Магазин

"Покрет пешкира": Протести у Грчкој због заузимања и приватизације плажа

На Халкидикију одржана два протеста на којима су учесници изразили незадовољство зато што барови заузимају превише простора на плажама
"Покрет пешкира": Протести у Грчкој због заузимања и приватизације плажаwww.globallookpress.com © Socrates Baltagiannis

Као и ранијих година око милион Срба провешће годишњи одмор у грчким летовалиштима, а пре него што се упуте покупиће све савете, али и оставити свој коментар о дестинацији где је боравио, у све бројнијим групама на Фејсбуку.

Ове године, управо у тим групама на друштвеним мрежама осванули су и снимци протеста на појединим грчким плажама.

Наиме, на Халкидикију су одржана два протеста на којима су учесници изразили незадовољство зато што барови заузимају све више простора на плажама, или чак наплаћују улазак на неке плаже, што се, када је у питању Грчка, могло избројати на прсте.

Протести су одржани на плажама у Никитију и Потидеjи, објваио је грчки портал "Катимерини".

На Родосу је у јуну почео да делује "Покрет пешкира" стварањем мреже "Амбрела" (Umbrella), коју су формирали грађани који су хтели да укажу на мноштво нелегалних активности на плажама на том грчком острву, a покрет се затим проширио на острво Парос.

Стотине становника Пароса окупило се на популарној плажи Санта Марија у знак протеста против неконтролисаног ширења приватних лежаљки и сунцобрана на плажама. Тражили су простор за одлагање пешкира.

Неколико дана касније кампања је успела. Приватне лежаљке и сунцобрани уклоњени су са половине плаже, пренели су медији.

Протести који су се проширили на острва Наксос и Серифос названи су "Протест пешкира", мислећи на ствари које су посетиоци на плажи донели са собом да би седели пре него што је тренд изнајмљивања лежаљки узео маха.

Међутим, активисти одбацују да је покрет окупљен само око тог питања.

"Ујединила нас је брига за смањење јавног простора и наше измештање са плажа наше земље", кажу из Покрета грађана за слободне плаже Пароса, преноси "Грик репортер".

"Забринути смо због безакоња на плажама Пароса од стране компанија које експлоатишу делове плажа и самовољно заузимају заједнички простор са лежаљкама и сунцобранима, далеко ван граница предвиђених уговорима о концесији које су потписали. Ми бранимо права грађана и посетилаца нашег острва да имају бесплатан приступ плажама које волимо. Грчко лето је део наше душе, део је нашег идентитета: не дозволимо да нам га неко одузме", поручују из Покрета.

Приватне плаже су, како објашњава тај портал, нелегалне у Грчкој, где устав предвиђа да су сви обални појасеви државна својина са загарантованим јавним приступом.

Међутим, све већи број туриста у земљи која се ослања на туризам повећао је потражњу за плажама које нуде лежаљке, бег од врућине, освежење, грицкалице и - веома често - гласну музику.

Локалне власти издају у закуп ограничене делове плажа предузетницима који доносе погодности током летњих месеци, а у неким случајевима наплаћују муштеријама више од 100 евра за сунцобран и пар лежаљки, пренео је овај сајт.

На многим грчким острвима, сада је тешко наћи плажу без изнајмљивања током пика летње туристичке сезоне.

Реаговале и власти

Владине и правосудне власти у Грчкој реаговале су на све већи покрет за слободан приступ плажама који су у многим случајевима преузели барови на плажи и друга предузећа која изнајмљују лежаљке и сунцобране уз море.

Министар финансија Костис Хасидакис издао је саопштење у којем се наводи да се кршење закона неће толерисати.

"Дао сам упутства... да се инспекције појачају", рекао је он.

Влада "неће никога изузети" од инспекција како би се осигурало да барови на плажи и повезани објекти за храну поштују прописе и да не блокирају слободан приступ јавности на било којој плажи.

Како је нагласио, бесплатан јавни приступ плажама Грчке заштићен је грчким уставом.

У међувремену, тужилац Врховног суда покренуо је истрагу о овом питању.

image