Свет

Цена права ситница: Крунисање краља Чарлса Британију би могло да кошта и до сто милиона фунти

Више од половине Британаца сматра да церемонија крунисања не би требало да буде плаћена државним новцем
Цена права ситница: Крунисање краља Чарлса Британију би могло да кошта и до сто милиона фунти© Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP

Крунисање британског краља Чарлса Трећег, прво у тој земљи у последњих 70 година, привукло је много пажње светске јавности, али је наишло и на критике због своје огромне цене у тренутку када Уједињено Краљевство пролази кроз економску кризу.

Бакингемска палата није објавила званичне податке о цени церемоније, нити је одговорила на упите новинара.

Краљ Чарлс је рекао да жели "скромнију, краћу и јефтинију церемонију" као део његове амбиције да "умањи" улогу британске монархије.

Ипак, очекује се да ће целокупна церемонија, укључујући и свечани концерт у баштама Виндзор, коштати између 50 до 100 милиона фунти, пренео је Би-Би-Си.

То би могло бити више од око 50 милиона фунти у данашњем новцу - односно око 1,5 милиона у то време - колико је коштала церемонија краљице Елизабете Друге из 1953. године.

Церемонија ће бити скупља и од крунисања краља Џорџа Шестог из 1937. године, које је коштало око 450.000 тадашњих фунти, односно око 25 милиона у данашњем новцу.

Крунисање ће, као и већина јавних свечаности, бити плаћено државним новцем, а најављено је и да ће краљевска породица финансирати један њен део, мада није прецизирано колико ће то тачно бити.

Резултати најновије анкете "ЈуГова" показало је да 51 одсто Британаца сматра да церемонија крунисања не би требало да се плаћа из буџета, док 18 одсто њих о томе нема став.

Такође, процењује се да ће британска економија изгубити око 1,6 милијарди фунти у продуктивности због тога што ће понедељак, 8. мај бити нерадан дан.

Британски БДП тренутно је око 0,6 одсто мањи у односу на 2019. годину, па је Британија тако једина од земаља Г7 које се економски још увек није опоравила од пандемије корона-вируса.

Британска влада, са друге стране тврди да ће церемонија крунисања донети вишемилијонске зараде за многа предузећа, пре свега у угоститељству и услужном сектору.

image