Магазин

Доста је романтике и експлицитних сцена: Млади више не желе да гледају овај садржај на екранима

Више од половине младих би радије изабрало да погледа серију или филм у којима нема романтичних или експлицитних сцена секса, док је скоро 50 посто њих изјавило и да полни однос не мора нужно бити један од исхода романтичног односа. До оваквих резултата амерички научници су дошли анкетирањем младих узраста од 10 до 24 године, а како се наводи, сцене секса на малим екранима у младима изазивају осећај непријатности. Шта је разлог оваквог "презасићења" и који садржај преферирају нови нараштаји?
Доста је романтике и експлицитних сцена: Млади више не желе да гледају овај садржај на екранима© Canva / grinvalds

Колико су преференце припадника генерације Зед другачије у односу на нешто старије миленијалце, бумере и друге генерације показало је недавно истраживање универзитета у Лос Анђелесу.

Разлози за овакво "презасићење" емотивним и сексуалним односима на екранима могу бити различити, а како психолози сугеришу, најзначајнији је тај што су током пандемије Корона вируса они доживели друштвену изолацију на коју у том узрасту нису били спремни.

Не желе да у филмовима и серијама буду приказане сцене секса

На основу анкете "Тинс енд Скринс" коју је спровео Калифорнијски Универзитет, а у којој је учествовало 1.500 зумера, истраживачи су закључили да је међу млађим нараштајима далеко популарнија тематика која подразумева пријатељске и пре свега реалистичне односе. Испитаници узраста од 10 до 24 године су у 51,5 посто случајева били изричити да експлицитне сцене секса не желе да гледају на малим екранима и биоскопским платнима.

"Када је у садржају превише секса, моји пријатељи и ја често осећамо нелагоду", изјавила је 16-годишња учесница по имену Ана.

Око 40 посто анкетираних зумера је рекло и да су им романтичне сцене незанимљиве и "бљутаве", а да, уколико се оне већ приказују, више воле када су приказане са свим својим несавршеностима. Такође, скоро 50 процената испитаника је навело и да полни однос не мора нужно бити један од исхода романтичних односа.

"Овакве сцене могу створити погрешну слику код младих када је у питању оно што они желе у том узрасту", додала је Ана.

Млађе генерације више цене пријатељске и платонске односе

Истраживање је показало и да су међу припадницима млађих генерација све популарнији пријатељски односи, те да је управо овакав садржај за њих занимљив и испиративан. Када је реч о емоцијама, уместо класичних, романтичних односа, предност дају платонским љубавима. Према мишљењу психолога и социолога који су били укључени у ово истраживање, разлог због кога млади радије бирају забавни садржај лежи у друштвеној изолацији током пандемије Корона вируса. У тако младом узрасту, потпуна забрана кретања и окупљања, као и паника која је испратила "локдаун", за њих је представљала велики шок.

"Желим да пронађем садржај са којим могу да се поистоветим, који је забаван и који ме може изместити из свакодневног живота", рекла је Ана.

Зумери су, како сугерише студија, уморни од стереотипа у којима се потенцира неопходност веза, посебно оних токсичних - они не желе приче о трагичним љубавима, не желе усиљене романтичне завршетке, а понајмање их занимају љубавни троуглови и драме. 

image