Магазин

Зашто се нове маме осећају изоловано и усамљено

Мајчинство представља велику радост и љубав, али доноси и многе препреке. Промене у свакодневним навикама и приоритетима често утичу на друштвени живот нових мајки. Због тога може доћи до израженог осећаја изолације, па сами тим и кривице, а корисници друштвених мрежа почињу отворено да причају о овој теми. Дељењем сопственог искуства, многе маме се надају да ће помоћи у развијању свести и разумевања према новим родитељима.
Зашто се нове маме осећају изоловано и усамљено© Pexels/fancycrave1

Родитељство доноси велику радост, али и многе изазове. Један од њих је осећај изолације, који се најчешће јавља у првих неколико месеци након рађања бебе. Уз бројне препреке које привикавање на мајчинство доноси, усамљеност је једна од највећих, али до недавно ов није била велика тема.

Многе маме су одлучиле да своје искуство поделе на друштвеним мрежама, како би помогле онима које пролазе кроз сличне проблеме, али и шириле свест о мање завидној страни живота нових родитеља. Постоји на хиљаде клипова на ТикТоку у којима мајке новорођених беба објашњавају велику усамљеност након што су постале родитељи, која се често описује као један од симптома постпорођајне депресије. На стотине нових мама коментарише онлајн садржај и пишу да се коначно осећају мало боље, зато што виде да нису саме и да се на хиљаде мајки широм света осећа подједнако изоловано.

Поред тога, постоје бројне промене у стилу живота која могу бити узрок осећаја изолације од света, поготово код нових мама. Први и најочигледнији су физичке промене. Телу је потребно неколико месеци или чак годину дана за поптуни опоравак. Такође, нове мајке се често могу осећати слабије, имунитет им опада, немају довољно квалитетног сна, што проузрокује многе друге проблеме. Када се све узме у обзир, никако не могу пронаћи довољно енергије за дружење и већина мама се определи за одмор и тишину (кад год је могуће имати паузу).

Следећа велика измена у животу је везана за пословни живот. Одрасли људи су у току радне недеље навикли да већину својих свакодневних интеракција с другима обављају на послу. Током породиљског одсуства, недостатак "дневне дозе" људског друштва може имати утицај на расположење и емотивно стање, чак и на подсвесном нивоу, што доводи до озбиљнијег осећаја усамљености. У појединим случајевима, након што се нове маме врате на посао, још увек се могу осећати изоловано и мање повезано са својим колегама.

Са дететом се приоритети мењају, што такође утиче на финансије. Можда се новац који би иначе био потрошен на излазак са пријатељима сада користи за бебине потребе, тако да одлазак на пиће или у ресторан нису више опције које могу да се бирају без размишљања. Такође, друштвене активности могу укључивати и плаћање чланарине за одређене хобије, клубове, теретану... Када улагање у такве активности више није на врху листе потреба, људске интеракције које се добијају од њих поптуно нестају из рутине.

Још један велики изазов који се јавља након порођаја су измењена пријатељства. Када се нове маме навикавају на другачије рутине и адаптирање на све новитете родитељства, стара пријатељства могу бити запостављена. Долази до удаљавања од пријатеља због недостатка времена и енергије, поготово од оних који немају децу. Теме за разговор и интересовања се мењају, што може много утицати на однос. Пријатељи који нису искусили трудноћу, порођај и бригу о новорођеној беби можда неће увек имати стрпљења и разумевања за нове маме. Због тога, долази до међусобног удаљавања и осећај изолације се само појачава.

На крају, долази до многих промена у односу с партнером. Квалитетно проведено време се смањује или чак потпуно нестане, зато што је брига о детету на првом месту. Иако оба партнера заједно пазе на бебу, то не значи да се међусобно повезују као некада, јер се мање посвећују једно другоме. Поред тога, интимни живот се мења након порођаја, због опорављања тела и генералне исцрпљености, што може бити један од повода за удаљавање.

@cheyennedrover I love my babies but we need to check in on our mom friends, being a parent is hard ❤️ #fyp♬ To Build A Home by The Cinematic Orchestra - n.audios

Наведени разлози често могу бити неизбежни и сигурно утичу на емоционално стање нових мајки. Ипак, постоји неколико начина да се нови родитељи поново "повежу" са остатком света и ублаже осећај отуђености:

Елеминисање кривице

Период након порођаја доноси много срећних емоција, али исто тако може бити велики терет. Када нове мајке нису у могућности да издвоје довољно времена за дружење са људима као пре, често осећају велику кривицу, поготово када је очигледно да су се односи са пријатељима и партнером променили.

Прво, најважније је подсетити се да родитељство потпуно мења живот појединца и да није могуће осећати се исто као раније. Постоје бројни изазови који утичу на друштвени живот и пре свега је потребно имати разумевања према себи. Управо због тога су многе мајке одлучиле да поделе своја искуства на ТикТоку, како би се повезале са онима који имају исте бриге, објашњавајући да је у реду осећати се као да "нисмо своји", поготово у првим месецима.

Мало труда, велика награда

Следећи корак је свесно постављање дружења и комуницирање с другима као приоритет. У неким случајевима, пријатељи нових мама престану да се јављају јер само претпостављају да су оне исувише заузете бебом. Када се појави барем неколико слободних минута у току дана, довољно је позвати блиску особу и разговарати са њом.

Такође, многе нове мајке се устручавају од позивања пријатеља у свој дом, јер верују да својим старим пријатељима могу изгледати исувише другачије (или чак "досадно"). Међутим, наведене сумње могу бити потпуно нетачне. Некада је довољно позвати пријатеља на кафу и видети да је однос и даље сасвим у реду, без обзира на околности. У већини случајева ће и другој страни бити драго на позиву.

Након одређеног времена, препоручљиво је да се нови родитељи повремено одвоје од бебе на неколико сати. Било да је то одлазак у омиљени ресторан, у сауну или на кратак излет у природу, добро је издвојити се од свакодневних обавеза и уживати у тренуцима који партнери посвећују једно другоме. Делује као мали корак, али може бити веома ефикасан и делом растеретити стрес.

На крају, добро је бити флексибилан и увести измене у одређене навике. На пример, раније би виђање с пријатељима трајало три сата, али нова мајка сада има само тридесет минута одмора. Ипак, то не значи да не би требало искористити време за социјализацију, макар на кратко. Чак и само неколико минута дружења с блиским кругом пријатеља може поправити расположење и долази до осећаја сигурности у међуљудске односе. Исто тако, ако је могуће бити насамо са партнером док беба спава, онда је добро искористити време за кратак разговор, размену осећања и заиста се посветити једно другоме.

image