Магазин

Како да вам не буде непријатно у луксузним радњама

Одлазак у продавницу лукузних модних кућа може бити застрашујуће искуство, али важно је подсетити се да не постоје правила када је у питању одлазак у куповину, без обзира на изглед ентеријера, цене или предрасуде продаваца. Пратећи ове савете и стратегије, можете превазићи нелагодност и максимално искористити своје искуство куповине. Уз мало самопоуздања и припреме, можете уживати у свему што продавнице луксузне робе могу да понуде.
Како да вам не буде непријатно у луксузним радњама© Pexels/ Magda Ehlers

Многи људи се често осећају нелагодно у продавницама луксузне одеће. Постоји неколико објашњења, која највише имају везе са асоцијацијом дизајнерских радња са елитним друштвеним слојевима.

Осим личне несигурности, многи људи често описују непријатна искуства и предрасуде запослених, поготово када нису "прикладно обучени" за куповину скупоцене гардеробе. Сигурно је да постоје неписана правила када је у питању изглед и понашање на одређеним местима, али често се дешава да поједине муштерије потпуно одустану од разгледања/куповине само зато што не верују да се уклапају у "стандарде" типичних клијената луксузних брендова.

Ипак, важно је бити свестан да су продавнице луксузне робе и даље само продавнице и да не би требало да постоји страх од осуђивања, без обзира на сопствену финансијску ситуацију или изглед. Заправо, "бацити се у воду" (то јест, у скупоцену радњу која нас интересује) може бити врло добра вежба за излажење из зоне комфора.

За почетак, један од највећих разлога је изглед. Није потребно носити своје најскупоценије ствари за одлазак у куповину како бисмо се осећали као да ту припадамо, већ носити гардеробу у којој се осећамо добро и самоуверено. Штавише, лако је приметити када се појединац осећа непријатно и понаша скоро неприродно у одећи коју иначе не носи (на пример, високе потпетице на које нисмо навикли). Због тога се може десити контра ефекат и "бежање" из радње је загарантовано.

Најбоље је осећати се опуштено и пријатно у својој кожи. Довољно је да је одећа коју носимо угодна, чиста и практична, поготово када се испробавају различити комади током куповине. Ако је могуће избећи исувише лежерни стил (тренерке) и одабрати нешто попут омиљене и једноставне комбинације панталона, мајице или хаљине, онда је то сасвим довољно.

Успостављање личних граница 

Ипак, могуће је да ће многи продавци имати одређене предрасуде због изгледа и понашања људи који улазе у радње (свесно или не). Такође, многе муштерије осећају притисак када их запослени често запиткују или прате током разгледања. Тада је време за следећу вежбу, а то је успостављање личних граница на учтив, али ефектан начин и затражити мало времена насамо за разгледање. Запосленима у радњи је циљ да продају комаде, тако да није потребно схватити наведено понашање превише лично.

Унапред се припремите за куповину/разгледање

На крају, како би се уштедело сопствено, али и туђе време, некада је добро унапред истражити артикле у радњи (онлајн каталози) и доћи у радњу са генералном идејом о комаду који желимо да пронађемо. На тај начин се суптилно гради самопоуздање и постоји одређен циљ на који се може сконцентрисати.

Најважније је знати да свако има право да уђе у продавницу гардеробе, разгледа, купи или не купи одређен предмет, без обзира на нечији друштвени слој или финансије. Мода је средство личног изражавања, тип уметности и забаве и не би требало осећати непријатност када смо окружени скупим текстилом.  

Поведите пријатеља/пријатељицу

Ако се осећате непријатно да купујете сами, размислите о томе да са собом поведете пријатеља или члана породице. Ако сте са неком са ким се осећате пријатно, може вам помоћи да се осећате опуштеније и самопоузданије када истражујете продавницу.

 

image