Магазин

Зашто су неки људи љубоморни на романтичну прошлост свог партнера

Посебан облик интензивне и ирационалне љубоморе коју особа осећа у вези са прошлим емотивним и сексуалним искуствима партнера назива се ретроактивном љубомором. Препознаје се по опсесивним мислима, а њени корени леже у несигурности и страху од одбацивања, наглашавају психолози.
Зашто су неки људи љубоморни на романтичну прошлост свог партнера© @ cookie_studio/freepik

За разлику од уобичајене љубоморе, која се фокусира на бриге о будућим акцијама партнера, ретроактивна љубомора је усмерена на опсесивну преокупацију с ким је партнер био у вези пре нашег тренутног односа. То покреће емотивне реакције као што су туга, бес. Како ћемо се "носити" са таквим мислима зависи од наших убеђења и снаге да се то све превазиђе.

Како препознати ретроактивну љубомору

Опсесивно понашања који подразумева бригу или осећај узнемирености због партнерове прошлости се може манифестовати кроз следеће факторе:

Опсесивне мисли - наметљиве мисли о прошлости партнера често су упорне и могуће је да ће изазвати емоционални стрес.
Стално испитивање - љубоморна особа често испитује партнера о прошлим везама. Траже се детаљне информације, постављају се разна питања.
Поређења - особе се често пореде са бившим партнерима свог садашњег дечка или девојке. 

Који су најчешћи узроци ретроактивне љубоморе

Несигурност

Овај вид љубоморе је често вођен дубоко укорењеним осећањем несигурности. Таква осећања могу произаћи из измишљених страхова. Несигурност има различите изворе, укључујући личне сумње и узнемиреност у вези са сопственом вредношћу, као и спољне факторе попут повлачења партнера или уочене неповерљивости.

Несигурност је неретко пут који води до токсичне везе. Особе које су несигурне у везама често претерано брину о својим односима и понекад намерно подстичу љубомору код својих партнера. Такође, имају тенденцију да то чине користећи неасертивне, пасивне и индиректне стилове комуникације, што може довести до неспоразума и несигурности у њиховим односима, говоре истраживања објављена у часопису "Personality and Individual Differences".

Стручњаци предлажу пар техника које помажу да се несигурност држи под контролом. Треба размишљати о својим позитивним особинама, достигнућима и ономе што нас чини јединственим. Друго, кад год се појаве ирационални страхови или мисли о прошлости партнера, потребно је да им се супротставимо рационалним размишљањем.

Стална поређења

Психолози кажу да и друштвене мреже могу изазвати ретроактивну љубомору кроз друштвено поређење и под тим се подразумева да особа "истражују" партнерову прошлост на интернету. Особе са нижим самопоштовањем су посебно подложне поређења између себе и бивших партнера свог садашњег дечка или девојке. Такође, често претпостављају да су претходна искуства партнера била боља. Треба имати на уму да је партнер сада изабрао нас и да су његове прошле везе тамо где јесу - у прошлости, пише Саколоџи тудеј.

Страх од одбацивања

Појединци који су веома осетљиви на одбацивање посебно су ретроактивно љубоморни. Осетљивост на одбацивање подразумева да бурно реагујемо и на мање негативне речи или понашања партнера. Овакво понашање повећана осетљивост, што доводи до погрешног тумачења невиних радњи или речи. Такође, уобичајене ситуације могу да буду протумачене као знакови одбијања, што додатно отежава разликовање разумне забринутости и претераних реакција. 

У таквим ситуацијама потребно је да регулишемо своје емоције и покушамо да рационалније реагујемо на бенигне или благо негативне повратне информације од партнера. Ова пракса иде у смеру да нас подсети да није свака негативна реакција партнера једнака одбијању. Препоручљиво је да отворено комуницирамо о нашим борбама са ретроактивном љубомором.

Уколико се се љубомора покаже упорном и ометајућом, потребно је размислити о одласку код психолога или саветника за парове. Лиценцирани терапеут може пружити смернице и технике за управљање љубомором, а самим тим и побољшању односа. 

image