Магазин

Шампањац никада више неће бити исти: Климатске промене могу утицати на укус овог пића

Стручњаци сматрају да ће популарно пиће, које представља симбол луксуза и славља широм света, можда добити другачији укус у будућности због последица климатских промена. Суше, поплаве, мразеви и многе друге временске прилике могу променити укус грожђа, што ће бити важан фактор приликом развијања нових начина производње овог пенушавног вина.
Шампањац никада више неће бити исти: Климатске промене могу утицати на укус овог пића© Pexels/Laker

Иако је прошла година била рекордна за извоз шампањца у Француској (више од триста милиона боца и профит од око шест милијарди евра), непогодни климатски услови могу натерати многе компаније да се прилагоде променама, како би њихова производња опстала.

Претпоставља се да ће се количина суша у Кампанији, у Италији, скоро утростручити за наредних тридесетак година, што ће да створи озбиљне проблеме за винограде. Ризик од суше ће се повећати са садашњег нивоа од 16 на 43 (од укупних 100) до 2050-их, а затим ће се удвостручити на 88 до 2090-их година, под условом да се тренутна климатска политика не промени.

Поред суше, постоји још неколико фактора који могу ометати производњу. Време је све нестабилније, а последњих година све су чешћи пожари, поплаве и мразеви. Иако се грожђе може узгајати у клими која се стално мења, екстремни услови могу променити развој плодова и проузроковати штету.

"Ако је грожђе изложено веома екстремним ултраљубичастим (УВ) зрацима, онда ће им опекотине од сунца оштетити укус", каже Мет Хоџсон, оснивач енглеске малопродаје вина "Грејп Британија (Grape Brittania)".

Киселост грожђа, која шампањцу даје свежину, такође може да се промени, а стручњаци из прве руке знају колики утицај климатске промене могу имати на њихово пословање. 

Осим укуса и процеса производње, може доћи и до проблема на нивоу бербе. Пре двадесет година, берба је била крајем септембра и почетком октобра, а сада почиње од краја августа до почетка септембра. Поред тога, промене температуре данас чине шампањац природно слађим, толико да многи произвођачи више не морају додавати шећер у сок од грожђа. Ипак, иако је оваква промена за сада позитивна, потребно је водити рачуна, како не би дошло до нежељених последица и интензивнијег мењања укуса. 

Различите куће шампањца имају одређене приступе, како би обезбедили своју одрживост у индустрији. Неке од промена укључују пресељење места производње, а поједине велике компаније су одлучуле да праве винограде у Енглеској. 

"Промене могу бити нешто ново и нешто лепо, али ако волите шампањац у садашњем облику и структури, онда треба да знате да, без драстичних промена у клими, пиће никада више неће бити исто.

Када бисте морали да бирате између непостојања и прилагођавања, шта бисте урадили? Било би лудо да не разматрамо алтернативе," закључио је Хоџсон из "Грејп Британије".

image