Магазин

Да ли је безбедно да попијете чашу вина у које је упала мушица

"Гарант је покупила неке бактерије које могу да изазову инфекције и болести", врзмају вам се овакве мисли и размишљате да проспете пиће. Чињеница је да винске мушице једу распаднуту храну, насељавју канте за смеће и друга нехигијенска места. Покварена храна је богата клицама, које мушица може да покупи и однесе до места где ће да слети, тачније до ваше чаше. Ова ситуација је посебно напорна за особе које су гадљиве, али није разлог за панику. 
Да ли је безбедно да попијете чашу вина у које је упала мушица© Celina

Уживате на тераси док ветрић пирка уз чашу омиљеног совињон блана и таман да отпијете гутљај, приметите да у вину "плива" досадна винска мушица. С обзиром да знате где мушице бораве, сугурно се питате да ли да попијете пиће?

Научни докази сугеришу да не просипате вино у које је упала винска мушица, јер може без проблема да се конзимира. Наравно, прво уклоните муву, наставите где сте стали и почнете да уживате у пићу Богова. Такође, стручњаци тврде да винска мушица неће променити укус вина, чак и ако вам упадне њих неколико.

Иако клице које муве складиште у вину могу бити присутне у дози која је довољно висока да изазове болест, мало је вероватно да ће изазвати инфекцију. Дакле, по свој прилици, контаминирано вино се може пити без штетних ефеката без обзира да ли је охлађено или не.

Вина се сматрају и антибактеријским пићима и уколико клице доспеју у чашу, вероватно ће се толико оштетити, да ће знатно смањити способност заразе.

Чак и ако клице нису директно погођене због самог вина, желудачна киселина ће их "докрајчити". Клице које изазивају тровање храном су веома осетљиве на киселину која оштећује њихов ДНК, а у желуцу, клице морају да превазиђу друге смртоносне баријере као што су дигестивни ензими или слуз, али и природну одбрану имуног система која је увек будна. Зато је мало вероватно да ће клице које депонују винске мушице да изазову инфекцију.

Познато је да алкохол задржава клице и један је од разлога зашто вино може да се чува тако дуго. Неколико лабораторијских студија је такође показало да комбиновани ефекти винског алкохола и органских киселина, као што је јабучна киселина, могу задржати раст ешерихије коли и салмонеле, пише Сајнс алрт.

image