Магазин

Технолошки двобој: Закерберг лансира Тредс, апликацију сличну Твитеру

Безбедност, лакоћа коришћења и поузданост - управо ово описује нову апликацију компаније Мета. Интерфејс Тредса веома подсећа на Масков Твитер, а Закербергова платформа која је у изради још од јануара, служиће за размену текстуалног садржаја и бити увезана са Инстаграмом. Епл корисници ће приступ апликацији моћи да добију већ сутра, 6. јула, док ће они са Андроидом морати да се стрпе још неко време.
Технолошки двобој: Закерберг лансира Тредс, апликацију сличну Твитеру© Youtube / Firstpost

Од како је прошле године Маск купио Твитер, популарна друштвена мрежа суочила се са бројним техничким проблемима, али и контроверзама повезаним са "слободом говора" коју пропагира нови власник. Тренутак слабости искористио је његов највећи ривал, Марк Закерберг, и брже боље иницирао лансирање апликације која ће по својим карактеристикама парирати Твитеру.

Тредс - трн у оку Илона Маска

Нова Закербергова апликација омогућиће корисницима да објављују текстуални садржај у реалном времену, лајкују објаве и деле их међусобно, а "тизер" слике објављене у Еп Стору компаније Епл сугеришу да ће Тредс бити повезан са корисничким налозима на Инстаграму, чиме ће се омогућити задржавање назива налога, као и лакше повезивање са пратиоцима. Једина "мана" коју корисници за сада пријављују јесте да је апликација креирана искључиво за кориснике Епл уређаја - они са Андроид телефонима ће изгледа морати још мало да сачекају.

Директор Мета производа, Крис Кокс, описао је Тредс као "одговор на Твитер", а међу основним вредностима навео је безбедност, лакоћу коришћења и поузданост, чиме ће се обезбедити стабилно место за окупљање публике. Како је навео у презентацији, кодирање апликације почело је још у јануару ове године, а међу познатима који су подржали Тредс нашли су је Опра Винфри, ДиЏеј Слајм и Далај Лама.

Лансирање Метине апликације замало изазвало физички обрачун

Подсетимо, 21. јуна, након најаве нове апликације која се дуго "кувала" у Метиној кухињи, први човек Твитера, Илон Маск, изазвао је на борбу свог највећег ривала, Марка Закерберга, који је не оклевајући пристао да одмере снаге у рингу. "Пошаљи ми локацију", написао је Марк Закерберг на свом Инстаграм профилу и поделио твит који је објавио Маск.

Тачку на њихово дечачко понашање нешто касније ставила је мајка Илона Маска, Маја, која је написала да се борба отказује: "Не подстичите борбу. Заправо ја сам је отказала. Нисам им још увек рекла, али наставићу да понављам да је борба отказана, за сваки случај."

Суноврат Твитера траје неколико месеци уназад

И поред великог броја регистрованих корисничких налога, платформа Твитер у последње време доживела је неколико промена које су кориснике разљутиле: не само да је међу првим Масковим потезима на челу компаније било отпуштање великом броја запослених, већ је и систем за верификацију замењен плаћеном претплатом.

Последња "кап која је прелила чашу" било је спорно ограничавање објава које корисник може прочитати у току дана. Да ствар буде још гора, контроверзни бизнисмен је сутрадан објавио како се "само шалио" и своје кориснике натерао да "увежбају иронију".

Овај потез првог човека Твитера разочарао је велики број корисника који су покренули "велику сеобу" на друге платформе, попут ГЕТТР, Мастодон и Блускај Суошл, платформу коју је креирао бивши извршни директор Твитера Џек Дорси.

image