Магазин

Шта је концепт "чисте исхране" и зашто је корисна

Сматра се да овај концепт чини чуда за наш организам: даје више енергије, побољшава расположење и имунитет, а кожа постаје глатка и блистава.
Шта је концепт "чисте исхране"  и зашто је корисна© unsplash.com / Anna Pelzer

Бројни нутриционисти, дијететичари, али и холивудске звезде попут Гвинет Палтроу и Зое Салдане заклињу се у концепт чисте исхране (clean eating) првенствено због користи које она има по здравље.

Чиста исхрана није никаква дијета, већ само начин исхране који у својој основи има уживање у храни у оном облику у ком је природа "одредила", при чему је пут до нашег тањира крајње поједностављен. Другим речима - када је човек први пут дошао на идеју да поједе кромпир, сигурно није размишљао о томе да он буде у облику чипса, а пилетину није припремао у облику "нагетса".

Који су то основни принципи чисте исхране? Ево неких:

  • Елиминисање токсина из исхране,
  • Конзумирање непрерађених намирница,
  • Исхрана базирана на поврћу, воћу и житарицама целог зрна, уместо на месу,
  • Смањење уноса натријума.

Оваквом исхраном одржава се уравнотежен ниво енергије, за разлику од честих осцилација које се јављају као последица прерађене, масне и хране са додацима шећера. Свака калорија коју унесете богата је нутритивном вредношћу, док су конзерванси, боје и шећери у потпуности искључени из исхране.

Вероватно сте након што сте прочитали све ово стекли утисак да су оброци који подразумевају концепт чисте исхране безукусни, али спремни смо да вас разуверимо, тиме што смо припремили три идеје за доручак, ручак и вечеру, који ће вам се сигурно допасти.

image