Магазин

Која су то занимљива правила која стјуардесе морају да поштују

Стјуардесе и стјуарди су задужени за удобност и безбедност путника. Увек морају бити насмејани, вољни да помогну, али и да изгледају одморно и уредно. Како би се испунила сва наведена очекивања, постоје бројна правила која морају пратити, у зависности од компаније за коју раде. Од одређеног стила шминкања до понашања пред путницима, стјуардесе имају многе интересантне дужности.
Која су то занимљива правила која стјуардесе морају да поштују© Freepik/freepik

Стјуардесе и стјуарди су директна веза путника са лицима која су одговорна за наш лет и због тога имају многе обавезе. Осим строгих правила о физичком изгледу, морају савладати неколико вештина, као што је течно причање и разумевање барем једног страног језика, бројне безбедносне обуке, али морају развити велико стрпљење приликом рада са различитим људима. Потребно је да су унапред припремљени за било коју врсту инцидента и учинити све што је могуће да би путовање прошло како треба. Нека од интересантних правила која стјуардесе морају поштовати су везана за:

Изглед

Многима је прва асоцијација на стјуардесе њихов беспрекорни физички изглед. У зависности од компаније, постоји на десетине правила која се морају поштовати, како би стјуардесе биле савршено "лице" бренда. Нека од најчешћих и најважнијих правила су везана за накит и тетоваже. У случају да стјуардеса жели да носи минђуше, оне морају бити веома дискретне. Неке компаније забрањују ношење више од четири прстена на обе шаке, а видљиви пирсинзи и тетоваже су стриктно забрањене.

Пре улепшавања козметичким производима, многе компаније инсистирају на здравој кожи. Шминка и фризура не би требало да изгледају исувише упадљиво и углавном се највише прихвата класична комбинација црног ајлајнера и црвеног кармина. Неке компаније имају и посебне захтеве везане за дебљину чарапа, дужину косе везане у реп, изглед сатова... Стјуарди не смеју имати исувише карактеристичне браде и не смеју носити накит. 

Док носе униформе, стјуардесе морају имати правилно држање, не смеју прекштати руке или држати шаке у џеповима док стоје. У случају да морају носити џемпер са собом, не би требало да га вежу око струка, већ да га пребаце преко рамена.

Што се тиче тежине и висине, одређене компаније имају сопствене мере и ограничења, из практичних разлога. На пример, стјуардеса мора бити довољно висока, како би могла отварати и затварати преграде за пртљаг изнад седишта. Поједине компаније захтевају одређен број килограма, из безбедносних разлога.

Понашање пред путницима

Веома је важно да стјуардесе увек буду пристојне, расположене и спремне да помогну, јер ће се путници увек ослањати на њих током лета. Чак иако се осећа уморно, стјуардеса мора бити спремна на било коју врсту интеракције с другим људима (поготово ако је путник незадовољан). С друге стране, ако је путник врло задовољан искуством и услугом, па одлучи да стјуардеси даје напојницу, оне је никада не смеју прихватити.

У многим случајевима (и у зависности од компаније), кабинско особље на многим летовима заједно путује први пут. Како би лет прошао без компликација, потребно је да се успостави добра комуникација и сарадња, што захтева висок ниво социјалне и емоционалне интелигенције.

Стјуардесе смеју да поправљају шминку/фризуру у току дана, али требало би да то ураде на местима на којима их други не могу видети. Исто важи и за конзумирање хране и пића: сигурно је да се стјуардесе морају хидрирати и добијати енергију преко хране у току радног времена, али увек је потребно да "напуне батерије" у приватности. Такође, стјуардесе никако не смеју конзумирати алкохол док носе униформе. 

Задужења на лету

Поред служења хране и пића, стјуардесе морају проћи веома строге обуке везане за безбедност током летења. Минимум сат времена пред полазак, сви стјуарди и стјуардесе се састају са главним пилотом и морају се информисати о очекиваним временским приликама, дужини лета, координацији особља и евакуационим процедурама у случају опасности. Морају проверити да ли су комплети прве помоћи на месту и да ли је авион осветљен и чист.

Обука о безбедности на лету се мора пажљиво савладати а стјуардесе морају да знају шта да предузму у случају пожара или сличног, неочекиваног догађаја. Због тога, увек морају бити у приправности и размишљати веома брзо.

image