Магазин

Није све тако црно: Неузвраћена љубав нам ипак може донети и нешто добро

Готово да нема особе која се током живота није сусрела са неузваћеном љубављу, а та појава је, чини се, данас учесталија него пре. Међутим, чак и неузвраћена љубав са собом доноси позитивне ствари.
Није све тако црно: Неузвраћена љубав нам ипак може донети и нешто добро© Canva / pixelshot

Иако се крај љубавне везе често доживљава као нешто искључиво негативно, а у неким случајевима чак и трагично, неузвраћена осећања нису нужно нешто лоше. Штавише, једно такво животно искуство нас може свачему научити.

Научићемо да себе и своја осећања ценимо више

На први поглед ова тврдња може бити спорна, будући да се у неким ситуацијама у нама може јавити осећај несигурности у себе и квалитете које имамо. "Нисам довољно добра за њега", "Са мном нешто није океј", "Свима иде у љубави, само мени не" - све су ово мисли које већини људи пролазе кроз главу. То је природно, али најчешће веома далеко од истине.

Ипак, када се ситуација сагледа са стране, није све тако црно: да, на наша осећања друга страна није узвратила на исти начин, али то не значи да нисмо вредни љубави и пажње. Уместо да размишљамо на тај начин, исправније би било да сагледамо своје квалитете и све што смо пружили пажљивије - тако ћемо видети колико заправо вредимо и колико тога можемо дати правом партнеру.

Упознаћемо себе и открити о чему маштамо

И овде је све јако једноставно: у односу са емотивним партнером ми упознајемо и себе, али кроз призму која је другачија од оне на коју смо навикли. Кроз упознавање и фазу "меденог месеца" почињемо и да маштамо, заборављамо на све тривијалности и смело корачамо напред ка замишљеним циљевима.

У ситуацији када се деси емотивни крах, ми се неминовно присетимо и својих снова, али уместо да за њима жалимо и "гурамо их под тепих", треба да обратимо пажњу на њих и разумемо шта је то што нам фали. Па, можда своје снове и сами себи можемо остварити.

А научићемо и да боље комуницирамо

Када се неко нађе у ситуацији да његове емоције нису узвраћене на прави начин, обично мисли да је другој страни лако: "Па, он никада није ни волео" - међутим, истина је сасвим другачија. Растанак је тежак за обе стране, али на различите начине. Онога ко је остављен боли сама чињеница да му је срце сломљено, док оног који је оставио у већини случајева гризе савест што је партнеру нанео бол.

Особа која се нађе у ситуацији да буде остављена због неузвраћене љубави ће из тога извући велику животну лекцију: трудиће се да никада другој страни не нанесе такав бол и не повреди нечија осећања. 

image