Магазин

Угинула слоница Твиги, најпознатија становница Бео Зоо Врта

Једна од омињених животиња Бео зоо-врта, слоница Твиги угинула је јутрос. Сви који су имали прилику да се друже са њом, кажу да је била ћутљива, а памтиће је по томе што је волела да једе бундеве и двопеке.
Угинула слоница Твиги, најпознатија становница Бео Зоо Врта© приватна архива

Мињеница Београђана, слоница Твиги, угинула је у 58. години после кратке и тешке болести, саопштила је управа зоолошког врта у Београду:

"Јутрос је угинула наша слоница Твиги. Била је међу најстаријим и најпознатијим становницима Бео Зоо Врта. У Београд је стигла 1990. године и веома брзо је освојила срца посетилаца и запослених, који су до последњег дана бринули о њој са пуно љубави и пажње. Напустила нас је у 58. години након краће и тешке болести. Заувек ћемо памтити ову дивну и племениту животињу", наводи се на званичном налогу зоолошког врта на Фејсбуку.

Занимљиво је да када је била мала била је мршава, па је име је добила по популарној манекенки Твиги. Ипак, у својој најбољој снази била је тешка две и по тоне, а волела је да једе двопек и бундеву. Такође, била је један од најстаријих становника Бео зоо-врта, од које је старији био само алигатор Муја.

Доселила се у Београд 1990. године, када је имала 24 године из зоолошког врта у Холандији након што је убила чувара. Некадашњи директор Бео зоо-врта Вук Бојовић довео ју је да би покушао да је упари са слоном Бојотом и у томе је успео. После Бајатове смрти, Твиги је остала сама.

Твиги је била азијски слон и да је жива и настањена у природи, вероватно би предводила крдо као најстарија слоница, што је својевремено потврдио биолог Кристијан Овари за РТС рекавши "да је Твиги била једна изузетно јака, доминантна личност и у природи би она била матријарх који предводи крдо". 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner