Магазин

Љубав и (или) Слобода: Шта нам доноси Северни и Јужни чвор у Овну и Ваги

Сећам се када су последњи пут Чворови били постављени овако како ће бити од 17. јула ове године до 11. јануара 2025. да су сви моји пријатељи (а тада сам их имала баш пуно) били у вези. То је мени био знак да ми нема друге него да и ја пођем путем којим, када си Стрелац, се ређе иде. То је било од краја 2004. до јула 2006. године, па пре него уронимо у период који је пред нама није лоше да се присетите како је било код вас тада.
Љубав и (или) Слобода: Шта нам доноси Северни и Јужни чвор у Овну и Ваги© AI/printscreen

Наравно, битно је и колико сте година имали тада, јер оса Ован/Вага иако се првенствено тиче партнерског односа и нових искустава на том пољу логично ће више отварати таква дешавања младима. Зашто? Зато што су активни, а то је услов број ЈЕДАН да би уопште Северни чвор у Овну радио свој посао. Без акције, шта год да вам је у Овну као да је на годишњем одмору. Та акција подразумева активан социјални живот који није предвидив до краја нити 'сигуран' како бисмо волели можда у педесетим. Више је нагао и вођен инстинктима, незаустављивом жељом да се деси оно што је та иста жеља обликовала у машти и сновиђењима. То је одушевљење због нових искустава, одважно истраживање света, једно природно наметање себе том свету као и другима.

Са друге стране онај други Чвор (Јужни) налазиће се у знаку Ваге, па ће бити врло напорно одржати ритам, успоставити баланс, доћи до споразума, договора и слагања где су обе стране задовољне. Као да је неминовно баш супротно - да у тим партнерским односима (који се колико на љубав односе и на пословна партнерства) неко попушта, толерише, прећуткује кад није срећан, чека да се ствари саме скоцкају. Ја бих рекла, чека - а не зна ни сам шта чека. Но пошто не уме да се свађа или да каже јасно "не" или зато што смо у старту вођени том Вагином љубазношћу и финоћом превише понудили, прихватили и оно што у сржи не прихватамо - фрустрације су неминовне.

Вага је знак који тежи осећају пријатности и сентименталном заносу који сада лако бива нарушен. На пример, у љубави једна страна има потребу да је стално у контакту са партнером, има лепе речи које би да подели, блискост да осети поново, јер Вага је оно што данас зовемо "feedback"– реакција, одговор, узвраћена порука, пољубац, загрљај, љубав, пажња. И сада та страна у односу чезне за тим "feedbackom"кога нема. Или бар не онако како би волела. А у послу, једна страна има савршену представу како нешто треба да изгледа, како треба радити, којим ритмом треба ићи, са ким успостављати контакте и слично, али друга страна ремети то све – често нарушава нестрпљењем (Ован), и пре свега неповерењем. Nе што вама не верује – него што никоме не верује као себи.

Тако да иако ће сигурно бити приметно да је више парова на улицама него прошле године, улога ових сада Чворова је та да:

  • Ако се нађемо у улози оног ко живи Северни чвор у Овну, схватимо да својом немарношћу, безобзирношћу и фокусом само на себе и своје планове - лако можемо да повредимо друге, а некад их и изгубимо. Да не треба да узимамо ствари здраво за готово, као да се подразумевају и да истинско разумевање сада захтева баш оно најбитније  - љубав. Да онај што је у улози Северног чвора у Овну осети да му није свеједно што се вољена особа или ортак у послу осећа индиспонирано.
  • А да онај који живи Јужни чвор у Ваги сада научи да поставља границе и да бити љубазан не значи нужно давати целог себе. Не значи нудити се и спашавати некога да би вас волео. То је илузија, људи ће вас волети ако знају да воле без обзира да ли сте им помогли или не. Ко не зна да воли другога, неће се променити због ваше ексклузивне наклоности какву није добио/добила у животу. Још овај чвор указује на гашење спољног света што је лоше. Када смо у вези не значи да треба да отпишемо пријатеље и заблиндирамо прозоре. И даље можете да имате само ваш живот (дакле преузмете нешто од Северног чвора у Овну) и да будете срећни док сте негде са својим друштвом, а не да мислите у тим ситуацијама како би вам све било много лепше кад би и партнер био ту.

Наравно, ово су савети које не чујемо када је реч о Чворовима. Тада смо више етерични и расплинути, осећамо као да нас нешто вуче по још и још и још...

Важно је и ово. Ако сте се сетили шта се дешавало у периоду од децембра 2004. до јула 2006. године, сада се присетите шта се дешавало у периоду од фебруара 2014. до 11. новембра 2015. И тада су Чворови били на оси Ован/Вага само обрнуто! Северни је тада био у Ваги а Јужни у Овну. И тада су исто биле могуће везе и нове лекције за понети које би ево сада могли да искористите за себе паметно – пре свега ону која се тиче предузимљивости. Јер тада је могло бити прилика које нису искоришћене јер нисмо били када је било потребно јасни, одважни, већ смо жеље потискивали и храбру акцију одлагали, иако су осећања могла бити врло снажна.

А тамо где однос који можда већ постоји не иде никуда, где је остао без снаге – десиће се крај да би уступио место новом партнерству које ће можда постати трајно, а можда и не, али ће нам сасвим сигурно помоћи да детектујемо где то упорно правимо грешке сами, где ми направимо сами себи проблем и уканалимо се а после не можемо лако ван.

И за крај, кратки опис по знацима, с тим да је ова прича о Чворовима много више везана за позицију Месеца него Сунца. Месец је наше "емотивно тело" ту се скупљају наше целоживотне приче и сећања, без обзира што су та сећања често искривљена. Не памтимо их увек како су се десила већ како смо их ми доживели. И баш то је сада важно. Како смо нешто упматили, чега се сећамо (а чега не и вешто успевамо да потиснемо) па је отуда много битнији Месец од Сунца. Ако не знате где вам се налази Месец, за 10 секунди можете да сами израчунате на овом линку: https://www.lunarium.co.uk/calculators/moonsign/

Месец у Овну или Подзнак у Овну

Месец у Овну, ово је емотивно болан период када су могући губици, растанци, крајеви неких битних односа (нови ожиљци), али и невероватна снага да вас као на концерту Пеарл Џема маса носи на рукама по партеру па назад до бине. Као да су крајеви отчепили неке давне блокаде и ствари одједном иду лако.

Подзнак Ован, кључна реч је: Превише. На сву вашу егзалтирану самостворену природу која не тражи често савете других нити доводи претерано себе у ситуацију самокритике и преиспитивања, Северни чвор вам дуплира таква понашања због чега можете другима бити напорни ако не будете умели да се зауставите кад треба. Но, вама ће бити добро и нећете показивати пуно разумевања за негодовања других. Ово је време када се појављује особа слична вама. Проблем може бити тај што је у браку или вези ако је реч о љубави, а ако се ради о послу јавност не одобрава лако ваш нови имиџ подстакнут утицајем особе која вас је охрабрила да иступите из зоне комфора.

Месец у Бику или Подзнак у Бику

Месец у знаку Бика, ово може бити један од тешких периода када су у питању ваши егзистенцијални страхови. Хоћемо ли имати довољно хране, пара, воде. Најбоље да не пратите више подкасте и чланке који упозоравају на смак света јер ћете се начисто погубити. И једно је сигурно, ако више једете тиме нећете допринети сигурној будућности па водите рачуна на компулсивне одласке у кухињу док други не виде.

Подзнак Бик: нешто мора и да се сакрије. Свако има неку тајну, па и ви. Тајна може бити и банална, преузет извештај који је неко други написао јер вас је мрзело да се бакћете тиме, лаж која пролази код шефа, мужа, родитеља. Али може бити и земљотресна ако се тиче љубавних дешавања. Поготово ако је особа са посла у питању. У изузетним случајевима, када сте већ пред раскидом овакава позиција може указати на особу која вас спашава самоће, дуге туге и незадовољног емотивног живота. Ако то није случај, онда је то особа због које на моменте можете да се осетите као да губите разум.

Месец у Близанцима или Подзнак у Близанцима

За Месец у Близанцима најважније сада је да слушају унутрашњи сат. Како кажу људи, ‘све у своје време’, а када је право време за нешто сада вам је дато да можете да осетите сами. Важно је да се не бавите превише тиме како други реагују на вас и то што радите, да немате изражену потребу да оставите утисак, да доминирате где год се појавите, сада је заправо јако добро бити мало по страни, бити повучен и ослушкивати.

Ако вам је подзнак у Близанцима, пријатељи вас покрећу. Дају идеје или су вам просто она снага која вам увек треба да се дигнете. Било да су стари или нови, било да су трајни или они који налете и одлете кад одраде то због чега су се појавили – моћи ћете јасно да осетите како сте обновили енергију и срећни. Но да ствари не буду тако једноставне, може се десити да због њих запоставите емотивног партнера или друга страна показује неразумевање за ваш активан социјални живот. А ако имате децу, онда ће бити напорно и тешко све скоцкати и на оба поља учествовати одговорно.

Ви се сада можете заљубити у учитеља, тренера, гуруа, или супротно студенткињу, асистента и сл. Та особа зрачи харизмом и јединственим шармом па без ривалства неће моћи јер привлачи и друге. Тема деце је такође судбинска и ако је време - време је.

Месец у Раку или Подзнак у Раку

Месец у Раку: Ово је период који вам по сензибилитету никако не може бити потаман. Пребучно, интензивно на екстровертан начин и без трунке увиђавности или макар пажње спрам других. Отуда су на послу могуће непријатне ситуације или периоди у којима се трудите да се смешкате и да на једно уво пустите да уђе а на друго изађе, али неће ићи лако. Исто се тиче односа са родитељима ако сте млади јер родитељи сад истичу да су у праву и не пристају на преговоре.

Подзнак Рак: Прилика је да напредујете на послу и поставите нове темеље за дугорочне пројекте или послове. Нов посао ако сте у потрази. Надређени су сада задовољни вашим радом сигурно, али не баш отворени да то са вама поделе. Тек индиректно ћете тако сазнавати шта о вама мисле па ће вам лакнути. У емотивном животу ово је позиција када треба чувати брак, породицу, неговати блискост, заједничко провођење времена јер вас посао може доста раздвојити и отуђити, а може се лако десити да све допуштате и толеришете док не пукнете.

Вама се сада појављује особа која вас може привући због моћи и убедљивих заједничких планова који ће вам распламсати машту да се на моменте можете осећати као дечак (или девојчица) којој се управо појавио неко да му/јој отвори очи.

Месец у Лаву или Подзнак у Лаву

Ако вам је Месец у Лаву ово је јак елан, изражена радост и оптимизам због живота, љубави, младости, деце, победа након тешких периода као када након неког посла где сте доста трпели дођете до много бољег па то доживите као награду. Имаћете некада проблем да саберете мисли и да се јасно изразите када је у питању комуникација један на један. Више сте сада за обраћање групама, маси, држање едукација и говора него да некоме саопштите да добија отказ или да неће бити повишице којој се нада. Све што укључује емпатију сада вас може реметити.

За подзнак у Лаву је важно нагласити проверу исправности уговора, свих званичних докумената како бисте избегли проблеме са законом или дискредитацију од стране окружења. Могућност да се десе афере и скандали само због ваше несмотрености и осећаја да сте изнад ситуације. Ако сте размишљали о иностранству, могуће је пресељење или честа путовања.

Вама се појављују сада људи који ће ваша уверења, предрасуде и принципе прилично уздрмати. Па тако оно што понављате да нећете никад и није баш никад. За све постоји први пут.

Месец у Девици или Подзнак у Девици

Ако вам је Месец у Девици лепо је бити свестан себе, других, обрадити њихове психолошке профиле и сваки пут себи дати аплауз јер сте по стоти пут били у праву. Све сте унапред видели, препознали, најавили... додуше само себи не и другима. Зато многе ствари које вама падају сад напамет није лоше да поделите са другима, па би очекивање награде и сатисфакције на послу било реално, овако сте узети здраво за готово а шефови виде да вам иде лако. Одличан период за дијете и здрав живот коме тежите.

Подзнак Девица: проблеми са новцем сасвим сигурно у неком периоду док су Чворови на оси Ован/Вага. Празне се ресурси и није вам свеједно, страхови за будућност могу бити и генерално ако будете планирали много унапред. Емотивно су могуће свађе са партнером управо због новца, располагања, приоритета. Важност секса не треба да игноришете. Либидо мора бити изазван опасним ситуацијама тако да сада привлачите опасне ликове у свој живот који би са вама романсу или брзи посао због кога вам се тресу ноге, али вас сада то узбуђује.

Месец у Ваги или Подзнак у Ваги

Ако вам је Месец у знаку Ваге, више ћете бити иритирани свако мало некултуром, неукусом, нељубазним људима и генерално оним што сте и до сада имали прилике да видите. Само је сада важно да не претерате са тим фокусом на оно што ви нисте, са критиком друштва, него да се повучете ако треба и у свом свету чувате и негујете оно у шта верујете., Љубав ћете нарочито морати да чувате ако вам је стало, да вам је неко други ‘не украде’.

Подзнак  у Ваги: Време је за акцију и то јавно да сви виде. Шта год да радите, а поготово ако сте у медијима, као што су многи са овим подзнаком, ово је можда ваших 5 минута славе. Зато будите предузимљиви. Ствари постају занимљиве што управо у тој публици се налази неко ко вас може фасцинирати прилично. Заљубљивање због ког можете занемарити све остало. Интензиван однос чија снага само расте ако сте слободни. Ако сте у вези или браку забава је преко потребна и почните поново да излазите, више да се смејете, повремена незрелост је сада пријатељ среће.

Месец у Шкорпиону или Подзнак у Шкорпиону

За све са Месецом у Шкорпиону овај период је онај који сте чекали. Када све ваше способности, знања, спремност, специјалност долази до изражаја. Ово је време за пробијање у послу или за добијање подршке колега. Наравно да ће као и пре 19 година опет бити оних који би вас најрадије склонили да не морају да вас гледају, јер Јужни чвор у вашој кући тајних непријатеља неће седети скрштених руку. Рачунајте на оговарања, сплеткарења, спинове, лажи и све што би могло да вас повреди. На њихово понашање не можете да утичете али можете на то да не обраћате пуно пажње на све те ионако пролазне ствари – сви ваш инепријатељи се кад тад уморе.

Подзнак Шкорпион: љубав и само љубав, што више немогућа, тајна, нестварна на моменте јер личи на бајку, биће више магична. Врло је вероватно да ћете патити, само је добро да сте срећно напаћени, односно да обоје патите истовремено. Зато је важно да Северни чвор не утиче претерано на рационалне моделе размишљања који су ту да магију покваре, а вашу повезаност са вољеном особом, која није ни мало обична, банализују.

Месец у Стрелцу или Подзнак у Стрелцу

За све са Месецом у Стрелцу наилази успешан период, пре свега у погледу новца, сигурности и просперитета. Можете се опустити коначно. Новац ће долазити тачно кад треба, имаћете и среће, лако ћете га и трошити на љубав, радост, децу, све што вас радује и што волите – и ту вам окружење може повремено приговорити. Проблеми су могући ако се бавите медијима где вам је јавност јако битна. Као да би да вас чују али и да вас линчују на моменте. Савет: неслагање је такође комплимент, само се не трудите да било коме шта објашњавате и радите своје.

Подзнак Стрелац: тачно знате шта вам треба, шта хоћете и шта нећете, али вам је понашање такво да вам је драже да испуните себи сада неке приватне жеље, да се одмарате рецимо и све те заправо приоритетне ситуације одлажете за касније. Зато овај период иако би могао да вам донесе реални успех и тријумф, можда до краја не буде то, јер нисте били спремни за напорну борбу  и суочавања. У емотивном смислу у питању је веза у којој је физичка привлачност јака али и драматична па су пребацивања и провокације и изазивања само део перформанса (тек да будете сигурни да вас никада неће заборавити)

Месец у Јарцу или Подзнак у Јарцу

Ако вам је Месец у знаку Јарца овај период вам прија јер јача ваш отпор на све што не можемо иначе да мењамо у животу. Кад се нешто мора - мора се! Северни чвор вам даје пуно снаге и енергије да превазиђете препреке или нове ситуације које вам не пријају. Са друге стране, Јужни чвор вам може донети сумњу у себе и своје квалитете само зато што вам се чини да су други бољи, да је њима лакше (јер не морају ништа) и ту је једино важно да не одустајете. Никако. Можда су они позиционирани боље, високо, али верујте да сте им дорасли.

За подзнак у Јарцу почиње важан период који ће у наредних годину ипо дана читав ваш живот преокренути. Као на Точку среће што би горе сад је доле и обрнуто. Па је у том смислу ово много боље онима којима је било тешко, док они који су се опустили са уверењем да се ништа лоше не може десити саветујем опрез и превентивно саветовање са другима, да не бисте предузели неке исхитрене погрешне кораке. Водите рачуна да приватне ствари емотивне природе на излете у јавност и да не постанете чаршијска тема, а у вашем случају ако сте у дугој вези или браку може доћи и до развода због нових веза.

Месец у Водолији или Подзнак у Водолији

За Месец у знаку Водолије ово је период када за разлику од онога на шта сте навикли се више можете уздати у оне најближе него у странце и непознате – који су вам иначе увек наклоњени. Сада као да се баш са њима не разумете најбоље, а неко вама близак и познат вам помаже да проблеме превазиђете. Емотивно ћете више бити фокусирани на то како неко размишља и са тиме сада почињу и завршавају сви ваши односи.

За подзнак у Водолији, кључна реч је преобимност. Као да сте прихватили и на себе преузели превише обавеза. Превелика су и очекивања других која чак, нису ни неопходна ни хитна – само тако звуче. А ви све чујете као да је ствар живота и смрти па се можете превише давати, трудити, сагорети док они то узимају здраво за готово. Читајте, учите нешто ново, информишите се, имајте своје обавезе и оне ће вас чувати од тога да се трошите на друге.

Емотивно сте сада у прилици да обновите старо познанство и дигнете га на потпуно нови ниво. Пуно дописивања или ноћних разговора.

Месец у Рибама или Подзнак у Рибама

Месец у Рибама: Време је да вам крене у пољу новца, плодности и добитака. Наћи начин је углавном тешко, осим онда кад то није и када се све отвара као на зеленом таласу. А то је сада. Размишљаћете о пресељењу или сређивању стамбеног питања. Неки стари договори ће морати да отпадну и ту ризикујете да испаднете неодговорни, али шта се може. Ако вам је посао креативан (уметнички) пустите се, размашите, не умањујте импулс и оно што осећате у себи чак и да ризикујете да будете прегласни. Што је оксиморон сам по себи, али разумели сте.

Подзнак у Рибама: сада се до максимума буде ваши креативни потенцијали, имаћете пуно тога што можете да дате, створите. Давање је кључна реч, укључујући и поклањање љубави. Нека вам ништа не буде тешко и само немојте да мерите колико сте радили, дали, реципроцитет вас води у проблеме и лош осећај. Време је да се растанете од неких давних успомена, љубави, да пригрлите оно што је испред вас а прошлост да оставите где припада. Емотивно сте солидни, али можете имати периоде јаког заноса, еротске фантазије и слично што вас може довести у везе са особама о којима не знате пуно, али које боље осећају ваше интимне потребе и показују нежност и пажњу више него они који су године провели са вама.

 

 

 

 

 

 

image