Магазин

Мушкарци чешће варају, за превару су криви обоје и други митови о неверству

Да ли је истина да су мушкарци чешће неверни својим партнеркама? Да ли су за неверство увек криви обоје? Како је превара повезана са приходима? Откривамо вам шест најпопуларнијих митова о преварама, и то - уз помоћ науке!
Мушкарци чешће варају, за превару су криви обоје и други митови о неверству© Canva / Anton Estrada

Разлога за неверство може бити бесконачно много, јер као и у свему другоме, и овде се они разликују од особе до особе, односно од пара до пара. Неверство се може десити чак и "из ведра неба", када у односу све, макар наизглед, савршено. Баш због тога, тема неверности партнеру некако је одувек била испраћена и бројним митовима, теоријама завера и "рекла-казала" причама. 

Превара увек уништава однос

Исправније би било рећи да превара увек мења, односно редефинише однос, а све из разлога што она неоспориво изазива веома комплексне емоције код једног или оба партнера. Онај који је преварен, готово увек ће осећати бол због губитка поверења и осећаја сигурности, увек ће "вртети" слике свог партнера у загрљају друге особе по глави, и тражити кривца у свему. Са друге стране, онај који је преварио неретко осећа грижу савести и жаљење због свог поступка.

Ипак, превара не мора нужно значити и крај емотивног односа или његово непоправљиво погоршање, штавише, неки парови наводе и да су се њихови односи учврстили након што су прошли кроз турбулентан период. За ово је, наравно, потребан обострани труд - пролазак кроз непријатна осећања, тешке разговоре, па чак и психотерапију за парове.

За превару су увек крива оба партнера

За превару која се догодила само једном може постојати мноштво разлога: губитак осећања према партнеру, дисбаланс у односу, лоша комуникација, трауме из прошлости, па чак и поремећаји у физичком и менталном здрављу. Некада се дешава да се секс на једно вече деси након велике свађе, под утицајем алкохола или чак из освете. Али, превара не мора нужно имати повод.

Било како било, када је реч о разлозима за превару, веома је важно разграничити чија је кривица и одговорност. У појединим случајевима, као када је у питању лоша комуникација или дисбаланс у односу, кривица може бити обострана, али када је реч о неверству под утицајем алкохола, или због "бубица" у глави једног од партнера - кривица је само на једној страни.

Најчешће се превари са потпуним странцем

Класичан филмски клише: главни лик одлази у бар, тамо упознаје заносну плавушу невероватних облина, шаље јој пиће (једно, друго, треће), а ујутру се буди у њеном кревету. Ипак, у стварности се овакве сцене далеко ређе дешавају, а према истраживањима, секс "са стране" се најчешће дешава са неким са ким познанство траје већ јако дуго. Штавише, превара има и увертиру, која обично подразумева дописивање, размену фотографија, па чак и неколико пића или вечера.

Вара се само у дугим везама, на почетку не

Овај мит нарочито је распрострањен међу онима са којима су варали: "Он је само био несрећан у вези, са мном се то неће дешавати" обично је у мислима девојке која је, након кратке афере, из статуса љубавнице прешла у девојку. Може бити, али не мора.

Статистика није на страни оваквих случајева: вероватноћа да ће прељубник варати у свакој наредној вези већа је чак 3,5 пута, а неће их спречити ни "период меденог месеца" који траје првих неколико месеци. Наравно, постоје и они који су преварили само једном у животу и схватили да то није за њих, али је таквих много мање.

Онај који зависи од свог партнера га никада неће преварити

Постоји општеприхваћено мишљење да они који финансијски зависе од својих партнера, у знак захвалности, увек остају верни, јер будимо реални, уколико дође до краха таквог односа, живот постаје далеко изазовнији. У стварности је све потпуно супротно: управо људи који зависе од својих партнера чешће упливавају у прељубничке воде, при чему су мушкарци лабилнији и склонији преварама од жена.

Још једна занимљива економско-љубавна статистика: докле год приходи мушкарца чине до 70 процената укупног породичног буџета, они остају вернији својим партнеркама. Када се једном пређе тај проценат, одједном постају склонији неверству. Са друге стране, жене које зарађују више од својих партнера, остају верне у већем броју случајева, ма колико висока примања имале.

Мушкарци варају чешће од жена

Ово се не може назвати митом, премда су мушкарци тек за нијансу "активнији" у својим неверствима, али треба имати у виду да су овакви подаци резултат анкета, те су базирани на искрености испитаника. Због осуда друштва, жене ређе признају да су превариле свог партнера.

У узрасту од 20 до 29 година, само 11 посто мушкараца и 10 посто жена је признало да је преварило свог партнера, а бројке полако расту са годинама. Већ до 34. године, о неверности је признао исти број жена и мушкараца, а разлика почиње да се уочава тек са годинама. Код мушкараца испитаника старости око 80 година, статистика је показала да је своју партнерку преварило чак 26 процената, док је превару током живота признало упола мање жена истог узраста .

image