Магазин

Од љубави се не живи: 6 ствари које су важније у емотивном односу

Неко би рекао да је љубав све што нам је потребно да бисмо били срећни у емотивном односу. Међутим, постоје и друге, не мање важне ствари које ће однос пун страсти и љубави преточити у заједницу која инспирише и пружа осећај сигурности. На којих шест аспеката партнерског односа треба да обратимо пажњу уколико желимо да своју заједницу претворимо у мирну луку?
Од љубави се не живи: 6 ствари које су важније у емотивном односу© Canva / Andrea Piacquadio

Љубав је прелепа емоција, која, када се деси, чини да све остало падне у други план: она нам даје осећај лептирића у стомаку, мотивацију за учење, посао и напредовање и помаже нам да пронађемо смисао живота. Међутим, за заснивање квалитетног емотивног односа потребно је много више од љубави: важно је да двоје људи обједињују и друга осећања, која ће им помоћи да преовлађују кризне ситуације и своју љубав граде из дана у дан.

Поверење у партнера

Није важно колику количину љубави осећате према вашем партнеру - уколико у њега немате поверење, ваш однос ће врло вероватно биће осуђен на пропаст. Темељ здравих партнерских односа је међусобно поверење које се не односи само на то да му верујете да вас неће преварити, већ и даје слободу да са њим поделите и најскровитије тајне, отворите своју душу и будете сигурни да нећете наићи на осуду или неразумевање. Оно се гради годинама улагањем у однос, а само један погрешан корак може га потпуно урушити.

У одсуству поверења емотивни однос претвара се у хроничан стрес, мучно постојање у заједници и живот у стрепњи да ће вас партнер напустити, повредити или манипулисати вашим емоцијама.

Узајамно поштовање

Вероватно сте се макар једном нашли у ситуацији да присуствујете неспоразуму двоје људи из вашег окружења који су у току расправе користили погрдне епитете попут "будало", "глупачо" и слично, трудећи се да понизе свог партнера и покажу доминацију и моћ. Када бисте "жртву" таквог односа упитали због чега прелази преко таквих ствари, вероватно би одговор био:"Зато што га волим", међутим поштовање се базира на ситницама, међу којима је и ословљавање партнера у складу са емоцијама, а нарочито у присуству других људи.

Осећај сигурности

Да ли се осећате сигурно поред свог партнера? Да ли је он ваша мирна лука у којој не постоји никакав вид насиља, ни психичко, ни физичко, или с времена на време однос постаје токсично окружење у коме ваш партнер прелази ваше личне границе, манипулише вашим емоцијама и "гаслајтује" вас? Уколико је ово друго, вероватно ћемо вас разочарати чињеницом да је оваквог партнера готово немогуће променити својом љубављу и пажњом.

Разумевање потреба

Да бисмо били добри другима, морамо пре свега бити добри према себи и имати разумевање за своје потребе и готово увек их држати на првом месту. На крају крајева, партнера бирамо у односу на наше потребе. Ипак, и поред чињенице да су свакоме од нас личне потребе на првом месту, у здравом емотивном односу партнерове потребе током времена добијају на значају, и стају тик до наших, будући да када некога волите стремите ка томе да се особа поред вас осећа срећно, ушушкано и сигурно, а његове потребе задовољене. Исувише висок ниво самосталности и дистанцираности, када су у питању личне потребе и њихово дељење са блиском особом могу бити "црвена заставица", на коју би ваљало обратити пажњу, премда се у позадини таквог става може крити нека неизлечена траума.

Лични простор

Када упознамо некога са ким нам је лепо, ко нам даје осећај сигурности и пружа љубав која нам је потребна, пожелимо да сваки слободан тренутак проводимо са том особом, а живот пре ње као и да није постојао - наши хобији и интересовања више нису толико занимљиви колико нови емотивни однос који нам даје осећај испуњености. Ипак, стапање у једно са партнером велика је грешка која може довести до презасићења и, парадоксално, захлађивања односа.

Сваки партнер представља јединку друштва која би требало да сасвим нормално функционише засебно, док однос треба само да употпуни и овако испуњен и занимљив живот. Због тога је важно да приликом започињања партнерског односа јасно дефинишете себи али и партнеру да ваша интересовања и активности у слободно време не треба да буду камен спотицања нити да представљају нешто што се доживљава као дистанцираност, већ да је то саставни део ваше личности који желите да наставите да развијате. Исто важи и за животни простор и узурпирање истог.

Снови и циљеви

Сваки пар има своје снове и циљеве за будућност: неки маштају о дому и великој породици, неки о покретању профитабилног породичног бизниса, док је трећима сан да живот проведу у путовањима и истраживањима природних лепота света. Међутим, важно да је поред заједничких снова које имате са партнером негујете и своје личне снове које сте имали и пре упуштања у емотивни однос, нешто што је само ваше и што ће вам донети осећај да сте постигли дуго жељену жељу. То може бити било шта - завршавање докторских студија, започињање блога на друштвеним платформама или куповина плаца далеко од градске вреве.

image