Магазин

Вулкани Камчатке: Спаваоница древног бога ватре под заштитом УНЕСКА

Полуострво Камчатка један је од најлепших бисера Русије, а његови вулкани окружени четинарским шумама прошараним прозрачно чистим рекама призор су који одузима дах. Тачан број вулкана ником није познат, док се у научним белешкама најчешће спомиње бројка 300, од којих је око 30 активно и даље. Ерупције, иако ретке, на небу и у околини креирају спектакл, а ватрене искре помешане са пепелом и гасовима камчатски крај боје невиђеним бојама.
Вулкани Камчатке: Спаваоница древног бога ватре под заштитом УНЕСКА© Canva / Olga_Gavrilova

Полуострво Камчатка, које се налази на самом истоку Русије, важи за једно од најлепших места на свету, које својом нетакнутом природом и мноштвом вулкана привлачи љубитеље активног одмора и несвакидашњих пејзажа. 

Преко 30 активних вулкана креирају незабораван спектакл

Вулкани Камчатке важе за страх и трепет данашњег доба, будући да чак и давно уснула гротла древноримског бога ватре могу изненада да се пробуде и покажу свој експлозивни карактер. Ипак, чак и када "устану на леву ногу", они направе спектакл: свака нова ерупција неког од око 30 активних вулкана је доживљај за себе - ватрене искре прекрију небо над Камчатком, еруптивни облаци се надвију над непрегледним шумама, а врели потоци лаве креирају нове шаре на обронцима вулканских планина.

Кључевскаја Сопка највиши активни вулкан Евроазије

Један од најпознатијих вулкана Камчатке је Кључевскаја Сопка, а то је уједно и највиши активни вулкан у Евроазијском делу континента, смештен на 4750 метара надморске висине. Овај вулкан налази се на само 60 километара од Беринговог мора, а његов савршено правилан централни конус извајан базалтном лавом окружује чак 70 бочних конуса, купола и кратера. За последњих 270 година, Кључевскаја Сопка изазвала је више од 50 интензивних ерупција, а иако у последње време дрема, свакога дана она избаци у ваздух нешто водене паре и гасова.

Вулкани Камчатке су на списку природног наслеђа УНЕСКА већ скоро 30 година

Иако се природни резерват Вулкани Камчатке већ готово 30 година налази на списку светске баштине међународне организације УНЕСКО, у последњих неколико година изградња инфраструктурних и других објеката се отела контроли, претећи да наруше јединствени екосистем, као и невероватне хоризонте и природу око вулкана.

Први пут УНЕСКО је предложио да се Вулкани Камчатке нађу на списку угрожених објеката још 2021. године, након чега су усаглашене измене плана изградње туристичког објекта "Три вулкана", као и еко галерије и геопарка. Организација је тада "пресудила" у корист развоја туризма и инфраструктуре, будући да су унете измене биле у складу са територијалним и еколошким захтевима.

Вулкани Камчатке други пут у ризику

Овога пута, у пројекту решења УНЕСКА наведено је да организација поново изражава своју крајњу забринутост поводом измена граница Јужно-Камчатског природног парка, а одлуку ће доносити Комитет светског наслеђа у чијем је саставу 21 земља. Овакав статус природног резервата потенцијално је први у историји Русије, будући да се ни један објекат руске баштине никада није налазио под претњом нестанка или уништења. Осим Вулкана Камчатке, у потенцијалном ризику налазе се још три природна резервата: језеро Бајкал, Острво Врангела и Западни Кавказ.

image