Магазин

Како крвна група утиче на наше здравље

Да ли знате своју крвну групу? Постоји велика шанса да је одговор "не". Статистике кажу да ће људи пре знати свој хороскопски знак него која су крвна група. А управо познавање крвне групе може вам помоћи да схватите које су ваше лоше стране и како она утиче на потенцијална обољења која током живота можете развити.
Како крвна група утиче на наше здравље© freepik/freepik

Многи не знају своју крвну групу, не схватајући притом да је управо одређена крва група главни узрок зашто су склонији одређеним здравственим стањима. Крвна група је начин категоризације крви према ономе шта је у њој. У њој се могу наћи различити антигени (врста протеина на црвеним крвним зрнцима), па ће крв у односу на то који је антиген присутан бити категорисана као "А", "Б", "АБ" или "О" крвна група.

"Када антигени дођу у контакт са супстанцама које су непознате нашем телу, као што су одређене бактерије, покреће се одговор имунолошког система. Иста врста одговора може се десити током трансфузије крви ако крвна група даваоца не одговара примаоцу. У том случају, крвне ћелије би могле да се скупе и изазову потенцијално фаталне компликације", објашњава доктор Даглас Гугенхајм. 

Болести срца 

Можда је очигледно да је крвна група повезана са срцем, јер овај орган пумпа крв у остатак тела. Али, крвна група заправо може довести до већег ризика од стања као што су срчани удар и срчана обољења. То је због гена који се зове АБО ген - који је присутан код људи са "А", "Б" или "АБ" крвном групом. Једина крвна група која нема овај ген је нулта ("О"). Ако имате АБО ген и живите у области са високим нивоом загађења, можда ћете бити изложени већем ризику од срчаног удара од оних који немају ген. Управо овај ген повећава ризик од коронарне артеријске болести, а која се развија када се артерије које снабдевају крвљу до и из срца, отврдну и сузе, а уколико се оне блокирају, може доћи до срчаног удара.  

Рак желуца

Носиоци "А", "АБ" и "Б" крвне групе су у већем ризику од добијања рака желудца од нулте групе, конкретно, људи са крвном групом "А" имају већу вероватноћу да да оболе од ове болести. Истраживачи мисле да би то могло бити зато што је инфекција хелико бактеријом чешћа код људи са крвном групом "А". То је бактерија која се обично налази у стомаку, али њен већи број може изазвати упале и чиреве.

Меморија

АБО ген је повезан са функцијом мозга и губитком памћења. Људи који имају крвне групе "А", "Б" и "А"Б имају до 82 посто веће шансе да развију проблеме са учењем и памћењем, што може да доведе до деменције, за разлику од нулте крвне групе која ове проблеме неће имати. Један од могућих разлога за овај губитак памћења је чињеница да крвна група може да буде узрок високог крвног притиска, високог холестерола и дијабетеса, а сва та стања могу да изазову когнитивно оштећење и деменцију.

Једно мало истраживање је показало да људи са проблемима памћења имају крвну групу "АБ". Дакле, они су подложнији проблемима везаним за памћење више него било која друга крвна група. 

Канцер панкреаса

Ризик од развоја овог обољења је већи ако неко има "А", "АБ" или "Б" крвну групу. Молекули у црвеним крвним зрнцима група "А" и "Б" помажу одређеним бактеријама, пре свега хелико бактеријама, да расту у цревима. То може повећати вероватноћу да ће се развити рак панкреаса.

Стрес

Стрес повећава ниво кортизола, хормона стреса, у телу. Људи са "А" крвном групом већ имају повишен кортизол. Дакле, можда ће се теже носити са стресним ситуацијама.

Маларија

Иако комарци више "воле" нулту крвну групу, ипак опасни маларични комарци не могу људима са овом групом крви пренети ову болест. Наиме, паразит који шири маларију, а који се добија након уједа зараженог комарца, теже се везује за крвне ћелије из групе "О".

Чиреви

Пептички улкуси - болне отворене ране које се појављују на слузници вашег желуца или горњег црева - изгледа да се чешће дешавају код крвне групе "О".

Стварање угрушака у крви 

Венска тромбоемболија настаје када се крв згрушава у дубокој вени, попут оних у ногама. Ови угрушци се понекад крећу ка плућима. Истраживања показују да људи са крвном групом "А", "Б" или "АБ" имају већи ризик од појаве угрушака.

Дужина животног века

Веће су шансе да ћете живети дуже ако имате крвну групу "О". Стручњаци сматрају да је управо мањи од развијања болести срца и крвних судова (кардиоваскуларне болести) један од разлога за то.

Плодност

Иако се преко крвне групе не може предвидети да ли ће и када неко затруднети, ипак крвна група игра важну улогу. У једној студији, жене са малим бројем здравих јајних ћелија чешће имају крвну групу "О" него било који други тип. Потребно је више истраживања да би се открило зашто.

Дијабетес

Чини се да се дијабетес типа 2 чешће јавља код људи са крвним групама "А" и "Б". Стручњаци нису били сигурни зашто, па су истраживали ову област. Једно такво истраживање спроведено је у Француској, а студија је анализирала здравствене податке 80.000 жена и закључила да је већа вероватноћа да ће крвне групе "А" и "Б" развити дијабетес типа 2 у поређењу са нултом крвном групом, док Рх позитивна група "Б "има највећи ризик од развоја дијабетеса.

До данас није било довољно студија и истраживања спроведених како би се извукли закључци поткрепљени доказима који би подржали ове налазе. Такође, требало би имати на уму да је ова студија рађена само на женама, а не и на мушкарцима, што би могло дати другачије резултате јер је истраживано само на једном полу.

Мождани удар

Ризик од можданог удара се повећава ако имате крвну групу "АБ". Доктори мисле да је то зато што је већа вероватноћа да ће доћи до згрушавања крви него код других крвних група. 

image
VV inauguration
banner