Магазин

Где ћете за 1. мај? Десет најбољих излетишта у Србији

Србија има много локација које имају прелепу природу и богату историју, што их чини савршеним дестинацијама за првомајске излете. Предлажемо десет опција места која би могла бити одличан избор за ваш одмор.
Где ћете за 1. мај? Десет најбољих излетишта у Србији© Wikimedia Commons/Гојко Гаврило

Право радовање пролећу и топлом времену сигурно обележавају првомајски празници, када је време за друштвена и породична окупљања, уживање у пићу, храни и околини. Тражење правог места за одмор може деловати компликовано, јер постоји толико опција, али следећих осам места могу бити добар избор за овогодишњи Међународни празник рада:

Сребрно језеро

Вештачко језеро се налази у Источној Србији, на удаљености од два километра од Великог Градишта. Уколико време буде довољно ведро, посећивање "Аква клуба (Aqua Club)", великог комплекса базена, може бити сјајан избор. Осим купања, постоје многи терени за тенис и мини голф, као и бициклистичке стазе и паркови за децу.

Осим уживања у природи, постоје и одређене културно-историјске знаменитости у близини језера. На четрдесет километара од језера се налази римски град и војни логор Виминацијум. Историја града је веома дугачка (период између првог и четвртог века) и представља једно од најпознатијих археолошких налазишта у Србији. Нешто ближе језеру, на удаљености од двадесет километара се налази тврђава Голубачки град, а десет километара од њега се налази Манастир Тумане, сазидан у четрнаестом веку.

Планина Гоч

Једна од нижих планина у Србији, планина Гоч, налази се јужно од Западне Мораве изнад Врњачке Бање. Удаљена је око двеста километара од Београда. На Гочу се може пронаћи велики број шумских јагода и разноврсне лековите биљке. Површине Гоча су богата медоносна испаша за пчеле, што доказује да је околина пуна разноврсне флоре и фауне. Одлазак на планину може бити права прилика за "пуњење батерија" током празника. Осим природе, на Гочу се налази и Римско гробље на коме су сахрањени Саси, рудари који су на истом мести вадили руду и топили гвожђе у време Немањића.

Пешачке стазе су јасно обележене за посетиоце. Једна од траса која води од Плаве стазе до Велике ливаде је дугачка десет километара и води до места са кога се могу видети планине Жељин и Копаоник. Током пешачења се препоручује одлазак до Дрвета љубави, то јест две букве чија се стабла увијају, преплићу, па самим тим спајају.

Палић

Истоимено насеље и језеро се налазе осам километара источно од Суботице, близу границе са Мађарском. Палић је једно од омиљених места за одмор због својег зеленила, паркова, језера и хотела.

Ове године се од петка до понедељка организује Првомајски уранак, када цео Палић постаје забавно-рекреативни простор са луна-парковима, ресторанима и пијацама на коме ће излагачи продавади домаће производе и рукотворине.

На обали језера се налази Женски штранд, где су се у прошлости жене скривале када су желеле да се купају у језеру. Данас представља једно од најпосећенијих места на Палићу и значајан је за историју уметност, јер представља аутентични пример мађарске сецесије (који се може видети на Водоторњу, Влеикој тераси, Музичком павиљону и спомен чесми). Још једна велика првомајска атракција су винске туре, у којима се обилазе познате винарије у околони језера. Најпознатија је винарија Звонко Богдан.

Бања Ковиљача

Налази се на западу Србије, у подножју планине Гучево. Најпознатије место је велики бањски парк, који заузима четрдесет хектара и садржи преко седамдесет врста дрвећа. Парк је савршено место за одмор у природи и шетњу по широким зеленим површинама.

Постоји и неколико историјскихо објеката који се могу видети, као што су вила Далмација и Херцеговина и купатило краља Петра I. Постоје опције за одлазак на излете до Гучева и Зворничког језера. На планини Гучево се налази споменик погинулима у Првом светском рату и планинарски дом, а Зворничко језеро има много простора за риболовце.

Борско језеро

У подножју Црног врха се налази вештачко Борско језеро, у близини града Бора. На обали постоје четири велике и неколико малих плажа на којима се може уживати у друштвеним и првомајским окупљањима. На Главној плажи се сваке године одржава културно-забавни програм за Међународни празник рада, што представља главну атракцију. На седам километара од језера се налази Брестовачка бања, која има многе термоминералне изворе.

Излетиште Забран

Још један начин коришћења сунчаних дана може бити одлазак до излетишта Забран, које се налази у околини Обреновца, уз реку Сава. Савршено је место за опуштање и посматрање природе. Постоји и игралиште за децу, стену за пењање, трим стазу и неколико ресторана.

Занимљива атракција може бити етно кућа "Забранска бајка", која је смештена уз Колубару. Окружују је шума и трим стазе, а преко пута се налази авантура парк. Из Забрана се може отићи и до села Забрежје, које има хотел са рестораном који се налази на обали леке, са погледом на "Термоелектрану Никола Тесла".

Вршац

Обилазак града који се налази сат и по од Београда се може почети од Вршачке куле, која је некада имала војну намену. Са куле се простире погледа на остатак града и може бити добра прилика за искоришћавање сунчаних дана. По повратку са видиковца се може продужити до одмаралишта "Црвеног крста", које има башту, дечије игралиште и мини зоолошки врт, у коме малишани могу да нахране поније, козице, срндаћа, гуске... Након тога се може отићи у обилазак манастира Месић, који је настао у петнаестом веку.

Планина Космај

Друга најнижа планина у Србији (после Авале) се налази у околини Младеновца. Има три врха (Мали, Голи, Рутави) и преко деведесет извора воде. Планина је била место многих ратовања током историје, а последња битка на Космају се одржала током Другог светског рата.

Може се посетити манастир Тресије, који је познат по легенди о лику Богородице који се наводно појавио на зиду пре шест година. Поред њега се у близини налазе манастири Кастаљан, Павловац, црква у Неменикућама и остале знаменитости које представљају "Космајску Свету Гору".

Следећа локација је излетиште на планини Космај. На врху се налази споменик посвећен Космајском партизаннском одреду, који је подигнут 1971. у част палим борцима из Другог светског рата. Затим, на ручак се може отићи у етно село "Амерић", или у пивару "Кабинет", која нуди опцију седења на ливади уз сунцобране.

Мокра Гора

Ушушкана на брдовитим и шумовитим обронцима Таре и Златибора, налази се магична и чаробна Мокра Гора, место толико јединствено и бајковито да делује као призор из неког филма. Мокра Гора ће вам пружити идеалан излет, савршен баланс између потпуног опуштања и активног одмора. 

На оближњем брду Мећавник се налази етно село нашег прослављеног филмског режисера Емира Кустирице које је саграђено у локалном етно стилу. Посетиоци овде могу да удахну јединствену атмосферу, уживају у природи, да пробају локалну храну и да купе ручно израђене сувенире.

Популарна атракција је и стара пруга уског колосека, Шарганска осмица, која иде 300 метара узбрдо и формира савршену осмицу. Шарганска осмица је посебна локомотива чија је траса сада већ култна и као такава је постала неизоставан део богате туристичке понуде Дрвенграда. Реч је о музејско-туристичком комплексу пруга чији је коловоз јако узак и специфичан, те се налази се у власништву Музеја железница Србије. Ова значајна пруга једна једна је од најпопуларнијих у целој земљи и спровешће вас кроз законом заштићен парк природе који се налази на задивљујућем месту, између Таре, Златара и Златибора. Путовање чувеном "Носталгијом" води вас од Мокре Горе на 15.400 метара дугачку вожњу кроз 22 тунела и преко 5 мостова, заустављајући се повремено на местима вредим фотографисања. 

​Источно од Мокре Горе налази се село Кремна, надалеко познато по пророцима Милану Тарабићу (1809-1854) и његовом рођаку Митру Тарабићу (1829-1899).

Ергела Љубичево, Пожаревац 

Прича о ергели "Љубичево" почела је потрагом кнегиње Љубице за пребивалиштем удаљеним од града, најпогоднијем за њеног сина Милана, који је био малокрван и често болестан. Године 1858. на десној обали Велике Мораве настала је једна од највећих оставштина кнеза Милоша Србији, из периода владавине,а у спомен на књегињу Љубицу, жену кнеза Милоша, имање је названо Љубичево. На располагању су вам стазе за шетњу поред којих шетају коњи, бројне клупе за одмор, авантура парк за децу, трим стаза и теретана на отвореном, а можете обићи и коњушницу у којој бораве тркачки коњи.

Након посете ергели, излет можете наставити у центру Пожаревца и посетити Народни музеј, који је после београдског Народног музеја, најстарији у Србији. Не смете пропустити ни Галерију Милене Павловић - Барилли која је смештена у сликаркиној родној кући. На периферији града, налази се етно парк "Тулба"који представља музеј у природи. Најупечатљивија атракција је Обележје Пожаревачки мир, које представља реплику шатора где је потписан тзв. Пожаревачки мир између Аустрије и Турске 1718. године, управо у Пожаревцу, по коме носи име.

image