Магазин

"Синдром краља Чарлса": Да ли су отечене руке последица болести

Крунисање краља Чарлса Трећег није само пропратила прича о дијамантској круни, скиптару и свиленом огртачу, већ се по многим таблоидима широм света, као и по друштвеним медијима полемисало и о његовим натеченим и црвеним рукама и прстима. Да ли је краљ болестан и да ли би сви који имају овакве симптоме требало да се забрину?
"Синдром краља Чарлса": Да ли су отечене руке последица болестиGetty © WPA Pool

Многи коментатори на друштвеним мрежама су спекулисали да краљ Чарлс има неко специфично здравствено стање које утиче на његове прсте и шаке. Дакле, да ли су натечене руке нешто због чега треба да бринете?

"Сви толико причају и баве се претпоставкама о отеченим рукама, али фотографије не откривају много. Када би лекари могли да дијагностикују сваког пацијента само на основу фотографије, само би вас замолили да им пошаљете слику. Али, мало је вероватно да ће доктор тако успети - заиста нема смисла да се ово ради", рекао је доктор Ниш Манек за Би-Би-Си Сајенс Фокус (BBC Science Focus).

Другим речима, није могуће поставити дијагнозу ниједној особи, па ни краљу Чарлсу, само гледајући слике. Али, да ли би требало да будете забринути ако имате црвене и отечене прсте или руке? И које информације могу бити потребне лекару да постави дијагнозу?

Шта је узрок црвеним и отеченим рукама

"Сигурно не постоји увек неко обољење које је повезано са отеченим прстима руку. Ако имате велике прсте, можда једноставно овако изгледате и то не мора нужно да указује на било које стање које треба дијагностиковати. Међутим, ако приметите да су вам руке више отекле или црвеније него обично, препоручује се да разговарате са својим лекаром", каже доктор Гарет Нај наглашавајући да отечене руке нису нужно разлог за узбуну.

Црвене или отечене руке могу бити симптом многих различитих стања, али нека уобичајена укључују:

1. Едем или "задржавање течности"

Едем је стање у којем тело задржава течност у удовима, што доводи до отицања погођеног подручја. Ово је посебно често у ногама и глежњевима, али повремено може бити присутно и на прстима.

"Када то подручје отиче, врши притисак на основна ткива и кожу, што доводи до појаве црвене боје. Едем је веома често стање које углавном погађа људе старије од 65 година јер је способност системске контроле течности ограничена", каже доктор Нај.

2. Дактилитис

Дактилитис је тешка упала тетива и зглобова прстију на рукама или ногама, која им даје изглед налик дебелим кобасицама, па се некада изглед оваквих прстију у народу управо тако и зове "кобасичасти прсти".

"Стање које се најчешће повезује са отеченим прстима је дактилитис који се најчешће примећује код оних са артритисом. Дактилитис је јединствен, јер оток остаје чак и ако је основна упала контролисана - ако лекови лече стање, делови тела и даље могу изгледати упаљено и бити црвени", каже доктор Гарет Нај.

3. Гихт

Облик инфламаторног артритиса, гихт може изазвати изненадни јак бол и оток. То је стање узроковано таложењем кристала мокраћне киселине у зглобовима који изазивају бол и оток. Гихт, међутим, има тенденцију да утиче само на појединачне зглобове, а не на целу руку.

Други узроци

Други неуобичајени узроци отечених руку могу укључивати исхрану са високим садржајем соли која доводи до задржавања течности, тврди доктор Нај. Одређени лекови, као што су лекови за крвни притисак или стероидни лекови, могу изазвати отицање као ретку нуспојаву.

Зашто лекори не могу да дијагностификују болест на основу фотографије

Медицински стручњаци имају један кључни савет о спекулисању о здрављу славних личности искључиво на основу фотографија: Немојте то да радите. Како објашњава доктор Ниш Манек, колико год да имате детаљне фотографије или видео записе особе, ове слике неће открити суштинске информације.

"На основу фотографије не можете да процените како се особа осећа, а то је најважнији фактор који би требало узети у обзир у раду са пацијентом", каже доктор Манек.

Мишљење ова два лекара је да је за дијагнозу наведених стања потребно одрадити много тестова. Али, постоје и многи други фактори које треба узети у обзир, а који се не виде на први поглед, као што је на пример осећај и јачина бола код пацијента. Чак и када бисмо слали фотографије свом лекару опште праксе, он би такође желео да разговара са нама, али би му биле потребне и додатне информације, као и да размотри вашу медицинску и породичну историју. "Када бисте могли да добијете разумну дијагнозу на основу слике, наши послови би били много лакши", слажу се доктор Нај и доктор Манек.

Чини се да је свеприсутност медија, социјалних мрежа и интернета који све то обједињују, поново показао да у данашње време свако има мишљење о свему које жели да подели са остатком света. На тој листи нашла су се и тумачења медицинских стања и то ни мање ни више једног краља. Нешто што је некада било незамисливо, у овом тренутку делује као да је постало уобичајено. Али, оно што се може научити из овог случаја је да ако сте забринути за своје здравље јер вас подсећа можда на стање неке познате особе коју имате прилику да видите, најбоље је да се обратите лекару, а не таблоидима или друштвеним мрежама. 

image