Магазин

Да ли антидепресиви заиста помажу или су само "шарена лажа"

Према подацима Организације за економску сарадњу и развој, употреба антидепресива у Европи се удвостручила у последње две деценије. Међутим, око њиховог дејства и делотворности научници и даље воде "битку" - да ли су антидепресиви заиста ефикасни, или су само "шарена лажа"?
Да ли антидепресиви заиста помажу или су само "шарена лажа"© Canva / Fabián Montaño

Подаци Организације за економску сарадњу и развој показали су да се у последњих 20 година коришћење антидепресива у Европи више него удвостручило, а међу "лидерима" нашле су се махом развијене земље попут Исланда, Португала, Велике Британије и Шведске. У ТОП 10 ни Србије, ни Русије није било.

Антидепресиви су "шарена лажа"?

Полемика око тога да ли су антидепресиви заиста ефикасни или нам само помажу да верујемо да смо мање депресивни захваљујући плацебо ефекту коначно је разрешена, а многобројна научна истраживања потврдила су да антидепресиви заиста "раде посао".

"Безусловно, антидепресиви имају учинак. То видимо у пракси", наводи Светлана Сердјук, професор катедре клиничке психологије и психофизиологије Уралског федералног универзитета.

У једној од научних студија, Шведски научници анализирали су резултате плацебо-контролисаних испитивања неколико различитих антидепресива, а подаци о укупно 18 спроведених научних студија, у којима је учествовало 6669 пацијената, добијени су од водећих светских компанија попут Ландбека, ГСК и Фајзера. Затим, поновно су изучена 32 случаја у којима су се антидепресиви упоређивали са плацебо-терапијом, а шведски лекари установили су да је у 29 од 32 случаја терапија имала стабилан антидепресивни ефекат.

Нису само Швеђани истраживали на који начин антидепресиви делују на човека: један међународни тим научника проучавао је резултате клиничких испитивања 21. антидепресива, а на основу 522 експеримента закључио је да су у свим случајевима антидепресиви били ефикаснији од плацебо-терапије.

Колико се побољшава квалитет живота

Ипак, и поред тога што су научници установили да је дејство антидепресива очигледно и медицински доказано, истраживачи из Саудијске Арабије тврде да се квалитет живота оних који их користе мења веома мало. Према добијеним подацима, показатељи психичког здравља код оних који су користили антидепресиве порасли су за 2,9 процената, док су показатељи физичког опали за 1,5 посто. Са друге стране, ментално здравље осталих, који нису користили антидепресиве, побољшало се за 2,2 посто, док је физичко опало за 1,3 процента.

Узимање "на своју руку" не даје очекиване резултате

Међутим, као и код свих осталих медикамената, тако и код антидепресива, лечење "на своју руку" не само да није препоручљиво, већ је и изричито забрањено. У најбољем случају, антидепресиви неће дати очекиване резултате, док је у најгорем сличају последице немогуће предвидети - нуспојаве и компликације могу бити различите тежине и варирати од погоршања здравственог стања, па све до леталног исхода.

image
VV inauguration
banner