Магазин

Тата ти си важан

„Не могу се сетити ни једне јаче потребе у детињству, од сигурности коју пружа отац", давно је рекао је оснивач психоанализе, Сигмунд Фројд.
Тата ти си важан© Pixabay/ambermb

"Отац је моја стена. Од њега сам научио све о оданости, поузданости, о томе како бити ту свакога дана, без обзира на све", о оцу је такође говорио и глумац Хју Џекмен.

Тате су заиста важне. Деци су потребни очеви, баш као што су им потребне мајке - да их воле, да буду заинтересовани за њих и да одговоре на њихове потребе, чинећи да се осећају цењеним и схваћеним. Очеви (и очинске фигуре) дају велики допринос развоју своје деце и у многоме креирају важне аспекте дететовог живота.

  • Тата ти си важан јер ме учиш како да се понашам према другим људима. Тата је неко са ким дечак има активности попут рвања и борбе. У игри са татом, деци се појачава координација и снага, али уче и како да се понашају са другим људима.

"Када се очеви играју са својим малишанима, они им помажу да развију секундарну емоционалну везу са другим људима".

  • Тата ти си важан јер учиш своју ћерку како да изабере правог партнера када одрасте! Ако је однос тате и ћерке пун љубави и нежности, девојчица ће  тражити те квалитете у будућим партнерима.

"Очеви који имају тенденцију да решавају сукобе са поштовањем и ненасилно са својим супругама, доприносе чврстом емоционалном развоју своје деце. Деца уче шта да очекују и како да се опходе према својим партнерима у везама".

  • Тата ти си важан јер ме учиш лепом понашању! "Садашњи очеви помажу својој деци да науче како да доносе боље животне изборе. Деца укључених очева осећају се вољеније, што побољшава њихово понашање", каже Маја Антонић, дечији психотерапеут из Центра за дечју психотерапију "Прича о вили". Деца одрасла у окружењу очева који су били позитиван ауторитет, који је одредио границе у понашању, боље се понашају према вршњацима и одраслима.   
  • Тата ти си важан јер сам због тебе бољи ђак! Многа истраживања су потврдила, да укљученост оца у развој детета води ка бољим академским постигнућима, бољој спремности за школу, бољим резултатима у школи, већој емотивној сигурности и већем самопоштовању. Деца којима је тата био подршка током школовања, мање су проблематична у школи и имају бољи однос са ауторитетима, него деца чији очеви нису били присутни.   
  • Тата ти си важан јер ме учиш да будем добар друг! Боље социјалне вештине показују деца која су одрасла уз брижног оца, који је умео да саслуша и разговором реши све проблеме. Таква деца имају мање конфликтне ситуације у друштву. 
  • Тата ти си важан јер ме учиш како да будем психички јак/јака! Уколико је тата показивао љубав, подршку и био укључен у одрастање деце, у великој мери је допринео да деца касније ређе имају депресивне фазе, нису склона суициду, самоповређивању, као ни осталим менталним проблемима.   
  • Тата ти си важан за моје самопоуздање! Провођење довољно времена са татом, утиче на децу да се она осете вредном и прихваћеном. Тата је неко ко подстиче самосталност, ко охрабрује, а деца постају јача, отпорнија и сигурнија у себе.
  • Тата ти си важан јер ми дајеш мудре савете! Искуство које тате имају и преносе на своју децу је богато и корисно за живот. Савети које тате дају својој деци у изазовним временима, помажу им да нађу излаз из проблема, али и да се припреме за будућност.
  • Тата ти си важан јер ме учиш како да ја будем добар тата! "За дечака је важно да има очинску фигуру јер заправо отац представља први узор, да би се идентификовао кроз родну улогу, кроз то какав ће он сутра да буде", каже Маја Антонић. Тата штити, подржава, тата нас брани - је важна информација коју дечаци до 6. године треба да добију од својих очева. А показивањем да прави мушарац може да ради и кућне послове, буде нежан, мази и грли, деца уче да се снага и брига вреднују једнако.

За сваког мушкарца, постати отац је огроман корак, и док се то заиста не догоди, нико не зна какав ће тата бити. Не постоје правила о томе како бити отац. Важно је бити заинтересован за своју децу, уживати у дружењу са њима и следити сопствене инстинкте. Ангажован и укључен отац је присутан у животу свог детета, што се показује кроз смислену интеракцију и провођење квалитетног времена заједно, као што је присуствовање спортским догађајима или помоћ око домаћих задатака. Очеви имају виталну улогу у емоциналном развоју деце, али је и доказано да ова њихова укљученост у одгајање, такође има благотворно дејство и на психолошко стање очева.

 

 

image
VV inauguration
banner