Магазин

Пиће које најбоље хидрира организам, а није вода

Иако вода обавља "поприлично добар посао у брзој хидратацији тела", ипак се не сматра најхидратантнијем пићем. Течности са мало шећера, масти или протеина одржавају хидратације дуже, а у томе предњачи један напитак ког посебно воле деца - млеко.
Пиће које најбоље хидрира организам, а није вода© @ cookie_studio

Када сте жедни и потребно вам је пиће, за чим најчешће посегнете? Сигурно за чашом воде. Ипак, вода није најхидратантнија течност, према студији са шкотског Универзитета Ст. Андревс у којој су упоређене реакције неколико различитих пића на организам.

Иако је доказано да обична вода одлично хидрира, научници кажу да јој недостаје неколико кључних састојака да би била потпуно делотворна за људско тело. То су масти, со и шећер.

За разлику од воде, млеко је храњивије - садржи млечне масти, протине, натријум и лактозу што омогућава спорију апсорпцију воде, што заправо обезбеђује дуготрајну хидратацију. Исто важи и за растворе за оралну рехидрацију који се користе за лечење дијареје. Они садрже мале количине шећера, као и натријум и калијум, који такође могу помоћи у задржавања воде у телу", наводи се у студији.

"Кад пијемо воду, она се брзо испразни из желуца и апсорбује у крвоток. Углавном путем мокраће избацимо вишак течности", појашњава аутор студије Роналд Моган, а преноси Си-Ен-Ен.

Шећер у малим количинама

"Ова студија нам потврђује оно што смо већ знали: електролити као што су натријум и калијум доприносе бољој хидратацији, док калорије доводе до споријег пражњења желуца, као и споријег ослобађања урина" рекла је Мелиса Мајумдар, регистровани дијететичар.

Са заслађеним пићима морамо бити опрезни, саветују научници, јер воћни сокови или газирана пића, нису нужно хидратантни:

"Сокови и газирана пића не само да мање хидрирају организам, већ су пуни шећера, калорични су и сигурно неће нас заситити колико чврста храна. Ако бирате између сокова и воде како бисте се хидрирали, увек изаберите воду. На крају крајева, наши бубрези и јетра зависе од воде како би се елиминисали токсини у организму, а вода игра кључну улогу у одржавању еластичности и гипкости коже. То је најјефтинија хидратантна крема коју ћете наћи", каже Мелиса.

Да ли кафа може да хидрира

Када је у питању кафа и хидратација, све зависи од количине кофеина коју конзумирате. Конзумација више од 300 милиграма кофеина, или око 2 до 4 шољице кафе, може да доведе до губитка течности јер кофеин изазива благи и краткорочни диуретички ефекат.

Стручњаци напомињу да је јако важно да останемо хидрирани - на тај начин се помаже одржавање покретљивости зглобова, спречавају се инфекције, преносе се хранљиве материје у ћелије: "Ако сте жедни, тело ће вам рећи да пијете више течности", каже Мелиса и додаје да је за спортисте који много тренирају и доста се зноје хидратација јако битна".

Иако постоји препорука да је 8 чаша воде дневно довољно да би се хидрирао организам, стручњаци сматрају да то није добро интерпретирано: "Научници су под 8 чаша воде дневно, подразумевали укупан унос течности у дану, а који се може добити и уносом хране, која такође садржи воду. У већини случајева, не постоји тачна количина воде коју би требало унети током једног дана", каже професор нутрициологије Дејл Шолер. 

image