Магазин

Вештачка интелигенција "умешала прсте" у уметност и доцртала легендарна уметничка дела

Све већу заступљеност вештачке интелигенције у готово свим сферама живота просто је немогуће не приметити: платформе ДАЛЛ-Е , која омогућава преображавање текста у слику, и Адоби Фајерфлај, помериле су границе реалности још једном и успеле да легендарна уметничка дела "доцртају".
Вештачка интелигенција "умешала прсте" у уметност и доцртала легендарна уметничка дела© Youtube / Heide-Kunst

Девојка са бисерном минђушом Јоханеса Вермера, Да Винчијева Мона Лиза и многа друга легендарна уметничка дела ових дана представљена су у потпуно новом руху захваљујући софтверима са вештачком интелигенцијом: платформе ДАЛЛ-Е која на основу текстуалних упита корисника генерише фотографије и Адоби Фајерфлај. Доцртана уметничка дела су и поред ограничених улазних података успела да реплицирају стил великих уметника и покажу како би изгледала позната уметничка дела када би се сагледала шира слика.

Девојка са бисерном минђушом

Са новом функционалношћу софтвера ДАЛЛ-Е први се поиграо Аугуст Капм, који је на свом Твитер налогу објавио видео снимак на коме је приказан поступак доцртавања "Девојке са бисерном минђушом". Слику је "састављао из делова, доцртавајући један по један део, а крајњи резултат је и више него реалистичан, наводе обожаваоци Вермерових дела. Према мишљењу вештачке интелигенције, млада дама се заправо налазила у кухињи, а у њеној позадини може се уочити и разноразно воће, полице и предмети покућства.

Мона Лиза у две верзије - "апокалиптичној" и "природној"

Легендарна Да Винчијева Мона Лиза такође се нашла на списку уметнина које је популарни софтвер дорадио, а многи новонасталу слику називају "апокалиптичном" будући да одише мистиком: иза Мона Лизе на слици се могу уочити и летећи тањир и чудовиште са три прста, а девојка је окружена пламеном. Бројни критичари поделили су ово "ликовно остварење" на својим налозима, уз коментар како је слика заправо јако лоше "доцртана".

Како се ДАЛЛ-Е верзија свидела тек малом броју корисника, легендарна Мона Лиза била је обрађена и у Адоби Фајерфлај софтверу са вештачком интелигенцијом, а рекло би се да је ова варијанта покупила већи број симпатија корисника. На њој је Мона Лиза приказана окружена природом.

Звездано небо

Кориснике је занимало и како би изгледала чувена слика Винсента Ван Гога Звездано небо, па се један од "твитераша" потрудио да што боље дочара Ван Гогову визију користећи Адоби Фајерфлај. Генерисана слика проширила је Звездано небо и приказала додатне детаље, а рекло би се да је резултат сасвим реалистичан и у препознатљивом стилу познатог сликара. У квадратићу у централном делу смештено је оригинално дело на које се наставила генерисана позадина.

Рођење Венере

Шта се налази око Венере на једној од најпознатијих Ботичелијевих слика, Рођење Венере? Вештачка интелигенција нам је помогла да добијемо одговор на то питање, а ако је веровати генерисаној слици, около се налазило неколико стабала листопадног дрвећа, док је сама шкољка на којој девојка стоји заправо на самој ивици полуострва, окружена водом.

Битлси и Парамаунт такође доцртани уз помоћ вештачке интелигенције

На "мети" креативаца и вештачке интелигенције нашли су се и постер Битлса на коме они корачају преко пешачког прелаза, као и препознатљива Парамаунт позадина са планинским врхом. Поред Битлса на "зебри" седи и велики пас, док се у позадини на небу може уочити цепелин у лету, док су Парамаунтове планине приказане у задивљујућем окружењу заласка сунца.

image