Магазин

Маск у новим проблемима: Бивши запослени тврде да им милијардер дугује 500 милиона

Ово је само једна од више тужби са којима се "Твитер" суочава
Маск у новим проблемима: Бивши запослени тврде да им милијардер дугује 500 милиона© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Некадашња шефица одељења људских ресурса на "Твитеру" Кортни Мекмилијан оптужила је ову компанију, коју води милијардер Илон Маск, да није исплатила око 500 милиона долара отпремнине бившем особљу.

У колективној тужби се наводи да је Маск знао за план отпремнина пре него што је отпустио хиљаде запослених, али да је одустао од тог "трошка".

Ово је само једна од више тужби са којима се компанија суочава након масовних отпуштања која су уследила након што је Маск купио "Твитер" за 44 милијарде долара прошле године. 

Укупно је отпуштено око 6.000 људи, а према плану отпремнина, запослени је требало да добију отпремнину у износу од најмање две плате, као и допринос за здравствено осигурање, наводи се у тужби поднетој федералном суду у Сан Франциску.

Запослени на вишим позицијама, попут Мекмилијан, требало је да добију отпремнину у висини шестомесечне плате.

Међутим, запослени тврде да је највише што су добили отпремнина у износу од три плате, а то је "делић од 500 милиона долара на које запослени имају право".

Компанија "Твитер", која више нема одељење за односе са јавношћу, није коментарисала оптужбу.

Маск је у новембру, након таласа масовних отпуштања, казао да ће запослени добити отпремнину у износу тромесечне плате - "50 одсто више од онога што је прописано законом". Запослени сада кажу да их је Маск обмануо јер су неки од њих остали у компанији дуже него што су првобитно планирали, јер су "мислили да ће компанија испоштовати план исплате".

"Маск је запосленима раније рекао да ће под његовим вођством Твитер наставити да се придржава плана за отпремнине. Очигледно је дао ова обећања знајући да су неопходна да би се спречиле масовне оставке које би угрозиле одрживост и виталност самог Твитера", рекла је адвокатица Кејт Мутинг која заступа Мекмилијан.

image