Магазин

Онолико колико родитељи пију алкохол може утицати на то колико ће њихов тинејџер да пије

Научници саветују да, ако родитељи желе да им деца избегавају алкокол, прво морају преиспитати сопствене навике,. Најновија истраживања показују да адолесценти чији старатељи често пију ( четири или пет пића током друштвеног догађаја) имају четири пута веће шансе да почну да конзумирају алкохол у тинејџерском добу, него они чији старатељи ретко или уоште не пију.
Онолико колико родитељи пију алкохол може утицати на то колико ће њихов тинејџер да пије© Pexels/Askar Abayev

Студија је показала да прекомерно конзумирање алкохола није штетно само за појединца који пије, већ и за оне око њега, поготово млађе генерације, јер утичу на њих и могу несвесно довести до охрабривања истих навика код тинејџера.

Истраживање објављено у "Журналу здравља адолесцената" наводи да постоје различити фактори који утичу на тинејџере и развијање зависности од пића. Пре свега, ако укућани често конзумирају алкохол, онда се сигурно може пронаћи више од једне врсте пића у кући, што значи да је алкохол веома доступан адолесценту. Затим, посматрање односа који одрасли имају према алкохолу може довести до нормализације лоших навика за најмлађе чланове породице, поготово ако је у питању друштвено или породично окупљање, када је атмосфера опуштена и скоро сви одрасли пију. На крају, дисциплина родитеља као и да ли се детету допушта да конзумира алкохол такође имају велику улогу.

"Породице би требало да брину о тинејџерима који пију, јер алкохол може оштетити мозак и опште здравље, а године у којима појединац крене да пије утичу на могућност развоја зависности," објашњава за Си-Ен-Ен др Данијела Дик, која се бави проучавањем зависности.

"Осим понашања родитеља, важно је узети у обзир и генетске предиспозиције. Знамо да злоупотреба супстанци и зависност често зависе и од генетике, а такође постоје и одређене разлике у генима између деце која пију и оне која не пију," додаје Дик, која сматра да би конзумирање првог пића требало бити одложено колико год је могуће. "Анализе су показале да преко четрдесет пет одсто деце која су почела да пију пре навршене тринаесте године пролазе кроз борбе са зависношћу, док само око десет одсто људи који су почели да пију у двадесетим има проблем са алкохолом у каснијем добу."

Стручњаци сматрају да је неопходно да старатељи деци објасне да је алкохол више штетан за адолесценте, него за одрасле особе. Важно је да ова врста комуникације буде двосмерна, да не подсећа на "држање буквице". Тинејџери морају да имају поверења у старије и да воде отворене разговоре с њима, поготово ако су већ почели да експериментишу са алкохолом.

Како родитељи могу бити пример

Пре него што деца одлуче да нас слушају, прво ће да нас посматрају. Ако су наше наредбе/лекције потпуни контраст нашем понашању, млађи могу бити збуњени и окренути се бунту, што само може наставити циклус понављања лоших навика у породици. Уместо тога, старатељи би морали да преиспитају сопствени однос са алкохолом и размисле да ли представљају добар пример за своје дете.

"За почетак, добро је утврдити колико пута недељно конзумирамо алкохолна пића. Затим, можемо замолити блиске људе да разумеју наш циљ када желимо да смањимо унос алкохола, да нам не нуде пиће на будућим окупљањима", саветује др Дик. За оне којима је чаша пића неопходна за опуштање на крају дана, препоручљиво је заменити алкохол здравијим напицима, соковима, чајевима... Ако наведени примери делују исувише захтевно, онда је боље разматрати тражење професионалне помоћи, не само због себе, већ и због здравља и навика будућих генерација.

image