Магазин

Астро савет студентима за наредну школску годину

Нова школска година за ђаке је већ почела, а за студенте само што није. Отуда ће тема данашњег текста бити астролошки савети студентима како да паметно искористите планетарне динамике и не губите радну навику и ритам у учењу. Узмите папир и оловку, добро ће вам доћи да забележите важне периоде.
Астро савет студентима за наредну школску годину© freepik/ master1305

За ову тему увек је од превасходне важности позиција Меркура и Јупитера. Меркур ће увек показати како нам теку мисли. На пример када је у Стрелцу, склони смо да се расплињавамо, да од шуме не видимо дрво и да дајемо погрешне одговоре јер смо оманули тему, нешто погрешно чули, прочитали и слично. Такав период је студентима обично пун разочарења ако су претходно били ноншалантни и заменили препознавање материје са познавањем. То је оно када мислите да нешто знате, али када треба да о томе причате без књиге и помоћних алата - тајац. То је и разлог због чега је препричавање догађаја из живота који су нам се догодили најбољи начин памћења, а памћење се тиче и учења. Па када и о неком задатку или теми разговарамо са другима, веће су шансе да ћемо се сетити када буде битно. Меркур у Стрелцу је учење кроз разговор, расправу, дискусију. Тај не баш згодан период је од 10. новембра до 2. децембра 2023. и поново од 23. децембра 2023. до 14. јануара 2024. године.

Да, пашће тачно по сред испитног рока - те ће кампањског учења бити на велико са не баш великим изгледима за добре резултате. Опет, ако се догоди да сте положили испит, а знате и сами да нисте учили, овај Меркур не прашта! Веће су шансе да следећи цео испитни рок пропустите, као адекватна казна савести. Јер видите, све у Стрелцу је веза са савешћу, а Меркур нам неће дати ни ону диплому коју неко купи рецимо или испит који плати да пренесе до краја живота без царине. Па је "муљање" у овом периоду нешто што вам ни у сну не бих саветовала, јер тако се остаје вечни апсолвент, или у послу касније има импостер синдром.... можемо преварити друге, али не можемо себе.

Други важан период био би док је Меркур у Водолији, од 5. до 24. фебруара 2024. Тада нам мисли раде брзином светлости, па чак и да не знамо све – лако можемо из комадића да склопимо причу, да се неком у тренутку измишљеном логиком послужимо и дођемо до решења. Ово је Меркур који је инвентиван, у фрци јако добро ради и послужи нам да на тренутак будемо генијални и спасемо се. Друга важна особина Меркура у Водолији је што представља 'бреакинг поинт' (тачку прекида).

Кад пуцамо, јер дуго негирамо истину која је и те како битна. А та истина се тиче сада само једне ствари: да ли оно што учимо за нас лично има смисла или у томе не видимо смисла? Тако да је то обично време када студенти који не налазе смисао у ономе што уче размишљају о промени факултета или напуштању. Када осећају да им се гади учење на силу и даље због чега може доћи до таквих прелома, пробоја, када се родитељима саопштавају нове жеље, ултимативно.

И трећа важна особина овог Меркура је што често помажемо некоме тада да положи испит, да нешто научи, помогнемо да дође до књиге, будемо друг, и та особа прође, а ми не. То се додуше више осети када је посао у питању (јавите пријатељу да сте видели оглас за добар посао на који сте се пријавили, предложите му сами да се и он пријави и исход буде такав – он добије посао а ви не). Јер све у Водолији се жртвује за другог, па са Меркуром ту некад несвесно радимо за друге а против себе. Макар тренутно то тако изгледа. А у неком ширем оквиру од две три деценије видимо да смо и тада радили за себе, јер смо се преусмеравали због таквих догађаја на нешто потпуно треће где смо коначно задовољни. Но, и то је тада могуће.

Трећи битан период нема везе са Меркуром пуно, више је везан за Марса и Сатурна у Рибама од 22. марта 2024. до 1. маја 2024. Да, и овај транзит пада по сред априлског рока. Довољан је Сатурн у Рибама па да током наредне године (као и ове) остајемо без снаге, концентрације, да смо у магновењу можда због мамурлука, супстанца, умора, можда јер не можемо да средимо мисли и доведемо их у склад са осећањима, психом и телом. Још кад се ту Марс придружи, све личи на остајање без снаге и исцрпљивање учењем преко физичких граница – што је студентима врло познато.

Неспавање од пар дана пред испит, спремање тешких испита иде баш тада, остајање будним ноћима а са малим помацима, као да шлајфујемо у месту. Ипак, овај период иако исцрпљујући може донети пролажење и награде за труд (које се доживе као Албанска споменица коју су добијали војници за повлачење у сред зиме преко Албаније). Многи тада одустају, дижу руке, или на испиту, како кажемо обично, 'немамо среће'.

У то време Меркур ће бити ретроградан у Овну па ће вероватно код многих бити реч о полагању испита на које су претходно пали. Меркур у Овну увек сугерише да се јавите међу првима да одговарате, јер што смо ближи крају тамо су Марс и Сатурн у Рибама – па нам се биоритам знатно променио. То могу бити и испити који невероватно дуго трају, по три сата. Но, ништа никако не узимати неозбиљно ни са лакоћом. Меркур у Овну је довољно строг да може да погаси ако треба све социјалне мреже на месец дана, само ако му је стало и ако му је важно. Али ако му је важнија нека девојка са инстаграма, онда ће тамо и бдети док су књиге у оном истом ћошку где их је оставио пре три недеље.

У јунском року чуда ће се дешавати! Јер носи добре планетарне енергије и складне утицаје баш за учење и студенте. Ево шта ће се све тада догађати.

Најпре, Јупитер ће изаћи из статичног, мрзовољног за сва морања, Бика, и ући ће у Близанце. Динамика Близанаца је таква да се ствари обављају са лакоћом. Лакше се слуша, лакше се памти. Морање је поштење из његовог угла ако смо претходно себи поставили неки циљ. Поштено је дакле да ако нешто хоћемо, нешто и морамо да урадимо. Зато се не опире дисциплини, захтевима, и лако приања на књигу. Одмах у старту ће правити јако добар аспект са Плутоном у Водолији (који ће се осећати све до краја јуна) и тада ће бити могуће да неко положи не један него пет испита за две недеље! И многи ће баш на то и ићи. Па је мој савет за јун да пријавите све што имате. Или добар део, знаћете већ који, али мало више од онога што би иначе у свим осталим месецима сматрали реалним. Дакле, будите слободно нереални и оптимистично запните. Резултати су лако могући.

Како је јун месец и када нове генерације студента долазе и уписују факултете, велика је шанса да ће интересовање за Правни факултет као и Саобраћајни бити у порасту. Трговина, која је неко време била запостављена због популарности менаџмента и маркетинга на Економском факултету поново ће избити у први план заједно са пословном анализом, консалтингом и логистиком коју ће највише уписивати на Факултету за техничке науке.

Јер мислим дакле постојим! То је мото Јупитера у Близанцима и он би да унапреди пословање, саобраћај и трговину. Психологија ће подбацити у односу на Педагогију и Учитељски факултет који ће можда морати да појача број запослених.

Најтеже може бити у наредној школској години на Медицини услед рестрикција, недовољно кадра или лоших услова – о чему већ говори Сатурн у знаку Риба. Ту су највећа искушења, која иду од тога да можете имати предавања у учионицама које нису довољно топле зими па се смрзавате до онога да је на самом факултету у колективу тотални хаос, неслога, распад система.

На ЕТФ Плутон у Водолији ће највише вући нове студенте на микроелектронику, техничку физику, све што има нуклеарно у називу или нано, а Јупитер у Близанцима на примењену математику.

Што се језика тиче, програмски језици ће бити најпопуларнији, а на Филолошком кинески и арапски – јер Јупитер у Близанцима размишља где може бити потребан и користан себи као и другима. Како енглески већ сви знају, то није оно што уписује осим ако му циљ није професор енглеске књижевности, шекспиролог и слично.

Иако није превише мудро писати савете студентима по знацима, ево неких детаља на које би могли да обратите пажњу:

Ован и подзнак Ован – као да ћете бити склони да идете линијом мањег отпора. Бирање лакшег пута није ваша особина и можете зато бити на моменте јако љути на себе. Такав период је од 24. новембра 2023. до 5. јануара 2024. године, када ћете још увек моћи да  промените нешто у своју корист. Са друге стране јесте важно да се добро одморите, наспавате, да не расипате време на ствари и људе који од вас само узимају а ништа не дају.

Бик и подзнак Бик – Долазите до раскрснице. Мораћете да донесете важну одлуку која је избор између онога што желите и онога што би вам потенцијално донело сигурнију материјалну будућност. Одлука је само на вама, а све сугестије и савете које будете добијали само ће вас још више терати у сумњу. Укратко, наредну годину ће по питању школовања обележити тежина доношења одлуке.

Близанци и подзнак Близанци – Утицај Јупитера у вашем знаку је право благо када је реч о учењу и мислим да нема Близанца који се од пролећа 2024. неће сусрести са новим знањем, праксом, вештином. Сав оптимизам тада је најбоље да погурате у том правцу, ту вас сигурно нико неће разочарати а резултати ће бити видљиви брзо. До тада, код неких су присутне озбиљне кризе, прекиди студија и погрешна учења као и  конфликтне ситуације са академским светом.

Рак и подзнак Рак – Дуг је пут до циља, а ни видљивост није најбоља. Сугестија: корак по корак, без размишљања о крају и пребројавања колико је страница до краја књиге. Размишљање о циљу може вас демотивисати јер вам се може чинити да је баш далеко. Боље је да свакодневно будете задовољни малим помацима.

Лав и подзнак Лав – Компетитивни сте по природи и зато сте више стимулисани када се налазите окружени радозналим, вредним и паметним колегама. Просечно окружење вам може амбицију учинити баналном а то ћете знати по томе ако након положених испита нема одушевљења и осећаја тријумфа. Неопходност друштва са којим можете да дискутујете о ономе што учите.

Девица и подзнак Девица – Ви ћете имати среће на испитима, али сте и склони да у журби направите грешке – што је посебно битно студентима техничких наука. Најбоље ће бити студентима уметности, књижевности, педагогије, а најтежи изазов је склоност кампањском раду и губитак радних навика. Прилика да их поново стекнете је у фебруару.

Вага и подзнак Вага – код вас су вечито присутна дупла интересовања, никада једно. У наредној години то може узроковати проблем ако приметите да више времена поклањате интересовањима која нису ваш примарни факултет. Рецимо студирате математику али волите да свирате гитару или студирате права али волите да пишете песме. Лако упадате у хаотичност па гледајте да не заборавите на ком сте факултету.

Шкорпион и подзнак Шкорпион – Породични, љубавни и остали односи који се тичу ваших осећања могу доста утицати на темпо вашег учења и резултате. Фебруар, друга половина маја и јул могу зато донети доста кампањског рада и трошења енергије на приватна животна поља. Најбоље за уметнике, сањаре, визионаре међу вама као и студенте историје, социологије, антропологије. Пробајте да учите из старих и половних књига, боље ће вам ићи него да су нове.

Стрелац и подзнак Стрелац – Иако ваша концентрација, стрпљење и пажња нису на гласу, ове године можете бити право изненађење и другима и себи. Фокус вам сада даје Плутон који улази у Водолију од јануара и неће вам бити ни мало тешко да одвојите битно од небитног, да проникнете дубље у материју, повезујете на своје начине и бриљирате. Са друге стране, демотивишуће друштво које је нерадничко, без амбиције, циља и воље – пробајте да филтрирате и сусрете дозирате тек након постигнутих резултата.

Јарац и подзнак Јарац – Самоћа вам је сада неопходна за рад, тишина такође. Све вам иначе може сметати, све ћете беспрекорно чути и концентрација вам лако пада. Записујте. Хватајте белешке, правите сами себи скрипте. Не пропуштајте предавања. Свака мисао мора да вам прође кроз руку, оловку и папир. Можда ће свеукупно такав приступ тражити више времена, али ће се на крају исплатити.

Водолија и подзнак Водолија – Све у свему ово је добра година за вас. Трудите се да не изгубите веру у себе давајући другима предност само зато што звуче (делују) убедљивије и више заинтересовано. Не заборавите да други најчешће ни не постављају питање смисла до неке тридесете године па их само зато не сустижу бриге које ви имате од кад сте рођени. Ви не умете да будете такмичарског духа осим са самим собом, па зато и етапе иду горе-доле. Кад наиђе пад, сигурно након тога креће скок.

Рибе и подзнак Рибе – Експанзија у учењу до маја, поготово ако на том путу наилазите на препреке као на изазове у игрицама. Сатурн је у вашем знаку и то би било добро да искористите у смислу дисциплине и строгог придржавања распореда обавеза. Не прескачите ништа, јер пауза од два дана лако постаје пауза од два месеца. Комфор и удобност за рад су више него пожељни. Путовања такође могу позитивно утицати на радне навике.

image