Магазин

Карљ Чарлс и "камен судбине" - У припреми за крунисање је нешто ново, нешто позајмљено

Припреме за крунисање краља Чарлса се убрзано завршавају. Овај владар ће пратити традицију својих предака, па ће се крунисати на чувеном "камену судбине", али ће и понети неке од одевних предмета својих претходника.
Карљ Чарлс и "камен судбине" - У припреми за крунисање је нешто ново, нешто позајмљеноGetty © Evening Standard

Када британски краљ Чарлс III буде крунисан у Лондону 6. маја, он ће седети на древној столици у којој се налази камен прекривен мистеријом. Коришћен за британска крунисања од касног 14. века, камен  је непознатог порекла и старости. Камен судбине први пут је напустио Единбуршки замак после више од 25 година како би у Лондону био део церемоније крунисања. Камена плоча тешка је 152 килограма, дугачка 66 центиметара, широка 42 и висока 27 центиметара.

Према шкотској легенди на овом камену је Јакоб заспао и уснуо чувене степенице према небу. Затим је камен путовао из Свете земље преко Египта, Сицилије, Шпаније и Ирске, да би у 9. веку био донет у самостан у Сконеу, Шкотској и користио се за крунисање шкотских краљева.

Иако стара легенда говори о путу из Палестине пре 3.000 година, научници верују да је он вероватно из Шкотске. Камен је међу најцењенијим благом ове нације, где је дуго коришћен за крунисање шкотских краљева. Затим га је 1296. украла Енглеска, заправо војска краља Едварда I и донела га у Вестминстерску опатију. Камен судбине остао је у Енглеској наредних 700 година и био је део столице за крунисање на којој су крунисани краљеви и краљице.

Келтско име камена на коме су се традиционално крунисали краљеви Шкотске је "Lia Fail" - "камен који говори", или камен који би прогласио изабраног краља. Можда управо овде лежи значај за Британску круну, јер камен подржава онога ко постаје краљ. 

"Камен из Сконeа" је од 1996. године поново у Шкотској и то као део сталне изложбе. Договор је да ће бити враћен за потребе будућих церемонија крунисања. Полиција Шкотске бринула је о превозу ове важне реликвије, превозећи га у специјхалном транспортеру направљеном од шкотског храста. Након крунисања, биће враћен у Единбуршки замак, а 2024. године биће смешен у нови музеј у Перту.

Мистериозни камен је једном и отет, а отела су га четири студента из Глозгова на Божић 1950. године, вративши га у Шкотску.

Ово није једина ствар коју ће "штедљиви краљ", како га медији и јавност називају, имати на свом крунисању. Он ће овом приликом носити одећу својих претходника, пре предмете и одећу која је припадала његовим родитељима, преноси "Танјуг".  

Бројни предмети које ће будући краљ носити на себи, као што су круна и жезло, стари су вековима, док се нека одећа коју ће носити појавила током крунисања 1821. године. Међу одећом биће и специјалне рукавице, направљене за његовог деду, Џорџа Шестог. "Имамо сјајног, штедљивог, пажљивог краља, који ће пре носити нешто старо, него да има нове рукавице", рекла је Дебора Мур из компаније "Дентса" које је направила рукавице са златним повезом за крунисање деде краља Чарлса, 1937. године. 

image