Магазин

Пет најлепших видиковаца у Србији

Многи посетиоци наше земље кажу да је Србија земља изузетне лепоте. Та лепота коју је природа несебично поделила са нама, место је где ћемо уживати са својом породицом и пријатељима. А зашто овог лета не бисмо посетили неке од најлепших видиковаца у Србији?
Пет најлепших видиковаца у Србији© freepik/wirestock

Видиковци Србије су места са предивним погледима на околну природу и могу се наћи у свим деловима наше земље. На свакој планини у Србији постоји бар један видиковац нестварне лепоте, са којег се пружају погледи на околне планине, равнице, језера или кањоне. 

Ми смо одабрали пет најлепших који би могли да вам буду одличан предлог да вруће лето проведете у нашој лепој земљи:

5. Каблар планина

До врха Каблара се може доћи преко неколико стаза, од лаких до чувене "јединице" која важи за најтежу у овим крајевима. 

Искусни планинари који се пењу стазом број 1, проћиће поред испоснице Светог Саве, мале цркве скривене у стени. Ова црквица позната је и под именом Савина вода. Према легенди Свети Сава је на овом месту живео као испосник. Када се помолио за воду, из стене је заиста потекао млаз воде. А житељи кажу да сваке године на Огњену Марију из стене тече вода која је добра за очи, а многи који су посетили ову малену цркву кажу да су видели траг воде у стени. 

Све стазе су добро обележене а до видиковца Каблар (885 м) стиже се стрмом стазом, која је само наизглед лака, па би се требало мало припремити. Са врха Каблара протеже се поглед на целу Овчарско-Кабларску клисуру.Ово је такође место на коме постоји велики број манастира, па је по њиховом броју овај крај одмах иза Фрушке горе и њених манастира. 

4. Планина Стол, Бор

Видиковац у Источној Србији, који се са правом може сврстати међу најлепше у нашој земљи, удаљен је око 20 километара од града Бора. Колима или другим превозним средствима могуће је доћи само до подножја планине, из правца Кривеља, Бучја или Доње Беле Реке и Луке. А до планинарског дома и подножја врха Стола може се стићи само теренским возилом или пешачењем. У просеку, успон траје до 4 сата а посетиоци кажу да је вредан сваког напора. 

Врх планине Стол налази се на 1.155 метара надморске висине. Заравњени врхови и стрме литице одличне су за планинарење и екстремне спортове као што je параглајдинг, а шире подручје је занимљиво за пешачке и бициклистичке туре. А поглед на шуму, цветне ливаде и кречњачке форме дају планини величанствен изглед.

3. Плоче, Ђердап

Видиковац Плоче је један од најлепших бисера источне Србије. Налази се под највишим врхом планине Мироч, Великим Штрбцем, на надморској висини од 355 метара. Са места званог Пецка бара на 89 м надморске висине креће шумски пут за Плоче, кречњачку зараван под Великим Штрпцем. До Плоча води пешачка стаза. Овај видиковац је смештен изнад клисуре Мали казан и припада Националном парку Ђердап. Са три видиковца на надморској висини 355 м пружа се јединствен поглед на Дунав и казанске вирове из птичије перспективе. 

Такође, са овог видиковца се може видети и Трајанова табла. Трајанова табла је латински натпис на стени изнад Ђердапске клисуре, посвећен римском цару Трајану. 

Ово подручје је богато ендемичном флором, због специфичне климе, а на само неколико стотина метара од видиковца, налази се "Визиторски центар Плоче", који приказује флору, фауну и народну традицију овог краја.

2. Врх Шиљак, Ртањ

Ртањ привлачи пажњу не само због предела који је окружују, већ и због облика. Планина се нагло диже из равнице у облику трапеза, широко и масивно, док се при врху сужава скоро правилном купом. Из тог разлога постоји веровање да је планина Ртањ заправо пирамида, и представља природни феномен. Такође може похвалити једним од најлепших видиковаца у земљи.

Јужна страна планине поседује благе падове, као и висораван која се спушта ка Сокобањи, док је северна страна богата шумама и пашњацима, са великим бројем извора питке воде. А овде је било смештено и ловиште које се простирало на чак 6.368 хектара. Врх Ртња зове се Шиљак и налази се на надморској висини од 1.565 метара. На њему се налази православни крст, па се у последњих пар година ово место назива и "крст на Ртњу".

Осим врха Шиљак, који је највиши врх Ртња, познати су и Пресло (1.405 метара) и Кусак (1.380 метара надморске висине). Поред њих, планина Ртањ поседује још преко 20 врхова, од којих већина не прелази 1.000 метара надморске висине.

1. Видиковац Козји камен

Видиковац изнад Завојског језера, налази се на 1.181 метара надморске висине. До Козјег камена се може стићи из правца Пирота, од кога је удаљен око 20 километара. На самом врху планине посетиоца очекује летњиковац, место за роштиљ и најважније - нестваран поглед за памћењеа до њега води планинска стаза, која није захтевна, па је лако могу савладати и рекреативци. Успон није велики, а стаза је 3,5 километара дуга и многи кажу да се лако може савладати. Поглед на Завојско језеро и његове прелепе меандре, многе подсећа на меандре Увца. Поред језера, поглед се пружа и на реку Височицу, која меандрира до уливања у језеро. Даље у околини могу се видети Стара планина и неки од њених врхова: Миџор, Копрен, Три Чуке и Бабин зуб.

image