Магазин

Зашто људи лажу на друштвеним мрежама

Без обзира из које земље долазе, мушкарци траже физичку лепоту, а жене траже бољи друштвени статус и богатство - давно су научници установили преференције по половима када су везе у питању. Ови трендови се пресликавају и на онлајн свет.
Зашто људи лажу на друштвеним мрежама© Pixabay/athree23

Особе које се одлучују на онлајн дејтинг имају у просеку око 33 године, запослене су, и незнатно је већи број мушкараца заступљен. Често су то менаџери средњег нивоа, научни радници, наставници или инжењери, резултат је истраживања које је спровео "Касперски лаб". Подаци из 32 земље, показали су да мушкарци воле профиле атрактивних, младих и ниских жена, док жене преферирају мушкараце са високим примањима, као и оне који се представљају као алтруисти.

Зашто људи лажу на друштвеним мрежама?

Будући да су људи свесни својих жеља, али и својих врлина и мана, одлучују се на лагање како би дошли до одређеног партнера којег су замислили.

Корисници дејтинг сајтова највише лажу везано за:

Године старости - најчешће неколико година одузму а све у жељи да привуку млађе потенцијалне партнере

Фигуру - мушкарци додају неколико центиметара својој висини, а жене уклањају два или три килограма тежине

Локацију - већина жели да сакрије активности на интернету од познаника или пријатеља, а неки крију локацију како би проширили подручје тражења потенцијалног партнера

Доступност  - дешава се да се корисници договоре на састанак, али онда се све откаже под измишљеним изговором

Породични статус - чак 67 процената посетилаца дејтинг сајтова лаже о свом емотивном статусу. Обично су у питању особе које су заузете, у вези или у браку

Посао или материјално стање - мушкарци већином имају потребу да улепшају своје занимање или бољим положајем или нивоом прихода

Уколико се лаж открије, потенцијални партнери ће бити разочарани и већином ће доћи до прекида комуникације. У једном канадском истраживању из 2021. године, интервјуисано је 388 људи старости од 18 до 40 година са циљем да се добије информација како би се осећали кад би сазнали да су били обманути на дејтинг сајту. Резултати су показали да су мушкарци највише били узнемирени лажима о физичком изгледу, а жене лажима о професијама. Занимљиво је да су оба пола подједнако лоше реаговала на лажи о волонтирању у слободно време.

Изгледа да ни 21. век није донео новине у људском понашању - пратећи матрицу још из каменог доба, човек данашњице тражи партнера за живот вођен биологијом, инстинктом за преживљавање и продужење врсте. Мушкарци траже жену за потомство, а жене некога ко ће умети да стекне новац за одгајање потомства. Ово су само типична, просечна понашања на мрежама, али као и у реалном свету не сме се заборавити да и овде постоје изузеци од правила.

image
VV inauguration
banner