише велика". Уређај је временом модификован и користио се за многе друге медицинске процедуре, као што је ампутација.

Краљевски порођаји су били јавни спектакл

Рођење детета се данас сматра веома интимним догађајем, коме најчешће присуствују само најближи чланови породице. Међутим, за аристократске кругове протеклих неколико векова, порођају је увек присуствовало на десетине или чак стотине људи. Према многим изворима, било је потребно много сведока који би потврдили да је дете заиста из "краљевске материце", као и да није замењено одмах након рођења, у случају да није жељеног пола или ако није било здраво.

Осим дворске господе, многи становници одређених градова би се изборили за улазак у палату, док се на улицама одржавало славље, поготово ако је дете било мушког пола и сигуран наследник трона. Иако је 'публика' уживала, краљевским породиљама је најчешће само погоршавало страхове и болове приликом порођаја.

Према историјским изворима, Марија Антоанета је након порођаја доживела епилептични напад, који је био последица превише гласних људи у двору и премало кисеоника у просторији у којој се родила њена беба.

Староегипатски тест за трудноћу

Један од најранијих тестова за трудноћу датира из доба старог Египта. Један пронађени древни папирус садржи податке који описују како се предвиђао пол детета. Семење пшенице и јечма би се поливало урином трудне жене. Процес је трајало неколико дана. Ако би из семенке биљка расла веома споро, онда ће бити мушко, а ако би расла веома брзо, онда је у питању женско дете. У случају да ништа не израсте након неколико дана, тест је био "негативан".

Група научника је шездесетих година применила наведену методу. У седамдесет одсто случајева, урин трудница је значајно помогао у расту пшенице/јечма, док је урин мушкараца или жена које нису биле трудне показао слабији раст. Стручњаци сматрају да је повишен ниво естрогена код трудница могао имати улогу у добијеним резултатима.

Замрзнути ембирони имају неограничен рок

Медицина је изузетно напредовала од доба коришћења моторних тестера за карлицу, а један од највећих доказа је могућност замрзавања ембриона. Иако многи одлуче да их одмрзну након неколико година, научници тврде да им је "рок трајања" неограничен. Пре три године, у Америци се родила здрава девојчица из ембриона који је био стар рекордних двадесет седам година.

Режим исхране у трудноћи може утицати на преференце детета

Многе студије показују да се нутријенти које трудница уноси могу пронаћи у плодовој води, која окружује фетус. Због тога, стручњаци верују да бебе и деца могу препознати укусе одређене хране коју је мајка уносила за време трудноће, па их могу лакше "заволети".

Наведена теорија звучи добро, поготово ако трудница уноси многе здраве намирнице, јер може олакшати привикавање детета на здравији режим исхране у будућности. Међутим, постоје бројни други фактори који утичу на развој укуса код деце, тако да није неопходно придавати превише пажње исхрани током трудноће и стварати додатни притисак, докле год је храна довољно добра за здравље тела и фетуса.

image