Магазин

Конзумација брзе хране повећава ризик од развоја менталних проблема

Разлог више да се окренемо здравој и избалансираној исхрани је и последње истраживање којим је установиљено да конзумација брзе хране у адолесцентском периоду има утицај на повишен ниво стреса и менталних проблема у каснијем добу.
Конзумација брзе хране повећава ризик од развоја менталних проблема© Canva / pixelshot

Научно истраживање засновано је на подацима из Мелбурнске колаборативне студије, а аутори су посматрали на који начин се манифестују последице по ментално здравље код појединаца који су јели велике количине брзе хране у адолесценцији, у периоду између 13 и 17 година.

"Учесници са највећим уносом ултра-обрађене хране имали су значајно веће шансе за повећан психички стрес", навели су аутори студије.

Брза храна је окдач за менталне проблеме

Истраживање мелбурнских научника било је засновано на узорку од 23.299 учесника који су током адолесцентског периода уживали у конзумирању брзе хране, а мониторингом њиховог менталног здравља у наредних 15 година утврђено је да су у каснијем добу били осетљивији и подложнији проблемима са менталним здрављем.

Након прилагођавања социодемографским карактеристикама, животном стилу и навикама у вези са општим здрављем, научници су анализирали добијене податке и установили да су учесници са највећим релативним уносом ултра-прерађене хране имали чак 14 процената већи ризик од развоја психичког стреса у поређењу са учесницима са најнижим уносом брзе хране.

Пол, узраст и БМИ нису пресудни

У току истаживања, научници су доказали и да пол, узраст и индекс телесне масе ни на који начин нису утицали на развој менталних проблема у каснијем добу, већ да је једини окидач био унос прерађене хране у адолесценцији. Такође, они су нагласили и да су у перспективи неопходне додатне научне студије и истаживања како би се прецизније идентификовали начини развоја менталних болести, као и прецизирали конкретни састојци из брзе хране који утичу на њен развој.

image